Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών προσελκύει η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδίδει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στις αγορές ακριβώς έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ έπεται και συνέχεια με νέους τίτλους, όπως άφησαν να εννοηθεί πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών προσελκύει η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδίδει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στις αγορές ακριβώς έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ έπεται και συνέχεια με νέους τίτλους, όπως άφησαν να εννοηθεί πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών από το μεσημέρι της Τετάρτης που άναψε το «πράσινο φως» το υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη», τονίζοντας παράλληλα πως «η προσπάθεια και ο καλός προγραμματισμός επιβραβεύονται».
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών».
Την εκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση, που ανέγραφε: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5ετή ομολογιακή έκδοση “αναφοράς-benchmarking” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».
Το έναυσμα δόθηκε από τη μείωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και από την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 6%.
Το βιβλίο των προσφορών επισήμως ανοίγει σήμερα το πρωί στις 11 ώρα Ελλάδος (9:00 ώρα Λονδίνου), ενώ οι τράπεζες που ανέλαβαν ανάδοχοι είναι οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.
Αναφορικά με το επιτόκιο, στο οποίο και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να πέσει και κάτω από το 5%, αλλά το τελικό κόστος της έκδοσης θα υπολογιστεί με βάση και τις τυχόν προμήθειες των αναδόχων.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν πάντως ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 5,25%. Οπως εξήγησε χθες το μεσημέρι ανώτατο στέλεχος του ΟΔΔΗΧ, το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 2,5 δισ. ευρώ.
Ερχονται νέες εκδόσεις
Ανάλογα με την επιτυχία της έκδοσης, οι ίδιοι παράγοντες προανήγγειλαν και νέα εγχειρήματα, όπως είναι η έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων που θα απευθύνονται στα νοικοκυριά (σήμερα εκδίδονται τρίμηνα και εξάμηνα), όπως επίσης και τριετές ομόλογο αργότερα.
Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες από την έκδοση του ομολόγου.
Οπως υποστήριξαν, καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και επίσης διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.
Επίσης, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «ύστερα από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ).
Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε». Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».
Οι τελευταίες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου του 2010 και τιμολογήθηκαν στις 6 και 7 Απριλίου 2010.
Αυτές αφορούσαν την έκδοση επταετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ
μία μέρα μετά ακολούθησε η αποτυχημένη απόπειρα έκδοσης 20ετών ομολόγων, καθώς αντί 1 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν 390 εκατ. ευρώ και έκτοτε οι αγορές έκλεισαν και η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας γινόταν μέσω του μηχανισμού Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Προβόπουλος: Ανοιξαν το δρόμο οι τράπεζες
«Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά ύστερα από τα πρόσφατα stress tests έχουν διευκολύνει το Δημόσιο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Οπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, «η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3ετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με το 90% να προέρχεται από το εξωτερικό.
Συνολικά η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια».
Επίσης ανέφερε ότι τα spreads έχουν πέσει δραματικά και οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών -συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών- κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.
Σε ό,τι αφορά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως «αν και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής άσκησης, πιστεύω πως η δική μας άσκηση υπήρξε πολύ συντηρητική και παρέχει στις ελληνικές τράπεζες “μαξιλάρια ασφαλείας” που θα καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα».
Σημείωσε δε πως αρκετοί οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι εξέδωσαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι κοντά στις δικές μας, ενώ υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη.
Τόνισε πως έχει μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ (στα 60 δισ. ευρώ από 140 δισ. ευρώ στα μέσα του 2012) και θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα εδραιώνουν σταδιακά την πρόσβασή τους στις αγορές.
Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος είπε πως θα κορυφωθούν το δεύτερο μισό του 2014, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται.
Είπε πάντως πως ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιβραδυνθεί και στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκαν στο 31,7%.
Εκτίμηση πως θα μειωθούν, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή.
Ερωτώμενος για την πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του, που λήγει τον Ιούνιο, ο κ. Προβόπουλος απαντά πως «το έργο μου έχει καταγραφεί και μπορεί ο καθένας να το δει και να το αξιολογήσει. Επαφίεται βεβαίως στον πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία μου».
Προπομπός τα έντοκα
Αισθητή μείωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας σημειώθηκε στη δημοπρασία της περασμένη Τρίτης, το αποτέλεσμα της οποίας ενίσχυσε το κλίμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Ειδικότερα, το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,01% (τιμή στο 98,500) από 3,60% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου, ενώ η μείωση είναι ραγδαία από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το επιτόκιο ήταν 4% το Φεβρουάριο και 4,1% τον Ιανουάριο.
Το επιτόκιο είναι το χαμηλότερο που επιτυγχάνεται από τον Απρίλιο του 2010, ενώ εκτιμάται ότι θα παρασύρει πτωτικά και τα επιτόκια των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, με το τελευταίο επιτόκιο (έκδοση Μαρτίου) να είναι στο 3,10%.
Το ζητούμενο ποσό από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στη χθεσινή δημοπρασία ήταν 1.000 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3.103 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,1 φορές.
Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε προσφορές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας συνολικά 1.300 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, με το νέο γύρο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, ο ΟΔΔΗΧ έχει την ευχέρεια να αντλήσει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το δεύτερο γύρο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 1.600 εκατ. ευρώ.
Ολόκληρο το ποσό θα διατεθεί για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων έκδοσης του περασμένου Οκτωβρίου που λήγουν εντός των ημερών.
