Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 10:00

Market Beat: Οι πιθανότητες για αντίδραση στη χθεσινή πτώση πηγάζουν από το διεθνές κλίμα

Ενώ είχαμε παραδεχθεί το «σφάλμα» μας, να περιμένουμε τον σκληρό τοπικό πυθμένα του 25άρη στις 370 και αυτός είχε εμφανιστεί στις 381 μονάδες το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, μετά τα χθεσινά, επιστρέφει η πιθανότητα η στήριξη να εντοπιστεί στις 370. Επίπεδα που περιμέναμε από την αρχή του Απριλίου, που είναι ένας καθοδικός για το ΧΑ μήνας. Χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαγορευτικό σε μια ανοδική κίνηση σήμερα λόγω του μεγέθους των χθεσινών απωλειών και διότι το κλίμα στο εξωτερικό άλλαξε δραστικά μετά το πέρας των συναλλαγών στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Ενώ είχαμε παραδεχθεί το «σφάλμα» μας, να περιμένουμε τον σκληρό τοπικό πυθμένα του 25άρη στις 370 και αυτός είχε εμφανιστεί στις 381 μονάδες το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, μετά τα χθεσινά, επιστρέφει η πιθανότητα η στήριξη να εντοπιστεί στις 370. Επίπεδα που περιμέναμε από την αρχή του Απριλίου, που είναι ένας καθοδικός για το ΧΑ μήνας. Χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαγορευτικό σε μια ανοδική κίνηση σήμερα λόγω του μεγέθους των χθεσινών απωλειών και διότι το κλίμα στο εξωτερικό άλλαξε δραστικά μετά το πέρας των συναλλαγών στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Οι μετοχές της τεχνολογίας με υψηλό ειδικό βάρος όπως της Apple και του Facebook είχαν ένα ράλι ανοδικό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευσή τους, καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν κατά σημαντικό ποσοστό τις προσδοκίες της Wall Street, αν και οι ασιατικές αγορές, διαχειρίζονται με μετριοπάθεια την ευθυμία από τις ειδήσεις από την μεγαλύτερη αγορά μετοχών του πλανήτη. Οι προοπτικές για την αγορά των ΗΠΑ ήταν πιο φωτεινές, όμως, με τα futures του Nasdaq μέχρι +1,1% και του S ​​& P 500 E - mini σε άνοδο +0,3%. Αυτά γιατί ήρθε η είδηση πως η Apple αποφάσισε να αγοράσει πίσω μετοχές της μέχρι το τέλος του 2015, που θα έχουν ύψος 30 δισεκατομμύρια δολάρια και ενέκρινε επτά προς ένα split μετοχών.

Η πορεία των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ, από την Μεγάλη Εβδομάδα ως σήμερα, δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί ευθέως με την ροή των ειδήσεων. Αρκετοί λοιπόν αποφάσισαν, μετά την άνοδο της Μεγάλης Τετάρτης, να αποδώσουν την αλλαγή της τάσης στην στατιστική. Ορίζοντας την ανοδική αντίδραση σαν rebound τεχνικής φύσεως, που προκλήθηκε από την αλυσίδα των εννέα καθοδικών συνεδριάσεων. Για αυτούς λοιπόν, η κάθοδος χθες, ήταν πάλι στατιστικό φαινόμενο. Γιατί το μέγεθος του άλματος από τα χαμηλά της Μεγάλης Τετάρτης ήταν ασύμμετρα μεγάλο.

Επίσης, μερικοί θεώρησαν το ξέσπασμα των πιέσεων από τις 11:00 ως αντίδραση στην επικύρωση από την EUROSTAT του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως αυτό παρουσίασε η ελληνική πλευρά και χωρίς καμιά «διόρθωση». Η στήλη έχει υποχρέωση να δηλώσει την αδυναμία να δεχθεί ως πλήρεις τις ερμηνείες αυτές και εστιάζουμε την προσοχή μας περισσότερο στην ροή κεφαλαίων προς το ΧΑ, την περίοδο που είναι βέβαιες οι απαιτήσεις άντλησης κεφαλαίων από μερικές τράπεζες με ύψος αρκετά μεγάλο.

