Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των κατασκευαστών ηλεκτρονικών, όπως της Canon Inc. και της TDK Corp., μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι οι βιομηχανίες αύξησαν τις επενδύσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

«Η έκθεση για τις δαπάνες των εταιρειών, αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την αγορά», ανέφερε ο Koshi Kumagai, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές, με την HSBC Asset Management (Japan) K.K., στο Τόκυο. Ο ίδιος, επιλέγει μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 0,8%, φθάνοντας στις 11.110,81 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 1.132,61 μονάδες, με τις μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 στα συνολικά του κέρδη.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex υποχωρούσε κατά 0,6%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Mosel Vitelic Inc. και της ProMOS Technologies Inc, καθώς ο επικεφαλής της Mosel και πρώην πρόεδρος της ProMOS, Hu Hung- chiu, ελέγχεται από την κυβέρνηση για οικονομικές ατασθαλίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Commercial Times».

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν οθόνες υγρών κρυστάλλων σημείωναν απώλειες, μετά την εισήγηση της Citigroup Inc. στους επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές της LG. Philips LCD Co., καθώς εικάζεται, ότι οι τιμές για τις οθόνες της, ενδέχεται να σημειώσουν πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Inc. Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,3%, φθάνοντας στις 88,78 μονάδες. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.