Σημαντικό ορόσημο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Σημαντικό ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα έτη, σε μία εξέλιξη-καμπή που αναμένεται να διαμορφώσει κλίμα και να αλλάξει την αντίληψη που επικρατούσε μέχρι πρότινος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα και ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στο δρόμο της σταθερότητας, καθώς έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει έως ότου φθάσει στην ανάκαμψη.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φιλοξενήθηκε σε ολόκληρο το διεθνή Τύπο που έσπευσε να καλωσορίσει την είδηση με μπαράζ δημοσιευμάτων, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι πιο συγκρατημένες φωνές που αντιμετωπίζουν το όλο εγχείρημα με επιφυλακτικότητα.
Η όλη ευφορία γύρω από την απόφαση της Ελλάδας να βγει στις αγορές συνέβαλε στην εντυπωσιακή μείωση των ελληνικών αποδόσεων και spread σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε στο 5,89%, κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 6%, για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου του 2010, με το spread να κλείνει 31 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στις 423. Η τιμή του 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από τα 81 σεντ του ευρώ.
Η απόδοση του 30ετούς υποχώρησε επίσης κάτω από το 6%, στο 5,9%, με το spread στις 352 και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να κινείται κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά δεδομένου ότι το 2012 κινείτο κοντά στο 44%, ενώ, σύμφωνα με ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσιάζουν κέρδη 30% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αγορών κρατικών ομολόγων που παρακολουθεί το εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η Πορτογαλία εξέδωσε φέτος τον Ιανουάριο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,6%, καθώς και η Ισπανία στις 3 Απριλίου με επιτόκιο μόλις 1,869% και η Ιταλία μία εβδομάδα νωρίτερα με επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1,88%.
Αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή περισσότερο ως συμβολική, καθώς, παρότι η έκδοση θα είναι πιο ακριβή σε σχέση με το επιτόκιο των δανείων διάσωσης, σηματοδοτεί την απαρχή της επιστροφής στην ομαλότητα.
Το Reuters βλέπει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως θετική είδηση, καθώς, όπως δήλωσε στέλεχος της ING, πριν από ένα χρόνο θα ήταν αδιανόητο να εκδώσει ομόλογα.
Ως σημαντικό ορόσημο για την αποκατάσταση της φήμης της Ελλάδας βλέπει την έκδοση και η «Wall Street Journal», ενώ το CNBC τη χαρακτηρίζει «κίνηση-κλειδί», που θα δείξει ότι η ελληνική οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρότατα από την κρίση, είναι και πάλι καλοδεχούμενη από τους επενδυτές.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι το υψηλό επιτόκιο, γύρω στο 5%, με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει.
Η γερμανική «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι η Ελλάδα, έπειτα από τρία έτη μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα ομόλογα, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα τόσο επικίνδυνα.
Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα. «Η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα στις αγορές.
Και ο δανεισμός με επιτόκιο γύρω στο 5% αποδίδεται σε ιδιαίτερες συνθήκες και όχι σε ομαλότητα», αναφέρεται σε ανάλυση της εφημερίδας, η οποία προσθέτει ότι για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ.
Και αυτές «οι συνθήκες», διευκρινίζει η ανάλυση, είναι το γεγονός ότι «οι δανειστές της Ευρωζώνης προτιμούν να μηχορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».
Η εφημερίδα «Financial Times» βλέπει την ελληνική έκδοση να «χρυσώνει το χάπι» της σκληρής ελληνικής πραγματικότητας, η «The New York Times» χαρακτηρίζει θριαμβευτική την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα, ενώ το Marketwatch συνιστά προσοχή στους επενδυτές.
Η Citigroup θεωρεί διασφαλισμένα τα κεφάλαια όσων μπουν στην ελληνική έκδοση εκτός και εάν πέσει η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει δύο κινδύνους: το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο σήμερα από πριν, στο 177% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Για την Credit Suisse, η ελληνική οικονομία δείχνει μεν πειστικά σημάδια ανάπτυξης φέτος και επιχειρεί να αναγεννηθεί, όμως η πολιτική αβεβαιότητα συνιστά πηγή ανησυχίας.
Και με δεδομένη την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ελβετική τράπεζα αμφιβάλλει εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα και θεωρεί ότι είναι αυξημένο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση
Aντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή αποτέλεσε χθες η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για «προεκλογικό χαρτί» και την κυβέρνηση να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «θρήνο και πανικό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πανικό και αδιέξοδο και κάνει απονενοημένα διαβήματα, πιστεύοντας ότι θα βρει σανίδα σωτηρίας», κατηγορώντας την ότι «θέλει να εμφανίσει την έξοδο στις αγορές ως προεκλογικό χαρτί και ως αντιπερισπασμό για την υπόθεση Μπαλτάκου».
Οι μομφές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη, η οποία απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «θρήνο και πανικό».
«Η χώρα βγαίνει στις αγορές, θα μπορεί να δανείζεται ξανά, δεν θα έχει δυνάστες δανειστές και κάποιοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης» σημείωσε.
«Η έξοδος αυτή γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε «να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση που μας δανείζουν με 5%».
Ταυτόχρονα, με ομοβροντία δηλώσεων στελεχών του σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελία για έξοδο στις αγορές. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια στημένη, ακριβή, προεκλογικής σκοπιμότητας έξοδο στις αγορές. Την ίδια στιγμή κρύβουν τη συμφωνία για ένα νέο μνημόνιο το φθινόπωρο, ενώ αποδυναμώνουν το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».
Η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «βεβιασμένη κίνηση», προκειμένου «να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα», ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως «οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές, αφού όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε σωρεία αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, θα πατήσουν πάνω στη μόνιμη εποπτεία της Ε.Ε., στα μνημόνια διαρκείας».