Η αγορά παραγώγων από τον ορισμό της θα λέγαμε πως αποτελεί ένα πρόδρομο δείκτη για την βραχυπρόθεσμη τάση της αξίας που έχει ως υποκείμενη. Η εκκαθάριση των ΣΜΕ του 25άρη για δεύτερη στη σειρά μέρα γίνεται μετά από τις επιλογές των traders στο τελευταίο μέρος των συναλλαγών σε επίπεδα κάτω από το κλείσιμο του δείκτη των blue chip. Η απόφασή τους αυτή υποδηλώνει την προσδοκία να συνεχιστεί η κάθοδος  που ξεκίνησε χθες. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παγκόσμια κλίμακα η Τετάρτη ήταν μια αρνητική μέρα για τις μετοχικές αξίες κύρια στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Διέκοψαν το 6ήμερο ανοδικό σερί χθες οι αμερικανικοί δείκτες, διορθώνοντας με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία από την AT&T και την Amgen, καθώς και από την αιφνίδια πτώση στις πωλήσεις ακινήτων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,08% στις 16.501,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,83% στις 4.126,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,22% στις 1.875,39 μονάδες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τις 134 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο το 75% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικής σημασίας για την πορεία των αγορών, καθώς η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων θα κρίνει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και αν οι αγορές θα έχουν λόγους συνέχισης της ανόδου.

Στο ταμπλό, απώλειες 6,5% κατέγραψε η Apple, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι πωλήσεις των iPhone και iPad επιβραδύνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία οι πωλήσεις θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Απώλειες 3,8% κατέγραψε η AT&T, η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών για το α΄ τρίμηνο του έτους στα 3,65 δισ. δολ. από 3,7 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 14,5% σημείωσαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στιςΗΠΑ στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 384 χιλ., φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών είναι κατά 13,3% χαμηλότερα από τις πωλήσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οριακή πτώση κατέγραψε και ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αφού διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 56 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας μετά το τριήμερο ανοδικό σερί, αποτιμώντας αρνητικά τη νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,11% υποχώρησε κατά 0,10% στις 6.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,58% έχασε 0,58% στις 9.544 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,74% σημείωσε απώλειες 0,74% στις 4.451 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,6% στις 335,05 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκού δείκτες οι 15 σημείωσαν σήμερα απώλειες. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Scania υποχώρησε κατά 4,4%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Φεβρουαρίου. Η Alecta, η οποία κατέχει το 2,04% της Scania ανακοίνωσε ότι η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Volkswagen δεν αντανακλά την μακροπρόθεσμη αξία της Scania.

Απώλειες 7,6% κατέγραψε η Royal Vopak, μετά την ανακοίνωση της για επί τα χείρω αναθεώρηση του outlook της κερδοφορίας το 2014. Οι αναλυτές της ING Groep χαρακτήρισαν την ανακοίνωση ως μια αρνητική έκπληξη.

Πτώση 6,3% σημείωσε η Ericsson, καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση στα έσοδα για το α΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων στη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία. Τα καθαρά κέρδη της Ericsson διαμορφώθηκαν στις 2,12 δισ. κορόνες έναντι των 1,21 δισ. κορόνων πριν από ένα χρόνο.

Στον αντίποδα, η Associated British Foods ενισχύθηκε κατά 9%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της έφτασαν τα 434 εκατ. στερλίνες, από 411 εκατ. ένα χρόνο πριν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και ενισχύοντας ενδείξεις πως ξεπεράστηκε η οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI  ανήλθε στις 54 μονάδες τον Απρίλιο από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ο PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από 53 προηγουμένως, ενώ και ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο στις 54 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες τον Απρίλιο από 54,5 τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 54 μονάδες.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο PMI υπηρεσιών, όπου ενισχύθηκε στις 55 μονάδες από 53 μονάδες προηγουμένως, ενώ και ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 56,3 μονάδες.

Τις αγορές επηρεάζει και η ανακοίνωση ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα κατέγραψε συρρίκνωση. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί που κατέγραψε μέχρι προχθές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,42% στις 1.230,20 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.261,03 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.229,09. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 9,66% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 97,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 17,60 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Τόσο το rebalancing όσο και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θολώνουν την εικόνα στο ταμπλό, καθώς οδηγούν μεγάλο μέρος της ρευστότητας σε συγκεκριμένους τίτλους. Είναι εμφανές ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι το οποίο μάλλον θα ξεκαθαρίσει μετά τις προσεχείς εκλογές, όταν και κρίσιμα ζητήματα της τρέχουσας ατζέντας θα έχουν ξεκαθαριστεί.

