Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2004 18:55

Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με πρωταγωνιστή τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα λόγω τις αργίας στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.563,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,29%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.673,03 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,19% και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 3.887,58 μονάδες με κέρδη 0,53%.

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 2,10%. Ο επικεφαλής της STM, Πασκάλ Πιστόριο, δήλωσε ότι η διοίκηση δεν προτίθεται να αλλάξει τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας εν αντιθέσει με την αμερικανική Intel, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδά της κατά το τρέχον τρίμηνο. Η εν λόγω εταιρεία προβλέπει παράλληλα ρυθμό ανάπτυξης 14% για τις πωλήσεις ημιαγωγών το 2005 σε παγκόσμιο επίπεδο

Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στις ΗΠΑ η Challenger, Gray & Christmas ανακοινώνει τα στοιχεία για τις περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, μιλά ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές για το 2004. Η Φέντεραλ Ριζέρβ θα δημοσιεύσει επίσης το Μπεζ Βιβλίο σχετικά με τις συνθήκες της οικονομίας.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., την οποία θα παρακολουθήσει και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα τα στοιχεία για εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο, καθώς και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού για τον Αύγουστο..