Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 09:40

Οριακές μεταβολές στο Τόκιο

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε οριακά κατά 0,17% και διαμορφώθηκε στις 11.279,19 μονάδες. Ο Topix έκλεισε στις 1.144,13 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05%.

Πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η ιαπωνική εταιρεία ημιαγωγών Tokyo Electron αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Αρνητικά επηρέασε τις εν λόγω μετοχές και η υποχώρηση του δείκτη Philadelphia Semiconductor Index στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2003.

Η μετοχική τιμή της Tokyo Electron σημείωσε πτώση κατά 1,74%. Ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας Advantest απώλεσε 1,74%.

Επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι εταιρείες που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά εν μέσω προσδοκιών ότι η βελτίωση της οικονομίας θα συμβάλει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη φετινή οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Τον Απρίλιο, ο διεθνής οργανισμός προέβλεψε ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,4% το 2004 και 1,9% το 2005.