Ούτε μία μετοχή του FTSΕ25 έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά ορισμένες κράτησαν πολύ καλά στο ταμπλό με επικεφαλής τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-0,33% Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,51% και ΦΦΓΚΡΠ. Πολύ απογοητευτική η εικόνα της ΕΤΕ, της Πειραιώς και κυρίως της Jumbo που υποχώρησε κατά 6,13% με κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας. Στο -2,60% ο δείκτης και στις 396,03 μονάδες, με τον τζίρο των 25 μετοχών του να ανέρχεται σε 101,3 εκατ. ευρώ ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού.  Μάλιστα Πειραιώς και Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,88%απορρόφησαν τα 56,6 εκατ. ευρώ δηλ. τον μισό σχεδόν τζίρο.

Αναφορικά τώρα με τον MidCap που υποχώρησε κατά 1,34% στις 1223,46 μονάδες είχαμε επανάληψη του γνωστού μοτίβου με τις 20 μετοχές του να απορροφούν μόλις 2,2 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό μόλις 2% του συνολικού της ημέρας. Τρεις τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά (ΕΛΚΑ, ΟΛΘ ΟΛΘ+0,80% και ΕΒΖ ΕΒΖ+0,51% στο +1,71%, στο 0,80% και στο 0,51% αντίστοιχα) χωρίς μεταβολή άλλες τρεις ( ΜΛΣ, Ιατρικό και ΙΚΤΙΝΟΣ) και οι υπόλοιπες 14 σε αρνητικό έδαφος με μεγαλύτερες τις απώλειες των Υγεία, ΑΒΑΞ και ΕΛΒΑΛΕΛΒΑ-3,08% (-4,55%, 4,05% και 3,08% αντίστοιχα).

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε και πάλι η μετοχή της ΚΟΥΑΛ (έγινε και το πακέτο για το 10,8% που διατηρούσε η Eurobank ) που ενισχύθηκε κατά 3,95%, η Καθημερινή με άνοδο 5,02%, η ΙΝΤΕΡΤΕΚ στο +8,28% και ο ΝΑΚΑΣ στο +10%.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές αρκετές μετοχές με χαρακτηριστικότερες τις Geniki στο -18,08% με τζίρο 16 ευρώ και 2 κομμάτια, ΒΑΡΝΗ (-14,69%), ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (-12,40%), ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜ. (-11,46%) και ΔΙΟΝΙΚ (-11,11%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-5,13%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+2,23%).Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 92 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μπορεί να φανεί πως δεν έχει σχέση με την τεχνική ανάλυση η αναφορά που ακολουθεί σχετικά με την ψυχολογία των ιδιωτών επενδυτών που είχαν από χρόνια επιλέξει τα τραπεζικά blue chip αλλά υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με τη θεωρία των κυμάτων που έχει τη βάση της στους ασύμμετρους αριθμούς.

Ο πειρασμός για τους ιδιώτες επενδυτές για συμμετοχή στις ΑΜΚ των τραπεζών είναι γνωστός, αν και δεν ομολογείται συχνά. Στη φάση της μεγάλης κατηφόρας από το 2009 και μετά οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν τόσο μεγάλες πιέσεις ανά περιόδους που τα επίπεδα στα οποία τα οδηγούσε το πέρας ενός κύκλου πιέσεων ήταν αρχικά πολύ προκλητικά. Ήταν προκλητικά σε σχέση με τα επίπεδα από όπου ξεκίνησαν να κατηφορίζουν. Πολλοί ιδιώτες παγιδεύτηκαν τότε, αγοράζοντας και πιστεύοντας πως είχαν τοποθετηθεί στο πυθμένα της καθόδου. Μετά από μερικές εβδομάδες όμως, ξεκινούσε νέος κύκλος πιέσεων που έφερνε την τιμή της μετοχής 50% χαμηλότερα από την τιμή αγοράς. Αυτή η διαδικασία μερικές φορές διανθιζόταν και από την απαίτηση κεφαλαίων για μια ΑΜΚ, που χαμήλωνε ακόμα περισσότερο την αξία της μετοχής.

