Στην έναρξη της περασμένης βδομάδας από τον τίτλο και τις πρώτες παραγράφους παρουσιάσαμε την εκτίμηση πως η αγορά θα αντιδράσει στην έκδοση ομολόγου αλλά όπως τονίζαμε: «Η Moody’s το όποιο καλό μαντάτο ήταν να στείλει την Παρασκευή (4/4) το ανέβαλε και οι αντιδράσεις των αγοραίων δεν έχουν ολοκληρωθεί επ’ αυτού. Στο ΧΑ, κατά την εκτίμησή μας, αν σήμερα (δηλαδή την πρώτη από τις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας) δεν κινηθούν οι τιμές ανοδικά τότε ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα επίπεδα και τιμές που έχουν να εγγραφούν από τις αρχές Μαρτίου».
Στην έναρξη της περασμένης βδομάδας από τον τίτλο και τις πρώτες παραγράφους παρουσιάσαμε την εκτίμηση πως η αγορά θα αντιδράσει στην έκδοση ομολόγου αλλά όπως τονίζαμε: «Η Moody’s το όποιο καλό μαντάτο ήταν να στείλει την Παρασκευή (4/4) το ανέβαλε και οι αντιδράσεις των αγοραίων δεν έχουν ολοκληρωθεί επ’ αυτού. Στο ΧΑ, κατά την εκτίμησή μας, αν σήμερα (δηλαδή την πρώτη από τις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας) δεν κινηθούν οι τιμές ανοδικά τότε ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα επίπεδα και τιμές που έχουν να εγγραφούν από τις αρχές Μαρτίου».
Η διόρθωση από τα υψηλά του Μαρτίου και του 2014, αλλά και των τελευταίων 34 μηνών, πλησίασε το -10%. Αυτό είναι ένα προσφιλές ποσοστό απωλειών από τοπικές κορυφές που αντιστοιχούσαν σε κορύφωση θετικών προσδοκιών, τα χρόνια από τότε που το ΧΑ ξεκόλλησε από τον, λόγω της κρίσης, πυθμένα του. Αυτή η παρατήρηση στατιστικού περιεχομένου, μπορεί να συνδυαστεί και με την εμφάνιση της στήριξης των 395 μονάδων για τον 25άρη που πλησιάζει. Αν και δεν είναι σίγουρο πως σήμερα θα συνεχιστεί, χωρίς μάχη, η πτωτική ορμή που τον έφερε κάτω από τις 404, χωρίς ανάσα. Η υπερβολή της Παρασκευής δικαιολογείται από την μαζικότητα που πήρε το ξεπούλημα θέσεων, χωρίς όμως την αντίστοιχη διόγκωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.
Από τις εξελίξεις που αναμένονται πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι οι τράπεζες. Αφού τη Μ. Δευτέρα συνεδριάζει το ΤΧΣ για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, με την διαδικασία να τοποθετείται πλέον αμέσως μετά το Πάσχα. Έως τη Μ. Τρίτη θα πρέπει η ΕΤΕ, η ΑΤΤ και η Πανελλήνια Τράπεζα να έχουν φέρει τις προτάσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών που προέκυψαν από τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock. Τη Μ. Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και τη Μ. Πέμπτη αναμένονται οι αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών με βάση τις νέες μετοχές που θα εισαγάγει η Τράπεζα.
Την εβδομάδα που πέρασε σφράγισαν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά: η έξοδος της Ελλάδας στην ελεύθερη αγορά δανεισμού, η διαπίστωση ότι επιβραδύνεται η οικονομία της Κίνας, και η εντύπωση πως η αλλαγή της ηγεσίας στην Fed είναι δυνατό να μειώσει την αξιοπιστία στην επικοινωνιακή της πολιτική. Τα παραπάνω οδήγησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή σε ξεπούλημα θέσεων σε μετοχές στις περισσότερες αγορές του πλανήτη. Το τέλος της εβδομάδας στην Ευρώπη ήταν πάνω στο δρόμο που άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης την Πέμπτη και της Ασίας το πρωί της Παρασκευής. Έτσι ο δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 υποχώρησε -1,4%, ενώ στη Γερμανία ο δείκτης DAX έπεσε -1,5%. Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χαμηλότερα κατά -1,2%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε -1,1%. Αυτά ακολούθησαν πτώση στην Ασία, όπου στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε -2,4% χαμηλότερα με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τις 14 Μαρτίου.
Αισιοδοξία αυτή την εποχή σημαίνει αναμονή της πτώσης, αλλά μετά από αρκετό χρονικό διάσημα. Γιατί και οι αισιόδοξοι αναλυτές της εποχής, που δεν ανήκουν στους παραδοσιακούς «ταύρους» όπως ο Bob Janjuah της Nomura και ο Michael Hartnett της Bank of America Merrill Lynch, βλέπουν την πτώση πιθανή, αλλά αργότερα.
Η ισοτιμία του ευρώ, που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τρεις εβδομάδες, επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων εξαγωγέων και έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του πληθωρισμού, τον οποίο η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη να διατηρήσει στο ιδανικό για την οικονομία επίπεδο, δηλαδή λίγο κάτω από το 2%. Οι οικονομολόγοι αλλά και αρκετοί Κεντρικοί Τραπεζίτες ανάγκασαν, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δηλώσει από την Ουάσιγκτον ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει. «Εάν θέλουμε η νομισματική πολιτική να παραμείνει τόσο χαλαρή όσο είναι σήμερα, η συνέχιση της αύξησης της ισχύος του ευρώ μπορεί να χρειάζεται μία νομισματική παρέμβαση», ανέφερε ο κ. Ντράγκι, σε μία ασυνήθιστη δήλωση καθώς η ΕΚΤ γενικώς αποφεύγει να σχολιάζει θέματα ισοτιμιών. Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι η ισοτιμία του ευρώ διαδραματίζει έναν «όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο» στις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Συμπερασματικά είναι αντιθέτων κατευθύνσεων οι επιδράσεις στο φρόνημα των επενδυτών του ΧΑ από τις εξελίξεις που αναμένονται και από εκείνες που πρόσφατα διαδραματίστηκαν, με την στατιστική να υπαγορεύει αντίδραση σήμερα, ή πρόσκρουση στις 395 μονάδες και μετά επιστροφή σε ανοδική δυναμική. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τη δυναμική που θα δώσουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις αγορές της Wall Street.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Κόσμος
Μια απότομη αντιστροφή
Οι πιέσεις ασκήθηκαν αρχικά στις μετοχές δυο τομέων, της βιοτεχνολογίας και των εταιριών του internet, της τεχνολογίας γενικότερα. Αλλά σχετικά γρήγορα φάνηκε, πως η αδυναμία των μετοχών τεχνολογίας απλώθηκε στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό. Έτσι την Παρασκευή ο Nasdaq ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Ο δείκτης που οι μετοχές του με την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι της τεχνολογίας, υποχώρησε πάνω από -1,3%, για να κλείσει κάτω από τις 4.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Έχασε -3,1% για την εβδομάδα. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 143 μονάδες μετά την JPMorgan, που δημοσίευσε αύξηση των κερδών της ασθενέστερη από τα αναμενόμενα. Ο μέσος όρος των blue-chip της βιομηχανίας βυθίστηκε -2,4% για την εβδομάδα, πέφτοντας μετά από τρεις εβδομάδες κερδών. Ο S&P 500 μειώθηκε σχεδόν -1% με πωλήσεις σε όλους τους τομείς. Η τεχνολογία – πληροφορική δέχθηκε το πιο σκληρό χτύπημα, αλλά και περισσότερο αμυντικοί κλάδοι, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες, ήταν επίσης υπό πίεση. Για την εβδομάδα, ο S & P 500 υποχώρησε 2,7%. Είναι μια απότομη αντιστροφή για το σύνολο της αγοράς, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα χτύπησε υψηλό όλων των εποχών. Και οι τρεις μεγάλοι δείκτες της αγοράς των ΗΠΑ είναι τώρα κάτω για το έτος.
Το τέλος της εβδομάδας στην Ευρώπη ήταν πάνω στο δρόμο που άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης την Πέμπτη και της Ασίας το πρωί της Παρασκευής. Έτσι ο δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 υποχώρησε -1,4%, ενώ στη Γερμανία ο δείκτης DAX έπεσε -1,5%. Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χαμηλότερα κατά -1,2%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε -1,1%. Αυτά ακολούθησαν πτώση στην Ασία, όπου στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε -2,4% χαμηλότερα με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τις 14 Μαρτίου.
Αυτόματα σχεδόν οι αναλυτές που ενισχύουν την επενδυτική απαισιοδοξία ξεσπάθωσαν και αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν τις αναμνήσεις από την βουτιά των αγορών του 1987. Τότε, στις 19 τον Οκτώβριο, ο Dow βούτηξε σε μια μέρα -22,6% μετά από ένα ντόμινο κινήσεων που προκλήθηκε από την απόφαση ισχυρών διαχειριστών να πουλήσουν απότομα μετοχές. Αυτό ενεργοποίησε τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών όλων των χρηματιστηριακών εταιριών που γέννησαν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και η αγορά γνώρισε την πρώτη computer-generated κατάρρευση με μεγάλη ταχύτητα.
Ξεπούλημα στις πολύ κερδισμένες
Οι αναλυτές που θεωρούνται αυτή τη περίοδο «αντικειμενικοί», θέλησαν να αποδώσουν τις πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας στο ότι, αφού επωφελήθηκαν πολύ από το καθεστώς φθηνής ρευστότητας, αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την απόφαση της Fed να αποσύρει σταδιακά τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Άλλοι πάλι εκτιμούν, πως ήρθε το τέλος του κυνηγίου των μετοχών με ανοδικό momentum, καθώς αυτό οδήγησε τις τιμές των εταιριών σε ύψη που δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη. Αρκετοί θεωρούν ότι δεν τελείωσε η πτώση με τις τρέχουσες πιέσεις αλλά τώρα μόλις αρχίζει. Ο Marc Faber, εκδότης του Gloom, Boom & Doom Report υποστήριξε ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μια πτώση πιο επώδυνη από την ξαφνική κατάρρευση του 1987 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
«Ο πόνος στους τομείς του Διαδικτύου και της βιοτεχνολογίας μόλις ξεκίνησε. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες μετοχών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή είμαστε στο χώρο του παραλόγου ως προς το επίπεδο των αποτιμήσεων. Δεν έχουν κέρδη. Είναι αποτιμημένες με βάση τη σχέση «τιμή προς πωλήσεις» και όχι την «τιμή προς κέρδη». Και αυτό δεν είναι ένα καλό μέτρο επενδυτικής καταλληλότητας μακροπρόθεσμα. Δήλωσε ο Faber που δεν τον ανησυχούν μόνο οι μετοχές με το πρόσφατο ανοδικό momentum. Λέει ότι οι επενδυτές έρχονται σε πλήρη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι στην Federal Reserve είναι ανίδεοι στην οργάνωση. Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Και έτσι το επίπεδο εμπιστοσύνης των επενδυτών μειώνεται, κατά την άποψή του.
Για την εβδομάδα ο S&P500 έχασε -2,7% και εμφανίζει απώλειες -1,8%, έναντι του τέλους του 2013. Ενώ ο Dow υποχώρησε επίσης κατά -2,4% με πτώση -3,3% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε κατά -3,6% με επίδοση -1,8% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έχασε επίσης -3,6% με επίδοση έτους -4,5%. Ο δε Nasdaq100 βούτηξε κατά -2,6% με απώλειες -4% για το 2014. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 14 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -0,4% και στο τρέχον έτος κερδίζει +14,1%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,63% και στο 2014 είναι κάτω 40 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας έπεσαν επίσης αυτή τη βδομάδα, στο 3,48% χάνοντας φέτος 49bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε αμετάβλητη και είναι στα 70bps.
Η εικόνα αλλάζει και εκτός ΗΠΑ
Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 11bps, στο 3,96% και είναι κάτω κατά 217bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας ανέβηκαν 4bps στο 3,21% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 92bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 4bps στο 3,19%, μειωμένες φέτος κατά 96bps. Των γερμανικών bund υποχώρησαν 5 bps στο 1,50% υποχωρώντας το 2014 κατά 43bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης έπεσαν 2bps στο 2,01% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 51bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκαν 13bps στο 6,27% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 215bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν πτώση κατά 7 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,61% και έχουν πέσει στο 2014 41bps.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κουρεύτηκε -7,3% και η ετήσια επίδοσή του είναι -14,3%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -3,9% και από το τέλος του 2013 χάνει -2,5%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε πτώση -4,4% και στο 2014 κερδίζει +2,9%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -2,4% και έχει φέτος άνοδο +1,17%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -4,9% και στο 2014 αποδίδει +7,6%. Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν κατά πλειονότητα ανοδικά. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +1,5% και με μια αλυσίδα τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων με συνολικά κέρδη 15,3% αποδίδει +0,7% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -2,5% έφθασε να χάνει -11,2%, το 2014. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,5% και χάνει φέτος -0,7%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε +0,53% και από το τέλος του 2013 κερδίζει +7,04%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη παρουσίασε άνοδο κατά 4,25% και για το 2014 εμφανίζει πλέον οριακά κέρδη λίγο μικρότερα από +1%.
