Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 17:42
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ.
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση αδυναμίας μιας τράπεζας να τους αποζημιώσει η ίδια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, η υποχρέωση των τραπεζών να τροφοδοτούν τα συστήματα εγγύησης με «πραγματικό χρήμα» και όχι απλώς με εγγυήσεις.
Αναλυτικότερα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε:
-
Για πρώτη φορά θεσπίζονται κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων θα δημιουργήσουν εντός δέκα ετών ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων με πόρους που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο όριο στο 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων του συστήματος.
-
Οι προθεσμίες εκταμίευσης σε περίπτωση αφερεγγυότητας περιορίζονται στις επτά εργάσιμες ημέρες αντί του ισχύοντος διαστήματος των 20 εργάσιμων ημερών. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν μέχρι το τέλος του 2023 μια μεταβατική προθεσμία. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει ωστόσο το αργότερο από το τέλος του 2018 να μην υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και το αργότερο από το 2021 τις 10 εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επιτρέπουν μια μεταβατική περίοδο και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τις καταθέσεις εντός επτά εργάσιμων ημερών, οι καταθέτες θα δικαιούνται μια «πληρωμή έκτακτης ανάγκης» εντός πέντε εργάσιμων ημερών για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους.
-
Θεμελιώνεται η αρχή των συνεισφορών βάσει του κινδύνου: Οι συνεισφορές στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων πραγματοποιούνται ανάλογα με το ύψος των καλυπτόμενων καταθέσεων και το επίπεδο κινδύνου του αντίστοιχου συμμετέχοντος πιστωτικού ιδρύματος.
-
Θεσμοθετείται η προσωρινή προστασία υψηλών καταθέσεων: Τα κράτη μέλη πρέπει μελλοντικά να προστατεύουν προσωρινά υψηλές καταθέσεις και πέρα από το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ, οι οποίες π.χ. προκύπτουν από πώληση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ασφαλιστικές πληρωμές, διαζύγια κ.λπ. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζουν το χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρεις και μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, καθώς και το συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας πέραν του επιπέδου κάλυψης των 100.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης στα κράτη μέλη.
-
Επιβάλλεται να δίνονται σαφείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων: Οι καταθέτες θα λαμβάνουν μελλοντικά κατά το άνοιγμα λογαριασμού καθώς και μία φορά ετησίως περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προστασίας, το αρμόδιο σύστημα εγγύησης καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του, τον τρόπο λειτουργίας του και όλες τις σχετικές πληροφορίες για τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας.
-
Διευκρινίζεται ότι οι πόροι του ταμείου εγγύησης καταθέσεων προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εκταμίευση σε περίπτωση αφερεγγυότητας και για την προστασία των καλυπτόμενων καταθέσεων στο πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να επιτρέπουν τη χρήση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων και για σκοπούς προληπτικών μέτρων.
Γιάννης Στουρνάρας
Σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει ο προέδρου του Ecofin και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την υπερψήφιση των νομοθετικών πράξεων της τραπεζικής ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Χαιρετίζω ολόψυχα τη σημερινή υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τριών βασικών κειμένων, τα οποία συνθέτουν την Τραπεζική Ένωση της ΕΕ, δηλαδή την Οδηγία για την Αναδιάρθρωση και Εξυγίανση των τραπεζών (BRRD), τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την αναδιατυπωμένη Οδηγία για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS)», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός.
Με αυτές τις νομοθετικές πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, διήνυσε πολύ δρόμο όσον αφορά τη διασφάλιση της προστασίας των φορολογουμένων από τράπεζες υπό χρεοκοπία και συγχρόνως της πλήρους προστασίας των τραπεζικών τους αποταμιεύσεων, που αποκτήθηκαν με μόχθο, μέχρι του ποσού των 100.000 Ευρώ.
Οι υπερψήφιση των νομοθετικών πράξεων χαρακτηρίζεται ως ορόσημο τόσο για την ΕΕ όσο και για τον τραπεζικό τομέα της και το κοινό της νόμισμα.
«Ως πρόεδρος του ECOFIN, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους συνομοθέτες για την επίπονη εργασία τους όσον αφορά αυτούς τους φακέλους και για την εποικοδομητική και οραματική προσέγγισή τους, η οποία κατέστησε δυνατούς δύσκολους συμβιβασμούς» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