Αυτή τη φορά ωστόσο, οι αναγκαστικά «ερωτευμένοι» με τις μετοχές των τραπεζών, λόγω των παραπάνω παρατηρήσεων, αισθάνονται πως δεν είναι δυνατό να αποκτήσουν θέση στις τράπεζες με τιμή φθηνότερη από εκείνη που θα οριστεί στις ΑΜΚ αυτής της περιόδου. Θετικό παράδειγμα για αυτό το στόχο – προσδοκία – επενδυτικό σχέδιο αποτελεί η εξέλιξη της τιμής της μετοχής της ΑΛΦΑ. Αν και όσοι μελετούν, και δεν διαλέγουν με εύκολους τρόπους επενδυτικούς δρόμους, γνωρίζουν πως η περίπτωση της ΑΛΦΑ είναι μοναδική όπως και κάθε επιμέρους τραπεζικού τίτλου του 25άρη. Με αυτά θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη διάθεση αρκετών να πουλήσουν θέσεις που σχημάτισαν παλαιότερα για να αποκτήσουν ρευστό που θα το τοποθετήσουν μέσω των ΑΜΚ σε επίπεδα, που αυτή τη φορά πιστεύουν, πως θα αποδειχθούν τα χαμηλότερα στο βίο των μετοχών στο ευρώ.  

Σήμερα

Οι μετοχές της τεχνολογίας με υψηλό ειδικό βάρος όπως της Apple και του Facebook είχαν ένα ράλι ανοδικό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευσή τους, καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν κατά σημαντικό ποσοστό τις προσδοκίες της Wall Street, αν και οι ασιατικές αγορές, διαχειρίζονται με μετριοπάθεια την ευθυμία από τις ειδήσεις από την μεγαλύτερη αγορά μετοχών του πλανήτη.

Η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας είχε κερδίσει 0,6%, αλλά ο βασικός δείκτης Kospi, υποχωρεί σήμερα -0,26%. Οι αγορές σε όλη την περιοχή εμφανίζουν μικτή εικόνα με το Nikkei της Ιαπωνίας κάτω -0,99, αλλά τη Σιγκαπούρη πάνω 0,56%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε 0,1%.

Οι προοπτικές για την αγορά των ΗΠΑ ήταν πιο φωτεινές, όμως, με τα futures του Nasdaq μέχρι +1,1% και του S ​​& P 500 E - mini σε άνοδο +0,3%. Αυτά γιατί ήρθε η είδηση πως η Apple αποφάσισε να αγοράσει πίσω μετοχές της μέχρι το τέλος του 2015, που θα έχουν ύψος 30 δισεκατομμύρια δολάρια και ενέκρινε επτά προς ένα split μετοχών.

Το δολάριο των ΗΠΑ είχε ελάχιστα υποχωρήσει απέναντι στο γιεν αγοράζοντας 102,45 γεν, αφού ανεβοκατεβαίνει τη ζώνη από τα 101,50 έως τα 104,50 γιεν για σχεδόν τρεις μήνες τώρα. Ομοίως, το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,3822 δολάρια. Το έσκασε λίγο έως 1,3854 δολάρια μετά τα καλύτερα νέα για την μεταποίηση της ζώνης του ευρώ, αλλά γρήγορα εξαντλήθηκε η ορμή του.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου ανέβηκε κατά 19 σεντς στα 109,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κέρδισε 21 σεντς, φθάνοντας στα 101,65 δολάρια.

Ο χρυσός κρατούσε σταθερά γύρω στα 1.285,96 η ουγγιά, αλλά παρέμεινε άβολα κοντά σε σημαντική διαγραμματική στήριξη στα  1.275 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα, που ακολούθησαν την βίαιη υποχώρηση των εννέα συνεδριάσεων που προηγήθηκε, η Αγορά επέστρεψε σε πτωτικές διαθέσεις, με αυξημένες πιθανότητες να βάλει εκ νέου σε δοκιμασία τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης.