Η εικόνα από τη δυναμική στις αγορές ομολόγων υπογραμμίζει την επιστροφή στα ομόλογα των ισχυρών κρατών του πλανήτη, καθώς πολλοί αναλυτές αντέδρασαν αρνητικά στις δηλώσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων μετά την επιτυχία στην έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου.
ΧΑ
Οι επενδυτές είχαν ενσωματώσει στις τιμές την επιτυχή έξοδο στις αγορές δανεισμού, από την ώρα που αντιλήφθηκαν πως οι ελεγκτές ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν το πρωτογενές πλεόνασμα στις διαστάσεις που το όριζαν οι αρμόδιοι της χώρας. Το timing ήταν εξαιρετικό, περισσότερο εξ αφορμής της ατμόσφαιρας που έχει σχηματιστεί γύρω από τα ομόλογα της ευρωζώνης συνολικά. Τα δεδομένα από το μέτωπο του πληθωρισμού οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό αν συνεχιστούν οι χαμηλές μετρήσεις την άνοιξη του 2014. Η φήμη αυτή επιβεβαιώνεται από την συμπεριφορά των ηγετών της ΕΚΤ και λειτουργεί ήδη στις αγορές ομολόγων που ούτως ή άλλως φαίνεται να παίρνουν απάνω τους έναντι των μετοχικών αξιών που για αρκετούς, όχι για τη στήλη, κορύφωσαν μάλλον μια μακροχρόνια άνοδο στις ΗΠΑ κύρια.
Μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ο μήνας έχει προκαλέσει στις περισσότερες μετοχές του 25άρη απώλειες πάνω από 8% ενώ οι δείκτες έχουν υποχωρήσει περίπου κατά -6,4%. Οι μετοχές με σημαντικά μικρότερες απώλειες και κέρδη είναι μετά βίας πέντε και συγκεκριμένα οι ΜΙΓ +5,86% τον μήνα που ο ΓΔ έχασε -6,36% και ο 25άρης -6,47%, ΕΥΔΑΠ +0,34%, ακολουθούν μετοχές με μικρές απώλειες για τη συμπλήρωση της πεντάδας αφού μόνο δυο εντοπίζονται με μηνιαία κέρδη. Αυτές είναι ΕΕΕ -0,83%, ΑΛΦΑ -1,96%, και ΜΥΤΙΛ -2,72%. Οι μετοχές με απώλειες πάνω από 8% το φετινό Απρίλιο είναι με αλφαβητική σειρά ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.
Τεχνική ανάλυση
Οι επενδυτές στα παράγωγα κινήθηκαν ανάλογα με την πορεία του 25άρη, αλλά πάντα με καθυστέρηση φάσης έναντι της βραχυπρόθεσμης τάσης του από μέρα σε μέρα. Πάντως, εστίασαν την προσοχή τους στα ΣΜΕ που είναι τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς και επίσης ευνοηθήκαν οι όγκοι στα puts, όπως ήταν αναμενόμενο μια βδομάδα που ο υποκείμενος δείκτης έχανε -1% τη μέρα, ήτοι -5%, από την Παρασκευή 4/4.
Στα δικαιώματα αγοράς το ενδιαφέρον απλώθηκε την Παρασκευή από τιμές εξάσκησης στις 395 ως τις 420 μονάδες, όπου το συμβόλαιο των call έπεσε στο 1,5 ευρώ. Μια συνέχεια στην κάθοδο σήμερα, θα «κάψει» την αξία των συμβολαίων για τιμές εξάσκησης πάνω από τις 450 μονάδες, όπου οι ανοικτές θέσεις αθροίζονται σε 2934, επί συνόλου 4930. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς το ενδιαφέρον αφορούσε σε συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από 400 ως 435 μονάδες και μόνο 110 συμβόλαια έχουν ήδη μηδενική αξία. Ενώ η μεγάλη μερίδα των ανοικτών θέσεων αντιστοιχεί σε puts που εμφάνισαν κέρδη στα συμβόλαια τους και έκλεισαν με τιμή από 6 ευρώ και πάνω. Αν σπεύσουν σήμερα και αύριο να κλείσουν θέσεις στα puts, σημαίνει πως προσδοκούν ανοδική αντίδραση. Αν δώσουν βάρος στα calls, σημαίνει ότι η πτώση θα έχει πιέσει τους επενδυτές για κλείσιμο θέσεων σε όσα calls έχουν ακόμα νόημα, δηλαδή αξία σε ευρώ υπολογίσιμη σε σχέση με το κόστος της συναλλαγής για το κλείσιμο της θέσης.
Στα ΣΜΕ για λόγους που μόνο οι ισχυροί παράγοντες γνωρίζουν, οι traders επί μέρες φροντίζουν η τιμή εκκαθάρισης να μην απομακρύνεται από το κλείσιμο του υποκειμένου και αρκετές φορές, το οριακό premium που επέλεξαν, αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Λόγω της εκπνοής σε λίγες συνεδριάσεις, αυτή τη βδομάδα ακόμα λιγότερο θα μετρήσει η απόσταση του ΣΜΕ Απριλίου από τον 25άρη.
Από τη στατιστική εικόνα της μεταβολής των δεικτών και των μετοχών του 25άρη τα blue chip ως προς την εβδομαδιαία μεταβολή κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες.
Η πρώτη είναι οι μετοχές που εμφάνισαν εβδομαδιαία μεταβολή περίπου ισοδύναμη με του ΓΔ και του 25άρη δηλαδή της τάξεως του -5%. Αποτελείται από τις ΕΥΠΡΟ με πτώση -3,8%, ΙΝΛΟΤ -4%, ΠΕΙΡ -4,28%, ΤΙΤΚ -5,02% και ΦΡΙΓΟ -5,4%.
Η ομάδα με τις περισσότερες μετοχές είναι των blue chip που εμφάνισαν απώλειες αρκετά μεγαλύτερες του μέσου όρου. Αυτές είναι ΔΕΗ -9,26%,ΟΤΕ -9,17%, ΜΕΤΚ -9,82%, ΜΟΗ -8,11%, ΤΕΝΕΡΓ -7,54%, ΕΤΕ -7,25%, ΕΧΑΕ -7,58%, ΟΠΑΠ -6,9%, ΜΠΕΛΑ -6,89%, ΕΛΠΕ -6,89%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,68%, ΟΛΠ -6,38%.
Οι μετοχές που εμφάνισαν κέρδη σε μια πτωτική εβδομάδα ή έστω μικρές απώλειες συνιστούν την ομάδα των «αμυντικών» blue chip. Αυτές είναι ΜΙΓ +1,82%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,26%, ΕΕΕ -0,56%, ΦΦΓΚΡΠ -1,04%, ΕΥΔΑΠ -1,33%, ΜΥΤΙΛ -1,59%, ΣΩΛΚ -2,59% και ΑΛΦΑ -2,64%.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών έδωσαν έδαφος στις αρχές της διαπραγμάτευσης, σήμερα πριν τις 7:30, μετά από μια «θλιβερή» εβδομάδα στη Wall Street , βοηθούμενες από την υποστήριξη που τους παρέχει το γιεν όταν επιλέγεται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο.
Οι εντάσεις στην Ουκρανία υπέσκαψαν επίσης την όρεξη των επενδυτών για να αναλάβουν τον κίνδυνο της τοποθέτησης σε μετοχές. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έδωσε στους αυτονομιστές με φιλορωσική κατεύθυνση προθεσμία ως τη Δευτέρα το πρωί για να αφοπλιστούν ή θα αντιμετωπίσουν μια " αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα " από τις ένοπλες δυνάμεις της, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει συνομιλίες αργότερα σήμερα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας .
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χάνει -0,2%, τραβώντας πιο μακριά από τα υψηλά πέντε μηνών που χτύπησε την περασμένη Πέμπτη.
Αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας αντέστρεψε τις αρχικές απώλειες και εμφάνισε άνοδο +0,3%, με μικρή μεταβολή σήμερα που πήρε το δρόμο του για να απομακρυνθεί από τα χαμηλά έξι μηνών μετά την βουτιά κατά -7,3%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του μετά από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.
Τα όποια κέρδη σήμερα είναι πιθανό να είναι αβέβαια, καθώς ορισμένοι επενδυτές εμφανίζονται να πιστεύουν στη πιθανότητα για περαιτέρω απώλειες στην Wall Street.
Τα e -mini futures του S & P 500 μειώθηκαν κατά περίπου -0,2% νωρίς σήμερα. Το χαμηλής απόδοσης γεν επωφελήθηκε από την αυξημένη αποστροφή στον κίνδυνο. Το δολάριο ήταν κάτω περίπου -0,1% στις αρχές των συναλλαγών αγοράζοντας 101,56 γεν, μετά την επαφή την Παρασκευή με ένα χαμηλό 3-1/2 εβδομάδων των 101,32 γεν, απέχοντας κατά πολύ από το υψηλό 2-1/2 μηνών των 104,13 που σημείωσε στις 4 Απριλίου.
Ο δείκτης δολαρίου σταθεροποιηθεί , αυξάνεται περίπου 0,2 τοις εκατό σε 79.633 , αν και 4 Απριλίου επτά εβδομάδων υψηλό των 80.599 παρέμεινε μια μακρινή ανάμνηση μετά το πλήγμα του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν .
Το δολάριο πήρε κάποια βοήθεια έναντι του ευρώ από αρκετούς αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα σχόλια των οποίων αναζωπύρωσαν εικασίες σχετικά με μεγαλύτερη χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ.
Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,3% τοις εκατό στα 140,66 γεν. Έναντι του δολαρίου, έχει πέσει περίπου -0,2% στα 1,3851 δολάρια, κινείται μακριά από την κορυφή 3 1/ 2 εβδομάδων των 1,3906 δολαρίων που χτύπησε την Παρασκευή.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi το Σάββατο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι « η περαιτέρω ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα απαιτήσει περαιτέρω πολιτική αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας».
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει αγορές σε assets της, αν το θεωρήσεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης περίοδου χαμηλού πληθωρισμού , δήλωσε την Κυριακή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeuré. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Christian Noyer δήλωσε σε συνέντευξή του με την καθημερινή εφημερίδα Le Figaro της Δευτέρας ότι η εξασθένιση του ευρώ ήταν επιθυμητή.
Η τιμή Spot χρυσού επωφελήθηκε από την κίνηση προς ασφαλή assets, προσθέτοντας περίπου 0,6% φθάνοντας στα 1.326,50 δολάρια η ουγγιά, αφού νωρίτερα είχε εγγράψει νέα επίπεδα υψηλών τριών εβδομάδων.
Το αμερικανικό αργό για παράδοση Μαΐου ενισχύεται από τους φόβους ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί στην Ουκρανία και για αυτό ενισχύθηκε 0,5% φθάνοντας στα 104,26 δολάρια ανά βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Ως ιδιαίτερα επιτυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί η έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας τελικού ύψους €3 δισ (το ζητούμενο πόσο ήταν €2,5 δισ.), η οποία καλύφθηκε τελικά κατά 6,9 φορές, με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,95% και το τοκομερίδιο στο 4,75%. Η είδηση για έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές οδήγησε το spread για το 10ετές στις 09/04 έως και τις 418 μονάδες βάσης, μια μέρα δηλαδή πριν τη δημοπρασία του ομολόγου. Η τελευταία επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές ήταν στις 07/04/10, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομόλογου ύψους €3,65 δις ευρώ με τοκομερίδιο 5,9% και με το spread να βρίσκεται τότε στις 405 μονάδες βάσης.
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη υπερκάλυψη, το spread στις 11/04, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου, πριν την εκκαθάριση στις 17/04 και την έναρξη της τοκοφόρου περιόδου, αναρριχήθηκε στις 468 μονάδες βάσης και αντίστοιχα η απόδοση του 10ετούς στο 6,18%, οδηγώντας παράλληλα σε υποχώρηση άνω των 60 μονάδων βάσης και την τιμή του 5ετούς (!!!)
