Ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Την ίδια ώρα προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους.
Ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Την ίδια ώρα προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους.
Ο νέος υπουργός εργασίας της Ιταλίας, Τζουλιάνο Πολέτι, υπόσχεται ένα σχέδιο για την εργασία, για 900.000 ιταλούς νέους. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους μέχρι 25 ετών τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης και πρόσληψης σε επιχειρήσεις που καλύπτουν όλο το παραγωγικό φάσμα. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να δουλέψουν, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, σχεδόν ένα εκατομμύριο νέοι.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στην έγκριση του μέτρου που θα επεκτείνει την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, για τρία χρόνια, χωρίς να εξειδικεύεται το αντικείμενο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου.
Τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 20% των συνολικών μορφών εργασίας, αλλά τα συνδικάτα είναι πεπεισμένα ότι, με τον τρόπο αυτό, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Η ανεργία των νέων ξεπερνά, σήμερα, το 42%. «Πρόκειται για δραματική κατάσταση, πρέπει να δράσουμε άμεσα» δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι.
Περαιτέρω μείωση δαπανών
Παράλληλα, για τους πολίτες που καλύπτονται από το ταμείο ανεργίας, η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα να προσφέρουν την βοήθειά τους σε εθελοντικές οργανώσεις, όπως π.χ. στα σημεία όπου διανέμονται συσσίτια. Για να βοηθούν το κοινωνικό σύνολο και, συγχρόνως, να μην μένουν απομονωμένοι και κλεισμένοι στο σπίτι τους.
Η μεγάλη άμεση πρόκληση για τον Ιταλό πρωθυπουργό όμως είναι η περικοπή των δαπανών του δημοσίου για να μπορέσει να ευνοήσει, με φοροαπαλλαγές, τους χαμηλόμισθους. Τα επόμενα δυόμιση χρόνια θα πρέπει να εξοικονομηθούν 27 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τις ώρες αυτές, η κυβέρνηση της Ρώμης εξετάζει επιπλέον περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας και στους μισθούς των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου. Όπως και την δυνατότητα να αυξήσει από το 2,6% στο 3% τη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ. Εντούτοις απαιτείται, πρώτα, το πράσινο φως των Βρυξελλών.
Πηγή: Deutsche Welle