Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, απόρροια της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων που προκάλεσε η αύξηση της στάθμισης του τίτλου της Alpha Bank στον MSCI Standard. Σε επίπεδο εβδομάδας το Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1%.
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, απόρροια της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων που προκάλεσε η αύξηση της στάθμισης του τίτλου της Alpha Bank στον MSCI Standard. Σε επίπεδο εβδομάδας το Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,64% στις 1314,74 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1340,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1304,30. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,85% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 157,53 εκ. € περίπου, ενώ έγιναν 22,21 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά φαίνεται ότι αποτιμά χαμηλά τον ενδεχόμενο πολιτικό κίνδυνο, ενώ και η αναβολή της δημοσιοποίησης της αξιολόγησης του οίκου Moody's δεν εξέπληξε τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακής, Μ. Χατζηδάκη, η διαδικασία έκδοσης ομολόγου φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς καθημερινά ενισχύονται οι ενδείξεις και οι δηλώσεις που προετοιμάζουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Πρόκειται ίσως για το σοβαρότερο τεστ επαφής με την πραγματικότητα που έχει γίνει για το πώς αντιλαμβάνεται η επενδυτική κοινότητα τις προοπτικές και την δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει να φέρνει καλούς αριθμούς σε μακροοικονομικό επίπεδο. Μπορεί το μέγεθος των σκοπούμενων κεφαλαίων και το υψηλό κουπόνι να μην θεωρούνται ως τυπικό δείγμα γραφής κρατικής έκδοσης, όπως στο παρελθόν, θα τύχουν ωστόσο πολλών αναγνώσεων άλλες παράμετροι που θα αφορούν το συνολικό ενδιαφέρον που θα συγκεντρωθεί, το σημείο του εύρους που θα κλείσει το κουπόνι καθώς και η ποιότητα των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο έδειξαν να απασχολούν την αγορά την Πέμπτη χωρίς όμως να περνούν σε πρώτο πλάνο αφού οι πιέσεις δεν ήταν ομοιόμορφες και δεν έδειξαν να μπορούν να αναστείλουν τα βασικά οικονομικά θέματα που βρίσκονται σε τελική φάση (αυξήσεις τραπεζών, έκδοση ομολόγου κλπ).
Στο ταμπλό, η μετοχή της MIG χρωστούσε μία εντυπωσιακή κίνηση στους φίλους της με το σημερινό +7,42% και με ανεκτέλεστο αγορών (έχοντας κάνει και συναλλαγές σχεδόν 12 εκατ. τεμαχίων) να αφήνει παρακαταθήκη για καλύτερες μέρες. Εξαιρετική εικόνα και σήμερα για το warrant της Alpha Bank, στα ιστορικά υψηλά που σχεδόν επί καθημερινής βάσης καταγράφει. Το χαρτί-κλειδί για την αγορά αυτή την περίοδο είναι η μετοχή της ΔΕΗ που δεν πρέπει επ ουδενί να χάσει τα 11,88-11,90 ευρώ σαν στήριξη. Με το που γύρισε από το -1,1% στα 11,86 ευρώ σε θετικό πρόσημο άλλαξε όλο το ταμπλό. (τελικό κλείσιμο στα 12,20 ευρώ με άνοδο 1,75%)
Ο FTSE25, παρουσίασε πτώση 0,68% με τζίρο 160,2 εκατ. και με πρωταγωνίστρια την μετοχή της ΜΙΓ. Θετικά κινήθηκαν Jumbo, ΟΛΠ και ΔΕΗ. Με 10 ανοδικές, 15 πτωτικές και οι μεγαλύτερες απώλειες για Ιντραλοτ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ από 3,85% έως 1,88%. Να σημειωθεί ότι και πάλι η μετοχή της Alpha Bank μαζί με το warrant απορρόφησε 82 εκατ. ευρώ (69 εκατ. και 13 εκατ. αντίστοιχα) δηλαδή το 45% του συνολικού, ενώ ακολούθησε η Πειραιώς με 27 εκατ. (+1,5 εκατ. το warrant) Δηλαδή οι δύο μετοχές κάλυψαν σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας των συναλλαγών. Ένα γεγονός αξιοσημείωτο, αλλά καθόλου κολακευτικό για την υπόλοιπη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο τζίρος των 20 τίτλων του δεν υπερέβηκε τα 3,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μάλιστα τρείς μετοχές απορρόφησαν τα 2 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν το Υγεία με άνοδο 2,9% και η Ιντρακομ στο +2,2%.
H ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν κεντρικό γεγονός την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές (7-9 Απριλίου) ενώ Γενικές συνελεύσεις έχουν συγκαλέσει οι Αστήρ, Ιντραλότ, Τσουκαρίδης (10/4) και Ανδρομέδα (11/4). Την Παρασκευή αναμένεται η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 70 κινήθηκαν ανοδικά, 79 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.