Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 08:37

China Power: Λιγότερα κεφάλαια από τη δημόσια εγγραφή

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 350 εκατ. δολ. – χαμηλότερο κατά 1/3 από την αρχική πρόβλεψη – σχεδιάζει να αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή της, η China Power International Holding Ltd., τμήμα της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενεργείας της Κίνας, σύμφωνα με τραπεζίτες, μετά την αύξηση των τιμών του άνθρακα, που περιόρισε τα κέρδη.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας, σχεδιάζει να ενημερώσει τους επενδυτές για την προσφορά την Δευτέρα, ανέφεραν οι τραπεζίτες, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Η εταιρεία κοινής ωφελείας, που λειτουργεί τη θυγατρική της πρώην Chinese Premier Li Peng, θα συμπεριλάβει στην πώληση και τρία εργοστάσια παραγωγής ενεργείας.

Οι ελλείψεις άνθρακα στη μεγαλύτερη αγορά ενεργείας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα διατηρηθούν, καθώς η κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να σημειώσει αύξηση της τάξης του 15% φέτος. Η κατάσταση αυτή, ωθεί ανοδικά τις τιμές και περιορίζει την κερδοφορία των εταιρειών.

Οι μετοχές της Huaneng Power International Inc., έχαναν 31% στο Χονγκ Κονγκ από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία είχαν ανέλθει τον Απρίλιο, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Κίνας, ότι το κόστος των καυσίμων αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 26% το πρώτο εξάμηνο.

«Η αύξηση της τιμής άνθρακα παραμένει ανησυχητική, καθώς το μεγαλύτερο κόστος των εταιρειών αφορά στον άνθρακα», ανέφερε ο Kenneth Kwan, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 120 εκατ. δολ. με την BCOM Finance (Hong Kong) Ltd., συμπληρώνοντας, ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές των ήδη εισηγμένων εταιρειών.