Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 09:54

Market Beat: Κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη τάση η δυναμική που θα αποκτήσει ο ΓΔ στην εβδομάδα

Οι μισοί θεωρούν την αντίδραση των τελευταίων δυο συνεδριάσεων τεχνικού χαρακτήρα και συνεπώς δεν βλέπουν διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι υπόλοιποι στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην ύπαρξη στοιχήματος για αποφάσεις επί της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας το φθινόπωρο.

Οι μισοί θεωρούν την αντίδραση των τελευταίων δυο συνεδριάσεων τεχνικού χαρακτήρα και συνεπώς δεν βλέπουν διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι υπόλοιποι στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην ύπαρξη στοιχήματος για αποφάσεις επί της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας το φθινόπωρο.

Οι αγορές σε παγκόσμια κλίμακα αφού ανακουφίστηκαν από τις εξελίξεις της Μεγάλης Πέμπτης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, άρχισαν κατόπιν να ανησυχούν. Μετά από τα αιματηρά γεγονότα του Πάσχα και την καταγγελία από τη Μόσχα πως το καθεστώς του Κιέβου δεν συμμορφώθηκε με τα συμφωνηθέντα στην συνάντηση της προηγούμενης βδομάδας. Στο ΧΑ δεν μέτρησαν αυτά τα γεγονότα αφού συνέβησαν μετά το κλείσιμο της αγοράς μετοχών. Αλλά, σημειώθηκε μια αντίδραση ικανών διαστάσεων στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, αφού ο 25άρης, που παραμένει μοναδικός χώρος που οι θεσμικοί εκδηλώνουν πραγματικό συναλλακτικό ενδιαφέρον, χτύπησε στις 380,8 μονάδες.

Είναι σαφής η αντίδραση των επενδυτών στην απόφαση της ΕΤΕ και εκτιμούμε πως παρά την επικέντρωση των κεφαλαίων στις συναλλαγές της ΠΕΙΡ σημαντικό ρόλο στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα παίξει η δυναμική που θα εμφανίσει η μετοχή της ΕΤΕ. Η ΑΛΦΑ αντιμετωπίζεται διαφορετικά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις αλλά το βάρος της ανατροπής της πτωτικής ορμής σήκωσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΙΓΟ. Δίκαια θεώρησαν οι θεσμικοί τα επίπεδα στα οποία άφησαν οι συναλλαγές της εβδομάδας προ της Μεγάλης, τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΙΝΛΟΤ ΜΟΗ ΟΛΠ αφού την περασμένη δεν τους έδωσαν αξιοσημείωτες μεταβολές. Θα λέγαμε λοιπόν ότι σημειώθηκε μια τεχνικού τύπου αντίδραση μετά από αλυσίδα πτωτικών συνεδριάσεων αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ένα στιβαρό θεμέλιο μιας μεσοπρόθεσμων χαρακτηριστικών ανοδικής τάσης.

Η δυναμική που θα προσδώσουν σήμερα στα blue chip οι θεσμικοί είναι κρίσιμης σημασίας καθώς ακόμα το αποτέλεσμα των εννέα πτωτικών συνεδριάσεων του Απριλίου έχει βγάλει τους βασικούς δείκτες από το προηγούμενο ανοδικό κανάλι που ίσχυε από τον Ιούλιο του 2013 ως την κορύφωση του Μαρτίου. Επειδή η ροή των ειδήσεων που αφορούν την αγορά θα περιλαμβάνει νέα μέσης βαρύτητας, εκτός ίσως από τις εξελίξεις στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών, το κλίμα από το πολιτικό σκηνικό θα επηρεάσει τους εγχώριους επενδυτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας ή εβδομάδας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά, λαμβάνοντας ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 16.449,25 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,64% στις 4.121,55 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,38% στις 1.871,89 μονάδες.

