Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 17:05

Πρόταση για απλοποίηση αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, παρουσία του ΓΓ Ανάπτυξης Νίκου Στεφάνου, του ΓΓ Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου και του ειδικού γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρου Ευσταθόπουλου, παρουσίασε την ολοκληρωμένη μελέτη - πρόταση για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Το σημερινό σύστημα χαρακτηρίζεται από εξαντλητικά μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης (έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, μελέτης πυροπροστασίας κλπ.) που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Σιούφας.

Το πρώτο κεφάλαιο της πρότασης αφορά τα μέτρα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης νομοθετικού πλαισίου και περιλαμβάνει:

1ον: Μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας (καταργούνται οκτώ δικαιολογητικά). Χορήγηση της άδειας εγκατάστασης χωρίς να απαιτείται προσκόμιση των εγκρίσεων των απαιτούμενων μελετών. Οι εγκρίσεις αυτές θα προσκομίζονται στη δεύτερη φάση για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Εκτιμάται ότι για το 60 - 70% των επιχειρήσεων (χαμηλή όχληση) ο επενδυτής θα χρειάζεται πέντε (5) ημέρες για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και πέντε (5) ημέρες για να του χορηγηθεί η άδεια εγκατάστασης από την αρμόδια υπηρεσία βιομηχανίας της Νομαρχίας. Ο αντίστοιχος χρόνος σήμερα για την αδειοδότηση των παραπάνω επιχειρήσεων υπολογίζεται σε τρεις (3) έως δώδεκα (12) μήνες.

2ον : Εκσυγχρονισμός του Νόμου 2516/97 «Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και άλλες διατάξεις»

Ορισμένες αλλαγές που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

Σε περίπτωση αλλαγής φορέα μιας επιχείρησης μεταβιβάζεται η άδεια λειτουργίας στο νέο φορέα, χωρίς να απαιτείται έκδοση νέας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.

Αύξηση του ορίου της κινητήριας ισχύος των επαγγελματικών εργαστηρίων από 12KW σε 20KW. Η τροποποίηση αυτή θα απαλλάξει από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός Αττικής.

3ον: Εκσυγχρονισμός του Νόμου 2965/01 «Βιώσιμη ανάπτυξη Αττικής και άλλες διατάξεις». Για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εργαστηρίων που αφορούν μόνο μεταβολή της ισχύος, δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης. Η ρύθμιση αυτή αφορά μικρές μονάδες οι οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις οικονομικές και διαδικαστικές απαιτήσεις για τον εφοδιασμό νέας άδειας εγκατάστασης κάθε φορά που προχωρούν σε εκσυγχρονισμό.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τα μέτρα Αναδιοργάνωσης και Συγκρότησης υπηρεσιών μιας στάσης (one stop) και περιλαμβάνει:

1ον : Την αναδιοργάνωση των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Βιομηχανίας, οι οποίες πρέπει πέραν των υπαρχόντων τμημάτων τους να ενισχυθούν με δύο ακόμα: το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος (με αρμοδιότητα μόνο στα θέματα βιομηχανίας). Οδηγούμαστε έτσι μια αναβαθμισμένη, στη μορφή του one shop stop, υπηρεσιακή μονάδα με την ονομασία Διεύθυνση Ανάπτυξης. Ετσι ο επενδυτής θα απευθύνεται σε μία μόνο Υπηρεσία και θα έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί όλα όσα χρειάζονται για την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία της επιχείρησής του.

Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για την επιχείρηση (ιδιαίτερα για τις μονάδες χαμηλής όχλησης που αποτελούν περίπου το 70% των μεταποιητικών επιχειρήσεων). Ο χρόνος για την αδειοδότησή τους μπορεί να μειωθεί από τους 3 μήνες στις 10 ημέρες.

2ον : Συγκρότηση «Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Συντονισμού» στο Υπουργείο Ανάπτυξης που θα έχει την εποπτεία εφαρμογής του νέου πλαισίου. Κύρια αντικείμενά της θα είναι: ο συντονισμός νομαρχιακών Υπηρεσιών Βιομηχανίας, η εναρμόνιση Ευρωπαϊκών Οδηγιών, και ο επιτελικός σχεδιασμός.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με νόμους και διατάξεις που αφορούν και άλλα υπουργεία, όπως το Οικονομίας και Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρόταση παραδίδεται σε δημόσια διαβούλευση και oι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2004.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου η πρόταση αυτή θα βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση».