Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 10:45

CRH Plc: 73% η αύξηση των κερδών το α' εξάμηνο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 73%,σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος βιομηχανίας παραγωγής κατασκευαστικών υλικών της Ευρώπης, CRH Plc, καθώς οι εξαγορές στις οποίες προχώρησε αύξησαν τις πωλήσεις της και οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, τόνωσαν τη ζήτηση.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 201,2 εκατ. ευρώ (243 εκατ. δολ.) ή 37,8 σεντς ανά μετοχή από 116,3 εκατ. ή 22,1 σεντς που ήταν ένα χρόνο πριν. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στα 5,67 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1970 και ήταν η μοναδική παραγωγός τσιμέντου της Ιρλανδίας, επεκτάθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξή της.

Ο επικεφαλής της, Liam O'Mahony, 57 ετών, δαπάνησε 700 εκατ. ευρώ για 23 εξαγορές το πρώτο εξάμηνο και 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι, χρονιά κατά την οποία τα κέρδη της και οι πωλήσεις της έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα, το 55% των εσόδων της προέρχεται από τις εργασίες της στην Αμερική.

«Οι αγορές είναι πιο ισορροπημένες και η δραστηριότητά μας βελτιώνεται συνεχώς. Περιμένουμε να έχουμε άνοδο στα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης», αναφέρει στη δήλωσή του ο O'Mahony.

Οι μετοχές της CRH, της οποίας τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση των στηριγμάτων της γέφυρας George Washington στη Ν. Υόρκη, μήκους 3.500 ποδών, έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα ποσοστό της τάξης του 17%, φθάνοντας στα 18,94 ευρώ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 10,6 δισ. ευρώ.

Υπό τη διοίκηση του O'Mahony, ο οποίος προσλήφθηκε το 1971 στην εταιρεία και ανέλαβε τα ηνία της τον Ιανουάριο του 2000, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη από ποτέ εξαγορά τον περασμένο Οκτώβριο, με την απόκτηση της ολλανδικής Cementbouw Handel & Industrie, αντί 646 εκατ. ευρώ. Από τότε, έχει αποκτήσει το 49% της Secil της Πορτογαλίας, αντί 333 εκατ. ευρώ, μία εταιρεία στην Ελβετία και μία στο Βέλγιο.