Στο ταμπλό, με κέρδη 2,8% έκλεισε η Halliburton, η οποία ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών ανακοίνωσε κέρδη ύψους 622 εκατ. δολαρίων ή 73 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 18 εκατ. δολαρίων ή 2 σεντς ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της στη Wall Street η νεο-εισηγμένη Weibo κατέγραψε κέρδη 14%, μετά το +5% της προηγούμενης Πέμπτης. Η κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άντλησε 268 εκατ. δολάρια μέσω δημόσιας προσφοράς 16,8 εκατ. μετοχών στην τιμή των 17 δολαρίων.

Δρόμους αντίθετους ακολουθούν η Barrick Gold, η οποία έκλεισε στο -3,8%, και η Newmont Mining, η οποία ενισχύθηκε κατά 6%, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για πιθανή συγχώνευση των δύο μεταλλευτικών εταιρειών.

Οι εταιρείες Netflix και Zions Bancorporation είναι ανάμεσα στις εισηγμένες του S&P 500 που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάνω από το 70% εκείνων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν υπερκεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Συνολικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 το πρώτο τρίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 0,7% και τα έσοδα 2,6%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο παρουσίασε ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Indicator) στις ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με το Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι ανόδου 0,5% που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη του κατά 0,7%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη η Δευτέρα ήταν αργία και σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε την μεταβολή μετά από τις συναλλαγές της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 23bps, στο 3,74% και είναι κάτω κατά 239bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έπεσαν 9bps στο 3,12% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 100bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 10bps στο 3,09%, μειωμένες φέτος κατά 107bps. Των γερμανικών bund ανέβηκαν 2 bps στο 1,52% υποχωρώντας το 2014 κατά 41bps.

Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης έπεσαν 2bps στο 1,99% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 47bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς έπεσαν 21bps στο 6,06% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 236bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,67% και έχουν πέσει στο 2014 35bps.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -3,9% και από το τέλος του 2013 χάνει -2,5%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε άνοδο +1,0% και στο 2014 κερδίζει +3,8%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +2,0% και έχει φέτος άνοδο +14,0%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -0,18% και στο 2014 αποδίδει +7,39%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα.

ΧΑ

Η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν εξαιρετικά ισορροπημένη, μετά το μεγάλο μέγεθος της ανόδου των δυο τελευταίων συνεδριάσεων και τις υπολογίσιμες αρνητικές μεταβολές του 25άρη στις δυο πρώτες. Ήταν η εβδομάδα εκπνοής για τις σειρές του Απριλίου και αυτή που ξεκινά σήμερα, έχει ως κυρίαρχες τις σειρές Μαΐου στα ΣΜΕ και τα options του 25άρη. Οι traders κινήθηκαν την Μεγάλη Πέμπτη προς ένα οριακό premium στα ΣΜΕ του 25άρη, το οποίο θα δοκιμάσει το ταμπλό σήμερα.

Δυο μέρες, τις πρώτες από τις τέσσερις της Μεγάλης Εβδομάδας, συνεχίστηκε η αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων. Η κάθοδος σταμάτησε στις 380,8 μονάδες και αυτό έγινε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης, σφραγίζοντας αποφασιστικά το τέλος μιας διόρθωσης που είχε πάρει σημαντικές διαστάσεις. Την τελευταία δε μέρα, τη Μεγάλη Πέμπτη, οι θεσμικοί άφησαν τον δείκτη που προτιμούν 20 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον τοπικό πυθμένα, ακριβώς απάνω στην τιμή ανοίγματος της Μεγάλης Δευτέρας.  Μέρα της μεγαλύτερης βουτιάς (-3,35%) στην αλυσίδα των εννιά πτωτικών κλεισιμάτων του Απριλίου.

Οι δυο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, σε επίπεδο βασικών δεικτών εξαφάνισαν το καθοδικό αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων, αλλά η εικόνα της μεταβολής των blue chip για τη Μεγάλη Εβδομάδα αποκάλυψε ότι:  Με αξιόλογους τζίρους, το φρένο στην κάθοδο του Απριλίου, οι θεσμικοί «το πάτησαν» δίνοντας σε αρκετές μετοχές κέρδη από +2,9% ως 3,6%. Αναφερόμαστε στις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,58%, ΔΕΗ +3,16%, ΕΕΕ +3,14%, ΕΧΑΕ +3,45%, ΜΕΤΚ +3,58%, ΟΤΕ +2,94%, ΤΕΝΕΡΓ +2,88% και ΦΡΙΓΟ +3,20%, ενώ ξεχώρισε με άνοδο +8,1% η ΟΠΑΠ. Μια άλλη ομάδα είχε εβδομαδιαία άνοδο από +0,8% ως +2,1% όπως οι ΕΥΠΡΟ +1,64%, ΦΦΓΚΡΠ +0,81%, ΜΠΕΛΑ +1,68%, ΣΩΛΚ +2,13%, ΤΙΤΚ +2,1%. Οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν εβδομαδιαία μεταβολή μικρότερη του -0,2% με τους υπόλοιπους στην ευρωζώνη στο +1% το πολύ. Με 14 μετοχές στις 25 με κέρδη όπως τα περιγράψαμε και 7 καθοδικές για τη βδομάδα με απώλειες από -0,3% ως -0,9%, (ΑΛΦΑ -0,86%, ΕΛΠΕ -0,30%, ΕΥΔΑΠ -0,34%, ΙΝΛΟΤ -0,46%, ΜΟΗ -0,89%, ΜΥΤΙΛ -0,74%, και ΟΛΠ -0,61%) απέμειναν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,8%, ΜΙΓ -3,93%, ΠΕΙΡ -4,47% και ΕΤΕ -15,36% για να δώσουν στους δείκτες πτώση.

Τεχνική ανάλυση

Διατηρούμε τη θέση πως οι τιμές θα επιστρέψουν στο ανοδικό κανάλι που είχε σχηματιστεί από τον Ιούλιο του 2013 ως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αν ο 25άρης επιστρέψει πάνω από τις 420 μονάδες.

Σήμερα

Σήμερα στις αγορές της Ασίας οι κινέζικες μετοχές υποχώρησαν γιατί αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την ρευστότητα της οικονομίας και τα κέρδη των εισηγμένων αν και η Wall Street  τη Δευτέρα εμφάνισε άνοδο για πέμπτη στη σειρά συνεδρίαση. Ωστόσο οι μετοχές στο Τόκιο επέτρεψαν στον ΝΙΚΚΕΙ να κρατήσει οριακά κέρδη της τάξης του +0,1% με τον MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σχεδόν επίπεδο, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται πολύ κοντά στα υψηλά έξι μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.            

Στην Κίνα ο China Enterprises Index με τις κορυφαίες καταχωρήσεις υπεράκτιων κινεζικών εταιριών στο Χονγκ Κονγκ, μειώθηκε 1% στα χαμηλότερα επίπεδα για περίπου τέσσερις εβδομάδες. Η υποτονική δυναμική και στις άλλες ασιατικές αγορές, ανάγκασε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα ​​από το μεγαλύτερο σερί ανοδικών κλεισιμάτων του δείκτη S&P500 από τον Οκτώβριο.

Οι μετοχές της Κίνας έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για μια πιθανή υπερπροσφορά μετοχών αφού η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς κυκλοφόρησε πλάνο ενημερωτικών δελτίων για 28 νέες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των IPOs μετά από μια παύση δύο μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν από τις εντάσεις στην Ουκρανία, που λειτουργούν ως απειλή για την διάθεση ανάληψης κινδύνου, ακόμα κι αν φαινόταν ότι έχει μικρότερη επίπτωση στην τάση για ασφαλές καταφύγιο στις αγορές νομισμάτων, όπως το ιαπωνικό γεν αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου, στην πραγματικότητα, είχαν υποστηριχθεί από τις ανησυχίες για την Ουκρανία. Τα futures του αργού στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 104,29 δολάρια ανά βαρέλι, κοντά σε ένα υψηλό έξι εβδομάδων των 104,99 δολαρίων την Πέμπτη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιεν διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, λόγω της απογοήτευσης από το ιαπωνικό εμπόριο με βάση τα δεδομένα τη Δευτέρα που έδειξαν υποχώρηση των εξαγωγών το Μάρτιο και το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ στο οικονομικό έτος που έληξε τον ίδιο μήνα.

Το δολάριο αγόραζε 102,65 γεν, κοντά στην κορυφή της Δευτέρας των 102,71, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Απριλίου.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,3793 δολάρια, και κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο για σχεδόν δύο εβδομάδες, μετά από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ενίσχυση της ισχύος για το νόμισμα θα μπορούσε να βλάψει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων, μετά από την απότομη εμφάνιση εκροών από το SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο χρυσού του κόσμου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec

Μπορεί η ανακοίνωση-έκπληξη της αύξησης του μ/κ της Εθνικής Τράπεζας κατά €2,5 δισ. να ξάφνιασε την Αγορά, οδηγώντας σε σημαντική υποχώρηση τις μετοχές, ωστόσο η επιλογή αυτή έγινε, λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει από το εξωτερικό και το οποίο έχει διαπιστωθεί όχι μόνο στις τελευταίες επιτυχείς αυξήσεις μ/κ των Ελληνικών Τραπεζών (Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς), αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων, με τελευταίο παράδειγμα την επιτυχημένη διάθεση 5ετούς Κρατικού τίτλου για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Για το λόγο αυτό άλλωστε προσανατολίζεται η Εθνική Τράπεζα και στην έκδοση εταιρικού ομολόγου δίνοντας εντολή σε ξένες Τράπεζες να διερευνήσουν το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι η δημοπρασία 4ετούς ομολόγου της Τρ. Πειραιώς που έγινε στις 18/03/14 άντλησε €500 εκατ. με τιμή έκδοσης 99,66 και τοκομερίδιο 5%, τη στιγμή που το ομόλογό της σήμερα διαπραγματεύεται στο 104, ήτοι καθαρή απόδοση άνω του 3,4% σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων (ετησιοποιημένη καθαρή άνω του 40%) για κεφάλαια που αντικρίζονται συνήθως με προθεσμιακές. Προφανώς εδώ ισχύει το ρητό, ότι "οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές" και βεβαίως ότι όλοι οι εκδότες δεν είναι οι ίδιοι, αλλά αυτό που πιστοποιείται είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Αγορά ομολόγων, η οποία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά.

Να σημειωθεί επίσης, ότι στη δημοπρασία ΕΓΕΔ 13 Εβδομάδων το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 2,45% από 3,10% στη δημοπρασία του Μαρτίου.

Εκτός όμως από τις αυξήσεις μ/κ των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, οι οποίες αναμένεται να αντλήσουν σημαντική ρευστότητα από την Αγορά, το ενδιαφέρον μετά το Πάσχα μεταστρέφεται στις Δημοτικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές, επειδή η πολιτική αβεβαιότητα είναι επί της ουσίας, ο βασικός λόγος που δεν επιτρέπει στην Χρηματιστηριακή Αγορά, στην τρέχουσα φάση, να αναρριχηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Αντίδραση εντός των ορίων του τεχνικού χαρακτήρα, παρατηρήθηκε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. και μετά την σημαντική υποχώρηση των τιμών που είχε προηγηθεί. Υψηλότερα των 1280 μονάδων, η Αγορά επιστρέφει σε κύρια ανοδική τάση, αλλιώς η όλη προσπάθεια θα είναι διόρθωση στη διόρθωση και το Χ.Α. θα παραμείνει στην "ζώνη της ταλαιπωρίας".

Άκρως ενθαρρυντική κρίνεται η συμπεριφορά του τίτλου της Πειραιώς, μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ, έστω και αν υπήρξαν σημαντικές "βοήθειες" από το rebalancing που προηγήθηκε και ακολούθησε. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αντίδραση στις μετοχές του FTSE25 ήταν διευρυμένη, ένδειξη επιστροφής των αγοραστών με στόχο να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Η ενθαρρυντική εικόνα από τα πρόσφατα placements Ελληνικών μετοχών, υποδηλώνει ότι είμαστε, ακόμα, στην αρχή της ανόδου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Θετικό ξεκίνημα σε μια πολυάσχολη εβδομάδα κερδών για τις ΗΠΑ

Η ισχύς των Ασιατικών νομισμάτων υποχώρησε έναντι του δολαρίου σήμερα, καθώς θετικά εταιρικά κέρδη και τα οικονομικά δεδομένα υποστήριξαν την αντίληψη για ανάκαμψη στην οικονομία των ΗΠΑ. Οι « flash » δείκτες PMI για τις ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ και θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη , και θα παράσχουν μια προεπισκόπηση για την παγκόσμια εμπιστοσύνη του Απριλίου στη βιομηχανία.

Οι αγορές των ΗΠΑ κινήθηκαν από τους αισιόδοξους χθες με μια σταθερή αύξηση στους κορυφαίους δείκτες των ΗΠΑ από τις ενδείξεις ότι τα κέρδη βελτιώνονται. Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι κοντά σε υψηλά όλων των εποχών, οι αποτιμήσεις δεν είναι. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Περί τα 9,5 δισ. ευρώ αντλούν από τις διεθνείς αγορές οι ελληνικές τράπεζες σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα stress tests. Εν όψει της αντίστοιχης ευρωπαϊκής δοκιμασίας, οι πρωτοβουλίες του εγχώριου κλάδου γνωρίζουν εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σε βαθμό που πέρα από τα 8,3 δισ. ευρώ των αυξήσεων κεφαλαίου, αντλείται μετά από μια πενταετία κλειστών αγορών ρευστότητα της τάξης του 1,2 δις ευρώ. 
  • Σειρά παρουσιάσεων και επαφών με διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της Εθνικής, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Χριστοδούλου, σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ασία, ενώ ήδη ξεκίνησαν τα conference calls στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ. Σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα η τράπεζα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ως τη γενική συνέλευση στις 10 Μαΐου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση ομολόγου για την άντληση ρευστότητας για ποσό 750 εκατ. ευρώ.
  • Την ικανοποίησή του για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ο εφησυχασμός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε ότι η έξοδος στις αγορές «ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική».
  • Ποσοστό 67,30% επί του συνόλου κοινών μετοχών, εκδόσεως της Τράπεζας Πειραιώς ή 4.106.340.039 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 0,30 ευρώ, κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  H τράπεζα στη σχετική της ανακοίνωση σημειώνει ακόμη πως η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωτέρω μετοχών υπόκειται στους διαλαμβανομένους στο άρθρο 7α του ν. 3864/2010  περιορισμούς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Κάτω από 1.300 δολάρια ο χρυσός - Συνεχίζει ανοδικά το αργό. Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο χρυσός, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για την ισχυροποίηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Από την άλλη με οριακά κέρδη έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της Wall Street. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 0,4% κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων, ήτοι στα 1.288,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του πετρελαίου παράδοσης Μαΐου έκλεισαν με άνοδο 0,1%, στα 104,37 δολάρια το βαρέλι.
  • Άνοδο παρουσίασε ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Indicator) στις ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με το Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι ανόδου 0,5% που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη του κατά 0,7%.
  • Έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο εμφάνισε, για 21ο συνεχή μήνα, η Ιαπωνία τον Μάρτιο, λόγω κυρίως της μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν και της αύξησης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,45 τρισ. γεν, ποσό άνω των προβλέψεων των αναλυτών. 

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