Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας μετά το τριήμερο ανοδικό σερί, αποτιμώντας αρνητικά τη νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας.
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας μετά το τριήμερο ανοδικό σερί, αποτιμώντας αρνητικά τη νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 6.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,58% στις 9.544 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,74% στις 4.451 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,6% στις 335,05 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκού δείκτες οι 15 σημείωσαν σήμερα απώλειες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Scania υποχώρησε κατά 4,4%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Φεβρουαρίου. Η Alecta, η οποία κατέχει το 2,04% της Scania ανακοίνωσε ότι η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Volkswagen δεν αντανακλά την μακροπρόθεσμη αξία της Scania.
Απώλειες 7,6% κατέγραψε η Royal Vopak, μετά την ανακοίνωση της για επί τα χείρω αναθεώρηση του outlook της κερδοφορίας το 2014. Οι αναλυτές της ING Groep χαρακτήρισαν την ανακοίνωση ως μια αρνητική έκπληξη.
Πτώση 6,3% σημείωσε η Ericsson, καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση στα έσοδα για το α΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων στη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία. Τα καθαρά κέρδη της Ericsson διαμορφώθηκαν στις 2,12 δισ. κορόνες έναντι των 1,21 δισ. κορόνων πριν από ένα χρόνο.
Στον αντίποδα, η Associated British Foods ενισχύθηκε κατά 9%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της έφτασαν τα 434 εκατ. στερλίνες, από 411 εκατ. ένα χρόνο πριν.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και ενισχύοντας ενδείξεις πως ξεπεράστηκε η οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 54 μονάδες τον Απρίλιο από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ο PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από 53 προηγουμένως, ενώ και ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο στις 54 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο.
Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες τον Απρίλιο από 54,5 τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 54 μονάδες.
Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο PMI υπηρεσιών, όπου ενισχύθηκε στις 55 μονάδες από 53 μονάδες προηγουμένως, ενώ και ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 56,3 μονάδες.
Τις αγορές επηρεάζει και η ανακοίνωση ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα κατέγραψε συρρίκνωση. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.