Σε περίπτωση που ο Δείκτης σημειώσει καθοδική διαφυγή και αναζητήσει στήριξη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σαν επικρατέστερη περιοχή δείχνει αυτή των 1160 μονάδων, όπου και διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Από την άλλη, απόλυτα λογική δείχνει η αδυναμία της Αγοράς να διεκδικήσει νεότερα υψηλά, καθώς συνεχίζεται η άντληση ρευστότητας από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις.

Όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι η κάλυψη των παραπάνω αναγκών ρευστότητας, είναι και μία "ψήφος εμπιστοσύνης" των ξένων χαρτοφυλακίων για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα αποτυπωθεί και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα αρνητικά της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών, παραμένει η συναλλακτική απαξίωση για πλήθος εισηγμένων μετοχών, που επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την μικρή συμμετοχή των εγχώριων "κωδικών λιανικής" στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου παίρνει ανάσα

  • Η Apple ανυψώνει το φρόνημα για τις μετοχικές αξίες.
  • Η Κίνα ξεδιπλώνει πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης της ανάπτυξης. Διατηρούμε το 7,2 % για το 2014 ως πρόβλεψη μας επί του ΑΕΠ και αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ 5,8 % το 1ο τρίμηνο που θα αυξηθεί 6,8% το δεύτερο.
  • Παγκόσμια οι δείκτες PMI flash παρουσιάζουν μικρή βελτίωση τον Απρίλιο.
  • Ειδική δημοσκόπησή μας διαπίστωσε ότι στους Ιάπωνες επενδυτές απ 'όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα άρεσαν τα ιταλικά ομόλογα.
  • Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας παραμένουν αυξημένες, καθώς η συνεχιζόμενη βία στις ανατολικές περιοχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, καθώς αναμένεται το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, αλλά και η έναρξη -σε τεχνικό επίπεδο- της πολυαναμένομενης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.  Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας συνεδριάζει σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς έχει προηγηθεί η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat.  Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στόχος της κυβέρνησης είναι η συζήτηση για το χρέος να γίνει ταυτόχρονα με την εξέταση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί όχι μόνο από δανεισμό αλλά και από τους κοινοτικούς πόρους. 

«Οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (Creditors to begin debt relief talks with Greece) είναι ο τίτλος άρθρου της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, Financial Times. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που αφορά τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μετά την υπογραφή σήμερα της σχετικής συμφωνίας με τη γερμανική KfW, η οποία θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως νομικού προσώπου, θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο και θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους. Το Δημόσιο θα εισφέρει 100 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2013 επιβεβαίωσε η Eurostat. Αν συνυπολογιστούν και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην παραοικονομία απασχολούνται τα 2/3 του εργασιακού πληθυσμού παγκοσμίως (περίπου 1,8 δισ.), σύμφωνα με την έκθεση «Flexibility@work 2014». Στην έκθεση περιλαμβάνεται μελέτη σχετικά με την παραοικονομία την οποία συνέταξαν το Πανεπιστήμιο του Sheffield και η Regioplan Policy Research και την παρουσιάζει η Randstad. Η έκθεση αποκαλύπτει το σημαντικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης και αυτό θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 5 Μαΐου, όπως τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Θα μιλήσουμε για την έξοδο από το πρόγραμμα όταν υπάρχει στο τραπέζι η έκθεση της τελευταίας αξιολόγησης της τρόικας», δήλωσε ο κ. Κοέλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Λισαβόνα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ζητήσει μία «γραμμή προληπτικών πιστώσεων» από τους εταίρους της. Όμως δεν είναι βέβαιο εάν θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο «εξόδου» από το μνημόνιο ή εάν τελικώς θα αποφασίσει να επιτρέψει στις αγορές χωρίς να υπάρχει αυτό το «δίχτυ ασφαλείας».

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και ενισχύοντας ενδείξεις πως ξεπεράστηκε η οικονομική κρίση. Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI  ανήλθε στις 54 μονάδες τον Απρίλιο από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ο PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από 53 προηγουμένως, ενώ και ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο στις 54 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Στις 54,2 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στη Γερμανία τον Απρίλιο από 54,5 τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 54 μονάδες. Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο PMI υπηρεσιών, όπου ενισχύθηκε στις 55 μονάδες από 53 μονάδες προηγουμένως, ενώ και ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 56,3 μονάδες.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