Την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.
Την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.
Προβλέπει δε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό +0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο +2,9% το 2015 και στο +3,7% το 2016.
Η Κομισιόν διαπιστώνει πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στη σωστή τροχιά, αν και σημειώνει πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε διάφορα πεδία που πρέπει να ξεπεραστούν.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Ε. Επιτροπή, η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στους διεθνείς δανειστές προκειμένου να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Πάντως, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ορατά από το 2015 κι έπειτα καθώς θα ενισχύεται η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνεται πιο ουσιαστικό.
Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει πως το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022.
Στην προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η Κομισιόν αποδίδει την υποβάθμιση αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως τις χαμηλότερες προβλέψεις για το ονομαστικό ΑΕΠ αλλά και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε από την τελευταία αξιολόγηση και εκφράζει ικανοποίηση για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε στην επίτευξη του στόχου έναν χρόνο νωρίτερα για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά. Προς τον σκοπό αυτό, η Κομισιόν επιμένει ότι είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και γενικά των δημοσίων δαπανών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και ο δίκαιος χαρακτήρας του συστήματος.
Χρηματοδοτικό κενό 5,5 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2015
Η Κομισιόν βλέπει επίσης χρηματοδοτικό κενό 5,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2015, ενώ υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον Ιούλιο του 2013.
newsroom naftemporiki.gr