Περαιτέρω προκλήσεις κατά το β’ 3μηνο βλέπει για την Ευρώπη η Saxo Bank, καθώς είναι πιθανό ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα αντισυμβατικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Περαιτέρω προκλήσεις κατά το β’ 3μηνο βλέπει για την Ευρώπη η Saxo Bank, καθώς είναι πιθανό ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα αντισυμβατικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μετά από πολλά προβλήματα, η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις κατά το Β’ Τρίμηνο. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του τριμήνου, είναι πιθανό ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα αντισυμβατικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση από τη δεκαετία του 1970, καθώς η απόκλιση των απόψεων ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, αναμένουμε τους Ευρωσκεπτικιστές να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος των εδράνων του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν οι Βρυξέλλες αφουγκραστούν τον παλμό του κόσμου, ίσως υπάρχει μια ελπίδα για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τα πολιτικά κόμματα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να οδηγούν τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ενώ φαίνεται ότι οι οικονομίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας βελτιώνονται, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεταφορά των προβλημάτων από αυτές τις χώρες του Νότου προς τη Γαλλία και σύντομα τη Γερμανία, η οποία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ύφεσης μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να δεχθούν πλήγμα από τις μειωμένες εξαγωγές, ιδίως στον τομέα των πολυτελών αγαθών, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ασία περιορίζονται.
Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, επισημαίνει τα εξής: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκπλήξει θετικά με την πολιτική αλληλεγγύη τους κατά τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι είναι ανήσυχοι και οι Ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Επιπλέον, η έλλειψη ενός υγιούς και μακροχρόνιου οικονομικού οικοδομήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει βασικό πρόβλημα. Στις αρχές του 2014, ο εφησυχασμός δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, σε μια περίοδο που η εντροπία σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της.»
Προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία: Μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση
Οι πέντε πιο «ευάλωτες» χώρες (Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία και Τουρκία), οι οποίες έγιναν πλέον οκτώ με την προσθήκη της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Χιλής, επιδιώκουν να ανακτήσουν την ισορροπία τους, καθώς ο περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άσκησε πτωτικές πιέσεις στα νομίσματά τους. Αυτό τις οδήγησε στην εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών και κατ’ επέκταση στην ανάσχεση της ανάπτυξης. Αυτή η ρευστή κατάσταση είναι γενικότερα θετική. Ωστόσο, πολλές χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική ταυτόχρονα – δηλαδή, να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους – με αποτέλεσμα να αναμένεται μια συρρίκνωση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών.
Όπως τονίζει ο Steen Jakobsen, «ήμασταν τόσο προσηλωμένοι στο να σώσουμε τον κόσμο, τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα, που αγνοήσαμε εντελώς τους ανθρώπους, την εκπαίδευση, τις υποδομές, την καινοτομία και την τεχνολογία. Δεν είναι οι Ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την τύχη του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά το πώς αντιδρούν οι πολιτικοί στην ύφεση και στις ανισορροπίες που αυτή προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία».
Βασικά στοιχεία για τις επενδύσεις για το 2014
Ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα θα είναι το μοναδικό επενδυτικό προϊόν με καλύτερη απόδοση κατά το Α' Τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (λόγω ανισορροπιών και έλλειψης παραγωγικότητας).
Αγορά Συναλλάγματος: Η ισοτιμία EURUSD θα αγγίξει το 1,4000-1,4050 και έπειτα θα γίνει διόρθωση στο 1,2500, καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για τον αποπληθωρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ισοτιμία USDJPY ίσως φθάσει το επίπεδο του 95,00 λόγω αύξησης της φορολογίας και εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων ότι η πολιτική του πρωθυπουργού Abe δεν αποδίδει. Τα νομίσματα των οκτώ πιο «ευάλωτων» οικονομιών αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 5%.
Εμπορεύματα: Θα σημειώσουν θετικές αποδόσεις κατά το Β’ Τρίμηνο, καθώς τα πραγματικά επιτόκια μειώνονται. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε προς το Α’ Εξάμηνο του 2015 ίσως δεχτούν νέο πλήγμα, ενώ το Γ’ Τρίμηνο του 2014 αναμένεται να είναι περίοδος ρευστοποιήσεων και αποκομιδής κερδών για τα εμπορεύματα.
Μετοχές: Ο δείκτης S&P 500 θα αγγίξει τις 1.900-1.950 μονάδες, πριν προχωρήσει σε μια διόρθωση κατά 30%. Οι μετοχές είναι το μοναδικό επενδυτικό προϊόν που δεν έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα από τις μεταβολές του οικονομικού κύκλου.