Η παρατήρηση της δυναμικής στην πρώτη συνεδρία της βδομάδας ήταν μια υπογράμμιση των διαθέσεων που διακατέχουν τους θεσμικούς του ΧΑ εδώ και αρκετές μέρες.
Η παρατήρηση της δυναμικής στην πρώτη συνεδρία της βδομάδας ήταν μια υπογράμμιση των διαθέσεων που διακατέχουν τους θεσμικούς του ΧΑ εδώ και αρκετές μέρες. «Και θέλουν και δεν θέλουν» τις τιμές ψηλότερα θα λέγαμε συμβολικά, καθώς για άλλη μια φορά είδαμε να επαναλαμβάνεται η δυναμική που εφαρμόστηκε και την περασμένη εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη και την Παρασκευή. Η έναρξη αποτέλεσε την έκφραση του ενθουσιασμού εγχώριων επενδυτών, γιατί το πολυνομοσχέδιο είχε περάσει και η απόφαση για την εκταμίευση τη δόσης, που θα αποσύρει τον κίνδυνο της αδυναμίας εκπλήρωσης υποχρεώσεων από την Ελλάδα το Μάιο, ήταν προ των πυλών.
Παρά το ανοδικό χάσμα τιμών και την εγγραφή το μέγιστου ημέρας στο πρώτο πεντάλεπτο, η αγορά δεν πήρε την υπόθεση της ανόδου πάνω της. Αντίθετα σε συντονισμό με τις αγορές στην ευρωζώνη οι συναλλασσόμενοι θεώρησαν τα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής κατάλληλα για να αλλάξουν χέρια οι μετοχές που διακινήθηκαν με ρυθμούς ανάλογους των ημερών του Μαρτίου. Δεν είναι σαφές στους εγχώριους αναλυτές αν ήταν τα τοπικά δεδομένα ή το κλίμα στην ευρωζώνη που έφερε το χθεσινό αποτέλεσμα, το οποίο βελτιώθηκε στις δημοπρασίες ενώ στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατέληξε σε πτώση. Οι αγορές δε, γνώριζαν το κλίμα στην αγορά της Wall Street που ήταν σε φάση που υπερείχε η προσφορά μετοχών.
Τελικά, τα μηνύματα που εξέπεμψε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, οι επενδυτές τα εξέλαβαν θετικά και καθησυχαστικά ως προς την επιφύλαξη που είχαν πως θα υπήρχαν εξελίξεις στα βασικά επιτόκια της Fed γρηγορότερα από όσο περίμεναν. Οι Τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο και ευαίσθητοι κλάδοι ήταν και είναι των Τροφίμων Ποτών των Τηλεπικοινωνιών και στα Ταξίδια - Αναψυχή όπου το κλίμα είναι γκρι και των Τραπεζών των εταιριών Κοινής Ωφέλειας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών που έχουν την εύνοια των θεσμικών. Ακόμα και αν αλλάξουν οι πρωταγωνιστές κλάδοι στην άνοδο και την πτώση η ισορροπία των βασικών δεικτών θα εξυπηρετηθεί για μερικές ακόμα μέρες. Η δε επιμονή στη συσσώρευση θα φέρει μέρες με αρνητική μεταβολή και άλλες με θετική ως την ώρα που μια σημαντική εξέλιξη δώσει διαφορετικό κίνητρο στους ισχυρούς θεσμικούς.
Από τις χθεσινές διεθνείς εξελίξεις εκτός από την καθησυχαστική εμφάνιση της Γέλεν που επιδρά σε παγκόσμια κλίμακα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009. Επανέρχονται λοιπόν οι εκτιμήσεις περί δρομολόγησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και συνεπώς στην ευρωζώνη θα μετρήσει η απόφαση της Πέμπτης και η παρουσία του Μάριο Ντράγκι. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,5%, από 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμένοντας πολύ μακριά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, παρακάμπτοντας τα απογοητευτικά στοιχεία από τη δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο, και θέτοντας ως οδηγό τους τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, για τη συνέχιση της στήριξης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI+1,19% ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 16.457,66 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+1,04% σημείωσε κέρδη 1,04% στις 4.189,99 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,79% στις 1.872,34 μονάδες. Σε επίπεδο πρώτου 3μηνου, ο Dow υποχώρησε κατά 0,7% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,5% και ο S&P 500 κατά 1,3%.
Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν το πέμπτο συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να τίθενται στο επίκεντρο των καταλυτών ανόδου. Στο μεταξύ, οι τρεις γύροι νομισματικής χαλάρωσης (QE) προσέδωσαν στον δείκτη S&P 500 ένα ράλι της τάξεως του 178% από τα χαμηλά του 2009.
Η πρόεδρος της Fed, Τζέντε Γέλεν υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ για ορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη δεν έχει «μεταφερθεί» ακόμη στους Αμερικανούς πολίτες. Μάλιστα, επικαλούμενη τα μακροοικονομικά στοιχεία, διέτεινε πως η αγορά εργασίας απέχει από τα προ-κρίσης επίπεδα.
Αναφερθείσα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υποστήριξε πως ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας θα συντελέσει «οδηγό» για το ρυθμό επιβράδυνσης του προγράμματος.
Στο ταμπλό, κέρδη 4,2% σημείωσε η Edwards Lifesciences, καθώς φαίνεται να κερδίζει τη μάχη του ανταγωνισμού στις τεχνητές βαλβίδες καρδιάς, σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια της Medtronic.
Με κέρδη 1,7% έκλεισε η Microsoft, μετά και την ολοκλήρωση των κινήσεων της διοίκησης για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του ομίλου.
Πάντως, στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο επιβράδυνε αισθητά τον Μάρτιο. Ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 55,9 μονάδες από 59,8 μονάδες το Φεβρουάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.
Ευρώπη
Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμων, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν τελικά με απώλειες, με τους επενδυτές να κυριεύουν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,27% στις 6.598 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,33% στις 9.556 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,44% στις 4.392 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 334,31 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών σήμερα στις εταιρείες του δείκτη ήταν κατά 11% υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 17 σήμερα έκλεισαν με κέρδη.
Στο ταμπλό, η Novartis ενισχύθηκε κατά 3,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελευταία φάση των κλινικών ελέγχων μιας θεραπείας για τα καρδιακά προβλήματα. Άλμα 7,6% για την ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, καθώς έγινε γνωστό ότι μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Fondazione Monte dei Paschi di Siena, συζητάει για την πώληση μεριδίου της τάξης του 8% σε τέσσερις ή πέντε επενδυτές. Στόχος της πώλησης αυτής είναι η μείωση του χρέους.
Κέρδη 2,3% σημείωσε η Drillisch, η οποία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2013 θα της επιτρέψουν είτε να δώσει επιπλέον μέρισμα είτε να προχωρήσει σε πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, επαναφέροντας τις εκτιμήσεις περί δρομολόγησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,5%, από 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμένοντας πολύ μακριά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Παράλληλα, το κλίμα επιδεινώνει και η ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε το 2013 στο 4,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 4,1%. Το δημόσιο χρέος υπερέβη επίσης τις επίσημες προβλέψεις, φτάνοντας στο 93,5%, τη στιγμή που η κυβέρνηση το υπολόγιζε στο 93,4%.
Χ.Α.
Με κέρδη έκλεισε σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς ωστόσο να πείσει για τη δυναμική της ή για τη θετική υποδοχή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου χτες τα μεσάνυχτα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,59% στις 1.335,74 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.339,26 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.324,26. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 24,36% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 98,53 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,68 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τον πολιτικό κίνδυνο, καθώς το κρίσιμο μέρος του νομοσχεδίου για τις τράπεζες εγκρίθηκε με την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Στο σκηνικό αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ψαλιδίζεται σταδιακά, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει αποδυναμωμένο.
Η συνεδρίαση, παρά τον τζίρο, εξελίχθηκε σε μουδιασμένο τόνο, με την αγορά να αναμένει τη στήριξη των Ευρωπαίων στην ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι οι στηρίξεις δεν απειλούνται, αλλά η αγορά θα μπει σε διαδικασία αναμονής, ίσως και σταθεροποίησης, εωσότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και ξεπεραστεί ο σκόπελος των διπλών εκλογών.
Ελαφρά ανοδικά κατά 0,4% στις 430,36 μονάδες έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, και με τζίρο 90,3 εκατ. Απογοητευτική και πάλι η Frigoglass, ΦΡΙΓΟ-4,07% ενώ πλην της Πειραιώς δεν έχει κάποια που να έχει κινηθεί εντυπωσιακά. Η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,69% επανήλθε στα 12 ευρώ με άνοδο 1,69%, το ίδιο και ο ΟΤΕΟΤΕ-0,25% με οριακή πτώση όμως αυτός.
