Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, γεγονός, το οποίο περιόρισε τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος της ενέργειας, θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο.

Ο δείκτης Bloomberg World Asia-Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.400 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,6%, φθάνοντας στις 121,05 μονάδες, στις 12:10' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη για όγδοη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 6 Απριλίου, όταν σημείωνε κέρδη για 10 συνεχόμενες ημέρες.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, επιτρέπει στους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τα θεμελιώδη στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρών κερδών», ανέφερε ο Kikuo Osone, ο οποίος διαχειρίζεται οκτώ δισ. δολ. σε μετοχές με την Fukoku Capital Management Inc. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές του πετρελαίου είναι το πρώτο μέλημα της αγοράς».

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, αναρριχήθηκε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 11.184,49 μονάδες και ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 1.135,79 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 1,1%, τη στιγμή που ο Straits Times στη Σιγκαπούρη, ευνοείτο κατά 0,6%.

Χθες, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 3,9%, φθάνοντας στα 43,47 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε, ότι τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ, είναι υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο δείκτης Bloomberg World Asia-Pacific έχει απωλέσει περισσότερο από το 10% της αξίας του, μετά την άνοδο που σημείωσε στις 13 Απριλίου του 2004, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν το κόστος και θα περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex αναρριχήθηκε κατά 2,3% κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης μετά από δύο ημέρες που οι αγορές ήταν κλειστές, λόγω του τυφώνα στη νήσο. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip στον κόσμο, κατόπιν παραγγελίας, οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών παραγωγής chip, καθώς σημειώθηκε αύξηση των τιμών (spot).

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Οι μετοχές της CNOOC Ltd., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Κϊνας, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο, τα οποία δεν διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.