Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2004 16:54

Τράπεζα Κύπρου: Ενίσχυση κερδοφορίας στο α΄ εξάμηνο

Συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο η ανοδική πορεία των κερδών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα £16,2 εκατ. (€27,9 εκατ.), καταγράφοντας αύξηση 90% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

Τα οργανικά κέρδη (κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία) του Συγκροτήματος για το α’ εξάμηνο 2004 ανήλθαν σε £63,3 εκατ. (€108,9 εκατ.), αυξημένα κατά 36% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

Τα οργανικά κέρδη των εργασιών του Συγκροτήματος στην Κύπρο σημείωσαν 49% αύξηση και ανήλθαν σε £34,2 εκατ. (€58,8 εκατ.). Η αύξηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα των θετικών επιπτώσεων του προγράμματος ενίσχυσης του συνόλου εσόδων από τις εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο, ιδιαίτερα των τραπεζικών εργασιών, καθώς και του προγράμματος συγκράτησης λειτουργικών εξόδων που συνεχίστηκαν.

Τα οργανικά κέρδη των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 33% έναντι του α’ εξαμήνου 2003 και ανήλθαν σε £24,4 εκατ. (€41,9 εκατ.).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ εξάμηνο 2004 σημείωσαν σημαντική αύξηση (28%) έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών εισπράξεων καθυστερημένων οφειλών και των ενεργειών για περαιτέρω βελτίωση της τιμολόγησης προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2004 των αυστηρότερων κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σχετικά µε την αναστολή αναγνώρισης τόκων. Με βάση τους νέους κανονισµούς, η αναστολή αναγνώρισης τόκων εφαρμόζεται σε όλες τις χορηγήσεις που δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένες και ταυτόχρονα παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των έξι μηνών, έναντι εννέα μηνών που ίσχυε για το 2003.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις για το α’ εξάμηνο 2004 ανέρχονται σε £38,7 εκατ. (€66,6 εκατ.), ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει σε ετησιοποιημένη βάση ποσοστό 1,3% επί των συνολικών χορηγήσεων.