Η στρατηγική για τη στήριξη νεοφυών και και καινοτόμων επιχειρήσεων τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας, όπου συζητήθηκε σχετική μελέτη που εκπόνησε ο ισραηλινός οργανισμός YOZMA.
Η στρατηγική για τη στήριξη νεοφυών και και καινοτόμων επιχειρήσεων τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας, όπου συζητήθηκε σχετική μελέτη που εκπόνησε ο ισραηλινός οργανισμός YOZMA.
Από αυτή τη μελέτη προκύπτει ότι η εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ μπορεί να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ την προσεχή επταετία (δηλαδή κατά την περίοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ), κεφάλαια τα οποία με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν, και περιλαμβάνει πέντε άξονες πολιτικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης:
Ειδικότερα:
Α. Η δραστηριοποίηση του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) ως «fund of funds» στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) προτείνεται να γίνει με τρεις τρόπους:
Β. Σύσταση θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που θα στελεχωθεί από άτομο με εμπειρία τόσο από το χώρο της επιστήμης όσο και από τις επιχειρήσεις και θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας.
Η αξιολόγηση των προτάσεων για ενίσχυση που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις θα είναι επαγγελματικού επιπέδου και με αυστηρά κριτήρια. Βασικά κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα είναι η ενσωμάτωση καινοτομίας, η δυνατότητα εμπορικής προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ θα δίνεται έμφαση σε προϊόντα που θα παράγονται στην Ελλάδα ή με Έλληνες υπεργολάβους. Προβλέπεται επίσης ότι το 70 % της επένδυσης στους τομείς αυτούς θα πρέπει να διοχετεύεται σε μισθούς, το 33 % αυτού σε μισθούς μηχανικών (ή άλλων ειδικών επιστημόνων) και το 25 % σε μισθούς νεοπροσλαμβανόμενων. Οι επενδύσεις που θα επιτυγχάνουν, θα επιστρέφουν στο Δημόσιο το 3% του τζίρου τους.
Γ. Μεταφορά Τεχνολογίας
Σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα. Το κράτος θα συνεισφέρει στα Γραφεία κεφάλαια διπλάσια από αυτά που θα συγκεντρώνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 15 Ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των γραφείων για 4 χρόνια. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας μεταξύ άλλων θα αναζητούν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία, θα εκπροσωπούν τους ερευνητές και θα διαχειρίζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Δ. «Θερμοκοιτίδες» Τεχνολογίας
Ανάπτυξη του θεσμού των «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων στους τομείς: Πληροφορικής-Επικοινωνιών, Φαρμάκων-Βιοτεχνολογίας, Ενέργειας, Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας. Οι θερμοκοιτίδες υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις παρέχοντας πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογία, συμβουλευτική υποστήριξη, χώρους εγκατάστασης κ.α.
E. Επιχειρηματικοί Άγγελοι
Φοροαπαλλαγές για business angels (επιχειρηματικοί άγγελοι, ιδιώτες επενδυτές που παρέχουν κεφάλαια ή / και συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την ίδρυση μιας επιχείρησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και η οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον του επιχειρηματία). Η επένδυση σύμφωνα με την πρόταση θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου ή της επιχείρησης που διαθέτει τα κεφάλαια. Προϋπόθεση θα πρέπει να είναι ωστόσο, οι δαπάνες για έρευνα της επιχείρησης που λαμβάνει τη χρηματοδότηση να καλύπτουν τουλάχιστον το 70 % του συνόλου των δαπανών της.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσιάστηκε εισήγηση του Συντονιστή Καινοτομίας Γιάννη Παπαδόπουλου σχετικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των business angels, με βάση το καθεστώς που εφαρμόζεται σε χώρες όπως Ισραήλ, ΗΠΑ, Ολλανδία και σχετικές μελέτες του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού στις χώρες αυτές περιλαμβάνει: