ΚΥΜΑ συγχωνεύσεων και «αποχωρήσεων» στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών διαβλέπει η KANTOR CAPITAL, καθώς στην τελευταία έκθεσή της για τις Εξωτραπεζικές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες διαπιστώνει υστέρηση της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ στον ημερήσιο τζίρο του χρηματιστηρίου, ώστε να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας των ΑΧΕ.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Kantor, ο αριθμός των μελών του Χ.Α. παραμένει υψηλός (84) και μειώθηκε ελάχιστα έναντι του 2002. Οι 15 μεγαλύτερες σε όγκο συναλλαγών ΑΧΕ, πραγματοποίησαν το 2003 το 67% της συνολικής αξίας συναλλαγών στο Χ.Α. Το ποσοστό αυτό διευρύνεται συνεχώς από το 2000 συμπιέζοντας τις μικρότερες εταιρίες. Παρόλα αυτά, η αγορά εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη, με τον αριθμό των μελών του Χ.Α. να είναι αρκετά υψηλότερος από τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Το 2003 χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια πτώσης των χρηματιστηριακών τιμών. Κατά το 2003, η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε € 138,9 εκατ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 38,5%. Από την άλλη πλευρά, η μικτή προμήθεια επί των συναλλαγών μειώθηκε από 0,64% σε 0,51% λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Η καθαρή όμως προμήθεια αυξήθηκε σε 0.12% καθώς οι ΑΧΕ συστηματικά μείωσαν τα κόστη τους.
Ο αναγκαίος ημερήσιος τζίρος που απαιτείται για την κάλυψη των εξόδων των ΑΧΕ (breakeven) αυξήθηκε το 2003 κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2002 και βρίσκεται στα €266 εκ ημερησίως, πολύ υψηλότερα του επιπέδου στο οποίο πρακτικά λειτουργεί η κεφαλαιαγορά.
Η KANTOR CAPITAL διαπιστώνει στη μελέτη της ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί πλέον προς συντηρητικότερες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 80% του συνόλου. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αυξάνονται πάλι ως ποσοστό του ΑΕΠ και έφθασαν το 20%, επίπεδο που η αγορά κατέκτησε το 1987. Η πορεία τους στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση των τάσεων αποταμίευσης στην Ελλάδα και από την πορεία του ΧΑΑ. Οι Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου μειώνονται σαν ποσοστό των υπό διαχείριση κεφαλαίων και σταδιακά χάνουν την σημασία τους σαν επενδυτικό εργαλείο και δεν προσελκύουν πλέον κεφάλαια.
Οι δημόσιες εγγραφές και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δραστηριότητα εταιρικών αναδιαρθρώσεων διεθνώς και στην Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά το 2003 και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί από την ανάγκη βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης των εταιρειών λόγω της μεγάλης διάρκειας της χρηματιστηριακής κάμψης των τελευταίων ετών.