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποχώρηση της τιμής του 10ετούς Πορτογαλικού στις 11/04 ήταν -0,6% (το spread με τα Γερμανικά στις 393 μονάδες βάσης), όταν του 10ετούς Ελληνικού την ίδια μέρα ήταν -2,9%. Επίσης, ότι η διαφορά απόδοσης του 5ετούς Πορτογαλικού με το 10ετές είναι στο 1,3%.
Όσον αφορά τώρα την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές, καίτοι αυτή έγινε με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο έναντι του μεσοσταθμικού 2,7% περίπου για την πλειονότητα του Ελληνικού χρέους, ήταν αναγκαία να πραγματοποιηθεί προκειμένου να προσελκύσει, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, να ολοκληρώσει την καμπύλη του χρέους, να δημιουργήσει ένα "benchmark" και για τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα, διευκολύνοντας παράλληλα εκδόσεις νέων ομολόγων και να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών.
Το τελευταίο άλλωστε πιστοποιείται και από τη σημαντική υποχώρηση των ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων, όπου στην τελευταία δημοπρασία το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 3,01% από 3,60% στη δημοπρασία του Μαρτίου και 4,00% στην αντίστοιχη του Φεβρουαρίου.
Στη δημοπρασία του Απριλίου 2010 ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν 4,55%. Την προσεχή εβδομάδα θα διενεργηθεί από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. δημοπρασία ΕΓΕΔ 13 Εβδομάδων, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα υποχωρήσει λογικά κάτω από το 2,70% (3,10% στη δημοπρασία του Μαρτίου), σύμφωνα με την εκτίμησή του όπως παρουσιάστηκε την Παρασκευή.
Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Πέρα από τα όσα θετικά ή αρνητικά γράφτηκαν ή ακούστηκαν, η έξοδος στις Αγορές είναι μια "κουκίδα στο χάρτη". Σε ένα χάρτη χωρίς σημεία αναφοράς από το 2010 έως το 2023, τουλάχιστον έως την περασμένη Πέμπτη το πρωί.
Τεχνικά η ανοδική εικόνα στο Χ.Α. έχει χαλάσει και μάλιστα η πτώση έχει αποκτήσει και ταχύτητα καθώς οι δύο χρονοσειρές τάσεις των 15 και 30 ημερών έχουν επιβεβαιώσει πλέον την πτωτική κίνηση.
Αν και η Αγορά στα πολύ βραχυπρόθεσμα διαγράμματα φαίνεται υπερπουλημένη και ίσως να δικαιολογεί μια ανοδική αντίδραση, η υποχώρηση κάτω από τις 1215 μονάδες θα βάλει τον Γενικό Δείκτη σε περιπέτειες, αφού μετά θα χρειαστεί σχηματισμό αντιστροφής που θα αναλώσει περισσότερο χρόνο και δυνάμεις σε συναλλαγές.
Για την ερχόμενη εβδομάδα θα βάζαμε ένα σενάριο αντίδρασης σε προτεραιότητα ωστόσο, η εποχική επίδραση της Μ. Εβδομάδας, εντός και εκτός των τειχών, ενδεχομένως να περιορίσει την δράση και το περιθώριο αυτής της αντίδρασης.
To ημερολόγιο από εδώ και στο εξής έχει "πολύ Eurobank" αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη γενική συνέλευση που θα πάρει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η αποστροφή του κινδύνου συνεχίζεται
Η περασμένη εβδομάδα έχει παρουσιάσει μια ευρεία κίνηση ξεπουλήματος μετοχών, με γνώμονα τουλάχιστον εν μέρει τις ανησυχίες για την επερχόμενη περίοδο ανακοίνωσης κερδών και τα ασθενέστερη στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν το δρόμο προς τα κάτω την Παρασκευή, ενώ ο S & P500 εμφάνισε την πιο απότομη πτώση δύο ημερών από τον Ιούνιο, με επικεφαλής τις μετοχές της τεχνολογίας και οδηγείται από τα αρχικά εταιρικά αποτελέσματα με απογοητευτικά κέρδη. Μειώσαμε μας προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας, για το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο, στο 7,2% σε ετήσια βάση από 7,3 %, εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη.