Στο ταμπλό, ξεχώρισαν ιδιαίτερα το warrant της Πειραιώς με άνοδο 10,2% (συναλλαγές 5,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ), οι μετοχές της Kleemann Hellas στο +7,56% με 99.500 τεμάχια (εντυπωσιακή επαναφορά ύστερα από πλύ καιρό στα 2,4200 ευρώ), της Τρ. Αττικής (+7,06% και 0,1820 ευρώ με συναλλαγές 3,3 εκατ. τεμάχια), η Τράστορ (6,5%) και η Κυριακίδης +5,6% (ο πρωταγωνιστής στο ταμπλό στο τελευταίο 10ήμερο και όχι μόνον). Πολύ θετική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα, η Πειραιώς με με άνοδο 5,2% στα 2 ευρώ και με συναλλαγές αξίας 33 εκατ. ευρώ για τα 16,9 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι τίτλοι των Αθηνα, ΓΕΔ, Altec, Καθημερινή, ΕΤΕΜ, ΕΤΕΜ-9,70% Ιντεργουντ, Καρέλιας, ΕΛΒΕ, ΗΟΛ, Κρέτα Φάρμ ΚΡΕΤΑ-5,30% με απώλειες 5% έως και 20%.
Eν τω μεταξύ ολοκληρώνεται σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013, με αρκετές εταιρείες να "εντυπωσιάζουν" αρνητικά με τις τεράστιες ζημίες που ανακοίνωσαν.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (+5,30%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (-1,34%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 84 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Οι traders στα παράγωγα από την Παρασκευή και μετά φαίνεται πως επιμένουν να προσδοκούν πτώση της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη. Τουλάχιστο όσον αφορά την τιμή εκκαθάρισης και την απόστασή της από το κλείσιμο του υποκείμενου που της δίνουν υστέρηση πάνω από 1,5 μονάδα. Η χθεσινή ανοδική τελικά για τον 25άρη συνεδρίαση δεν ήταν συνηθισμένη, καθώς το κλείσιμο ήταν αρκετά κάτω από την τιμή ανοίγματος με το ελάχιστο ημέρας πάνω από τις 426 μονάδες.
Η σημερινή δυναμική δεν μπορεί να μοιάζει με τη χθεσινή και το πιθανότερο είναι να υπάρξει διάστημα με τις πιέσεις να κυριαρχούν ασχέτως αν το διεθνές κλίμα έχει διαφορετική επίδραση στις αγορές της ευρωζώνης. Αν το αποτέλεσμα των πιέσεων δεν γίνει κοινή άποψη των αγοραίων δυνάμεων ως το κλείσιμο, τότε μια προσπάθεια να περάσει προς τις 436 μονάδες ο 25άρης δεν αποκλείεται.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν υψηλά τεσσάρων μηνών σήμερα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του PMI της Κίνας που έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή κατόρθωσε να συνεχίσει την αύξησή της το Μάρτιο, και τα σχόλια υπέρ της διατήρησης της πολιτικής της χαλάρωσης από την πρόεδρο Janet Yellen της Federal Reserve.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,3% για να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο ΡΜΙ της Κίνας, μια έρευνα που καταλήγει στον Δείκτη των Υπευθύνων Προμηθειών, αυξήθηκε στο 50,3 τον Μάρτιο, από 50,2 του Φεβρουαρίου, τιμή πάνω από 50 δείχνει επέκταση, κάτω από 50 σημαίνει συρρίκνωση.
Ενώ ο PMI από μόνος του είναι απίθανο να διαλύσει τις ανησυχίες της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, η ψυχολογία των επενδυτών έχει βελτιωθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε για την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς περιμένουν πως το Πεκίνο θα υιοθετήσει ένα σχέδιο τόνωσης για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.
Μετοχές στηρίχθηκαν επίσης από την Yellen που κάλυψε χθες με την εμφάνισή της την ανάγκη για «έκτακτη» δέσμευση για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ. Η Yellen παρουσίασε μια ισχυρή υπεράσπιση των πολιτικών της Fed περί του εύκολου χρήματος στην πρώτη δημόσια ομιλία της, λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική» υποτονικότητα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Οι αναδυόμενες αγορές φαίνεται να έχουν ανακτήσει κάποια σταθερότητα αφού νωρίτερα αυτό το χρόνο υπέστησαν μια απότομη πτώση από ρευστοποιήσεις σχετικές με ανησυχίες για μια στροφή στην πολιτική της Fed, την επιβράδυνση στην Κίνα και την πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες.
