Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2004 09:52

Holcim Ltd.: 19% η αύξηση των κερδών το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 19%, μετά την ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών, στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, αλλά και την επέκταση, μέσω συγχωνεύσεων, εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, Holcim Ltd.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 313 εκατ. ελβετικά φράγκα (246 εκατ. δολ.) από 263 εκατ. φράγκα που ήταν ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στην ιστοσελίδα της. Η Holcim αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας χρήσης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Markus Akermann, 57 ετών, έχει δαπανήσει συνολικά τρία δισ. ελβετικά φράγκα για εξαγορές μέσα σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της Apasco SA, της δεύτερης μέγεθος βιομηχανίας τσιμέντου του Μεξικό.

Η εταιρεία ευνοήθηκε επίσης, από την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, όπου το τσιμέντο της χρησιμοποιείται για την κατασκευή του υπόγειου εξπρές της Βοστώνης, «Big Dig». Οι τιμές του τσιμέντου στη Β. Αμερική έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 1% μέσα σε ένα έτος.

«Στην Ευρώπη, η ζήτηση για υλικά κατασκευής κτιρίων πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς», αναφέρει η ελβετική εταιρεία, η οποία εκτιμά ότι οι όγκοι και οι τιμές πώλησης του προϊόντος θα αυξηθούν στη Β. Αμερική.

Οι μετοχές της Holcim, της οποίας τα υλικά χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή του μώλου του Μονακό και για τον υπόγειο του Ρίο ντε Τζανέϊρο, έχουν κερδίσει φέτος ποσοστό 22%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 15,7 δισ. ελβετικά φράγκα.