Την προσεχή Τετάρτη η Εurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών το 2013, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Την προσεχή Τετάρτη η Εurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών το 2013, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Το Δεκέμβριο του 2012 οι εταίροι συμφώνησαν, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ότι εάν η Ελλάδα πετύχει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και θα λάβει μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η χώρα μας πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα, θα το επιβεβαιώσει και η Eurostat την προσεχή εβδομάδα.
Από την άλλη, είναι σαφές πως το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο στα επίπεδα που κινείται σήμερα, το αναγνωρίζουν αυτό άλλωστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυρίως το ΔΝΤ, αλλά και οι εταίροι μας και είναι πρόθυμοι να προβούν σε μια νέα στήριξη, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα είναι και η τελευταία.
Η προθυμία να συνδράμουν εκ νέου ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες από τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ιδίως την απολύτως πετυχημένη έξοδο της χώρας στην αγορά πενταετών ομολόγων, αλλά και του ιδιαίτερα μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν ξένα επενδυτικά σχήματα για τις τράπεζες και όχι μόνο.
Στην έδρα της Κομισιόν είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι εάν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα περάσει και το μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές, που αυτή τη στιγμή διστάζουν να «μπλέξουν» στην Ελλάδα, ότι το μέλλον της χώρας είναι εντός της Ευρωζώνης κι αυτό, όπως τονίζουν, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και κατ’ επέκταση στην οικονομία.
Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα καταστήσει την Ελλάδα μια «κανονική» χώρα, όπου η ανάληψη επενδυτικού κινδύνου θα κινείται στα διεθνή πρότυπα.
Η τελική απόφαση για το χρέος, που θα έχει πιθανότατα τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης από 30 σε 50 έτη και μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ώστε να πέσουν από τη ζώνη του 2%, θα ληφθεί το φθινόπωρο.
Ωστόσο, η συζήτηση θα ξεκινήσει επίσημα στο Εurogroup της 5ης Μαΐου, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι εταίροι θα προαναγγείλουν την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να στηρίξουν προεκλογικά και την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι μέχρι τις 5 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ψήφιση στη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2018.
Ετσι, ακόμη ένα προαπαιτούμενο το οποίο έχει τεθεί από την τρόικα θα έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]