Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 09:18

Sulzer AG : Yψηλότερα κέρδη το πρώτο εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, κατά περίπου 1/3, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη τη δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής αντλιών στον κόσμο, Sulzer AG, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της και την ανάκαμψη της ζήτησης για αντλίες και υλικά επίστρωσης.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 32,5 εκατ. ελβετικά φράγκα (25,5 εκατ. δολ.) από 24,6 εκατ. ελβετικά φράγκα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13%, φθάνοντας στα 955,6 εκατ. ελβετικά φράγκα, από 865,5 εκατ.

Η Sulzer, ευνοείται από την οικονομική ανάκαμψη, καθώς επίσης και από την απόφαση του επικεφαλής της, Fred Kindle, να πουλήσει τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές της στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και σε αυτόν με τις τουρμπίνες, αλλά και να μεταφέρει τα εργοστάσια παραγωγής στην Ινδία, την Κίνα και το Μεξικό για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την κερδοφορία.

Οι παραγγελίες της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 9,4%, φθάνοντας στο 1,1 δισ. φράγκα, ενώ οι αντίστοιχες για τα υλικά επίστρωσης που παράγει το τμήμα της, Metco, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 31%, φθάνοντας στα 268 εκατ. φράγκα.

Οι πωλήσεις του τμήματος παραγωγής αντλιών με τις οποίες προμηθεύει πυρηνικούς σταθμούς και βιομηχανίες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, αυξήθηκαν κατά 12,5%, φθάνοντας στα 461,9 εκατ. ελβετικά φράγκα, αποτέλεσμα του σχεδίου μείωσης του κόστους λειτουργίας του, του οποίου η εφαρμογή άρχισε τον Δεκέμβριο του 2003.

Τα αποτελέσματα της Sulzer το πρώτο εξάμηνο, διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων, πέντε οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση εκτιμά, ότι η εταιρεία θα εμφανίσει υψηλότερα κέρδη, τα οποία θα προέλθουν από τους κύριους τομείς της δραστηριότητάς της, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα κέρδη θα είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.