Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2004 07:46

Ιαπωνία : Για δεύτερο μήνα μειώθηκαν οι εξαγωγές

ΜΕΙΩΣΗ, για δεύτερο μήνα, τον Ιούλιο, σημείωσαν οι ιαπωνικές εξαγωγές, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα για καταναλωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και των κινητών τηλεφώνων, υποχώρησε.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,3% έναντι του Ιουνίου και οι εισαγωγές υποχώρησαν σε ποσοστό 1,2%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Το πλεόνασμα διευρύνθηκε, φθάνοντας στα 974 δισ. γιέν (8,86 δισ. δολ.), εποχιακώς προσαρμοσμένο, έναντι αναθεωρημένου πλεονάσματος ύψους 940 δισ. γιέν που ήταν τον Ιούνιο, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%.

Η μείωση των εξαγωγών, ενδέχεται να συντελέσουν σε μία συρρίκνωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, η οποία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7% το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερο κατά το ήμισυ, από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Οι φορτώσεις προς τις ΗΠΑ μειώνονται, καθώς η Federal Bank των ΗΠΑ αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού και η κυβέρνηση της Κίνας περιστέλλει το δανεισμό, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάπτυξη της Ιαπωνίας στις δύο μεγαλύτερες ξένες αγορές της.

«Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώνονται και εξαιτίας της αυστηρότερης πολιτικής των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ ο ρυθμός της ανάπτυξής τους, μειώνεται», ανέφερε ο Taro Saito, οικονομολόγος του NLI Reserarch Institute.

Η Tokyo Electron Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι οι παραγγελίες της θα μειωθούν, καθώς οι πελάτες της περιορίζουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των αποθεμάτων τους.

«Είμαστε λίγο συντηρητικοί σχετικά με τις προβλέψεις μας», ανέφερε ο επικεφαλής της Tokyo Electron, Terry Higashi, σε συνέντευξή του, αυτήν την εβδομάδα, συμπληρώνοντας : «Οι πελάτες μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τις επενδύσεις».