· Αυτή την εβδομάδα , θα ανακοινώσουν κέρδη κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας ( όπως η IBM , Intel και Google) , καθώς και ορισμένες βιομηχανίες στα καταναλωτικά αγαθά και τα Τρόφιμα Ποτά όπως η GE και η PepsiCo.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τρίτο μνημόνιο, αλλά από νέα χρηματοδότηση στο υπάρχον πρόγραμμα, τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο Mega.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό. Αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό». Ο κ. Τόμσεν χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές λέγοντας πως ήταν ένα σημαντικό βήμα. Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε πως είναι απαραίτητο να μειωθεί σημαντικά προκειμένου η Ελλλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να μη στηρίζεται σε χρηματοδότηση επίσημου θεσμού.
Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τη διάσωσή της το 2010, ωστόσο η χώρα δεν είναι ακόμα σε θέση να χρηματοδοτηθεί μόνη της.
Τονίζεται, παράλληλα, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί και νέο πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη μέσα στην επόμενη διετία. Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους λόγους που η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισ. ευρώ κύλησε τόσο ομαλά είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό περιμένουν ότι θα υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους.
Συστάσεις προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά την επιτυχή έξοδό της στις αγορές, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank που συνεδρίαση το Σάββατο. Τη Δευτέρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να καθορίσει την ελάχιστη τιμή διάθεσης, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο. Η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 0,30 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας θα πραγματοποιήσει επαφές με επενδυτές σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, ενώ η διαδικασία του book building θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 30 Απριλίου.
Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι ήταν η εμπορική κίνηση σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα και της έναρξης νωρίτερα της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. «Οι εικόνες στο κέντρο της Αθήνας δεν αρέσουν και δεν ωφελούν κανένα. Ας μη γυρίσουμε πίσω, ας τις ξεχάσουμε και ας επικεντρωθούμε στη δουλειά της πασχαλινής αγοράς που την έχουμε μεγάλη ανάγκη», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την κίνηση στην αγορά την Κυριακή των Βαΐων.
Ως «αρχιτέκτονα της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές» χαρακτηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο φύλλο του Σαββάτου της FAZ, αναφέρεται πως με το «ριψοκίνδυνο» αυτό βήμα που έκανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, επωφελούμενος από το ενδιαφέρον όσων επενδυτών από το εξωτερικό αγαπούν το ρίσκο και διαθέτουν ρευστότητα, «παρέχει στον Πρωθυπουργό του Αντώνη Σαμαρά ένα ευπρόσδεκτο επιχείρημα για τον προεκλογικό αγώνα των Ευρωεκλογών». «Η Ελλάδα δεν είναι πια μια αποτυχημένη χώρα σε κρίση, για την οποία παραμένουν κλειστές οι χρηματαγορές. Έτσι, οι κόποι των δημοσιονομικών περικοπών άξιζαν», επισημαίνει η FAZ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αυξημένες είναι οι προοπτικές αγοράς σχεδόν του 50% της Alitalia από την Etihad Airways, έπειτα από συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της τελευταίας, Τζέιμς Χόγκαν, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τις περικοπές θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το Reuters. Η ζημιογόνος Alitalia ξέφυγε από το χείλος της χρεοκοπίας με πακέτο διάσωσης 500 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται όμως κάποιον εταίρο για την αναδιάρθρωση του αεροπορικού της δικτύου, ειδάλλως κινδυνεύει να αναγκαστεί να καθηλώσει τα αεροσκάφη της. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Χόγκαν, με τον αερομεταφορέα να εξετάζει επένδυση 500 εκατ. ευρώ στην Alitalia. Από το ποσό αυτό, τα 350 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση μεριδίου 49% στην Alitalia.
Έτοιμη να παρέμβει απέναντι στο ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι από την Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, και έδωσε τελεσίγραφο στους φιλορώσος αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει. «Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε ο κ. Τουρτσίνοφ σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.
Έρευνα στους χώρους της εξοπλιστικής Rheinmetall Defence Electronics, RDE, στη Βρέμη, διεξήγαγε στις 31 Μαρτίου η εισαγγελία της Βρέμης, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει σήμερα. Το ενδιαφέρον των εισαγγελέων αφορούσε απολογισμούς ταξιδιωτικών εξόδων, σημειώσεις από συνομιλίες και εκθέσεις για συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