Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 09:57

Lafarge SA: Υπερδιπλάσια κέρδη το α' εξάμηνο

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του έτους, η μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, Lafarge SA, μετά την αύξηση της ζήτησης και της βελτίωσης των συνθηκών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές τσιμέντου και γύψου.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 376 εκατ. ευρώ (458 εκατ. δολ.) ή 2,3 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 148 εκατ. ευρώ ή 1,1 ευρώ ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο. Δέκα οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι τα καθαρά της κέρδη θα ανέλθουν κατά μέσον όρο στα 258 εκατ. ευρώ.

Η Lafarge, ευνοείται από την αύξηση των δαπανών για κατασκευές στις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτο μήνα, σε σύνολο έξι μηνών. Επίσης, τα κέρδη της τονώθηκαν, μετά την αύξηση της τιμής του τσιμέντου σε ποσοστό της τάξης του 1% μέσα σε ένα έτος, αλλά και τις δαπάνες της Ελλάδας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον μήνα που πέρασε, η Holcim Ltd., η υπ' αριθμόν δύο παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της σε ποσοστό της τάξης του 19%.

«Κι ενώ είχαμε ένα φτωχό πρώτο εξάμηνο το 2003, βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη το 2004, καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις μεγαλύτερες αγορές», ανέφερε ο επικεφαλής της Lafarge, Bernard Kasriel, 58 ετών, σε δήλωσή του.

Οι μετοχές της Lafarge έχουν κερδίσει φέτος συνολικά ποσοστό 4%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 12,53 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Holcim, που εδρεύει στην Ελβετία, έχουν κερδίσει την ίδια χρονική περίοδο ποσοστό 22% και οι μετοχές της τρίτης σε μέγεθος βιομηχανίας του κλάδου στον κόσμο, της μεξικάνικης Cemex SA, έχουν κερδίσει ποσοστό 14%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο σύνολο της χρήσης, τα λειτουργικά κέρδη της Lafarge, προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση τουλάχιστον 10%. Το πρώτο εξάμηνο, τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 31%, φθάνοντας τα 876 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες της Lafarge κινήθηκαν ανοδικά στην Ευρώπη, από την προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τις κατασκευές δρόμων που χρηματοδοτεί το γαλλικό κράτος και την αύξηση των κατασκευών κατοικιών και των κρατικών έργων στην Ισπανία. Πέρυσι η εταιρεία, πραγματοποίησε το 42% των συνολικών της πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη και το 28% στη Βόρειο Αμερική.