ΑΠΩΛΕΙΕΣ στα διεθνή χρηματιστήρια χθες, με τον τεχνολογικό τομέα να ηγείται της πτώσης, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ στα διεθνή χρηματιστήρια χθες, με τον τεχνολογικό τομέα να ηγείται της πτώσης, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές απογοητεύθηκαν, καθώς ήλπιζαν ότι η εξασθένηση στο τέλος του δεύτερου τριμήνου δεν θα μεταφερόταν και στο τρίτο τρίμηνο, εξέλιξη η οποία αναζωπυρώνει τις αμφιβολίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Στη Wall Street η χθεσινή συνεδρίαση ακολούθησε τα χνάρια της προχθεσινής, η οποία σηματοδότησε την πιο υποτονική ημέρα συναλλαγών του έτους. Η μετοχή της Intel, η οποία έχασε 3% της αξίας της, βάρυνε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq από τη στιγμή που η Morgan Stanley και άλλες τράπεζες επενδύσεων αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα έσοδα και το στόχο τους για την τιμή μετοχής της εταιρείας.
O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 51,40 μονάδες, ποσοστό 0,51%, φθάνοντας στις 10.173,92 μονάδες. Με άνοδο 1,61 μονάδων, ποσοστό 1,61%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.838,10 μονάδες.
Το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, βάζοντας στην άκρη μέρος των ανησυχιών για την ασφάλεια. Το πρόβλημα όμως της απουσίας των επενδυτών από την αμερικανική αγορά εξακολουθεί να υφίσταται.
Στην Ευρώπη οι μετοχές υποχώρησαν κατά 1%, με τον κλάδο ημιαγωγών και επεξεργαστών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Η μετοχή της γερμανικής Infineon υποχώρησε 4,3%, της Alcatel 3,8% και της SAP 2,9%.
Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 1%, στις 970,1 μονάδες, ενώ αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,7%, ο CAC-40 του Παρισιού 1,2%, ενώ ο DAX της Φραγκφούρτης 1,4%, κλείνοντας κάτω από το σημερινό «ψυχολογικό» φράγμα των 3.800 μονάδων.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε περίπου 1%, αφότου τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ιαπωνική παραγωγή προκάλεσαν «κύμα» ρευστοποιήσεων.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