Η αύξηση της όρεξης για ανάληψη κινδύνου υπονόμευσε αξίες χαμηλής απόδοσης που είχαν προσελκύσει κεφάλαια τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης.
Ο χρυσός παρά τα σχόλια της Yellen χτύπησε ένα χαμηλό επτά εβδομάδων στα 1.282,04 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, ενώ το γεν υποχώρησε επίσης σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου στα 103,44 γεν και χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.
Το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αγοράζοντας 1,3773 δολάρια, ακόμη και με τις προβλέψεις πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει ενάντια στην απειλή του αποπληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,5% το Μάρτιο , το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, και είναι στην "επικίνδυνη ζώνη " της ΕΚΤ, κάτω από το 1%, για έξι συνεχόμενους μήνες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ουσιαστικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος και για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank από ιδιώτες, κάτι που θα δείξει περαιτέρω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αγορά και Οικονομία. Από την άλλη, μένει να δούμε το σύνολο των αποτελεσμάτων, από πλευράς εισηγμένων και να μελετήσουμε ουσιαστικά ποιες είναι εκείνες οι εταιρείες που έκαναν την διαφορά σε μία δύσκολη περίοδο. Πιθανότατα τον Απρίλη αναμένεται να ακολουθήσουν ομολογιακές εκδόσεις από την ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο, έχοντας πλέον τα επιτόκια αισθητά χαμηλότερα από το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να τις βοηθήσει να "νοικοκυρέψουν" τα οικονομικά τους και το κόστος δανεισμού τους.
Ακολουθεί το EUROGROUP στην Αθήνα που αναμένεται να ακουστούν θετικές δηλώσεις για την Ελληνική οικονομία αλλά και να οριστικοποιηθεί το υπόλοιπο της δόσης. Ο Απρίλης αναμένεται πολύ σημαντικός μήνας μιας και περιμένουμε τόσο μία πιθανή αναβάθμιση εκ μέρους της Moody΄ς (4/4) αλλά και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το ενδιαφέρον των ξένων είναι σημαντικό τόσο στις μετοχές των Τραπεζών και περισσότερο στα warrants, μιας και η επένδυση τόσο σημαντικών κεφαλαίων κάνει πολλούς να ποντάρουν στον κλάδο μέσω των warrants αλλά πιθανότατα να προσβλέπουν και σε μία πιθανή προαιρετική δημόσια πρόταση στα warrants με πιθανά "δώρα" στους κατόχους που θα προσπαθήσουν να τους πείσουν να εξασκήσουν πιο γρήγορα. Η λογική λέει πως πιθανότατα να υπάρξει και αλλαγή στους χρόνους εξάσκησης. Από την άλλη μην ξεχνάμε πως όσο πιο γρήγορα υπάρξουν εξασκήσεις των warrants, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί και το Δημόσιο χρέος, μιας και το Φθινόπωρο έρχεται και η συζήτηση για την ανεύρεση τρόπου μείωσης του σε βαθμό που μπορεί να γίνει βιώσιμο.
Στα τεχνικά όσο ο FTSE25 και ο Γενικός Δείκτης κρατάνε (σε κλείσιμο) το 421 και 1308 αντίστοιχα, η ανοδική τάση παραμένει κυρίαρχη, ενώ μία διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της διόρθωσης. Το επίπεδο της περιοχής του 445-453 μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι με ενδιάμεση αντίσταση αυτή των 436 μονάδων. Το 421 είναι κύρια στήριξη που διάσπαση μας δίνει έξοδο, με επόμενο στόχο το 405 και ενδιάμεση στήριξη το 416.
Για τον Γενικό Δείκτη οι 1335 -1340 είναι, κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση και να επαναδοκιμάσει το επίπεδο του 1365 - 1405. Διάσπαση της στήριξης του 1308 μας δίνει έξοδο, με επόμενο στόχο το 1260 και ενδιάμεση στήριξη το 1280.
Το 2014 θα υπάρξει μία διάχυση και σε εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης αν και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές μας.
Ουσιαστικά μέχρι την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος η Αγορά θα συντηρηθεί, ενώ αμέσως μετά χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις συνεχίζουν και είναι ήπιες με την Αγορά γρήγορα να αντιδράει θετικά.
Το κακό είναι πως μεγάλη μερίδα εγχωρίων επενδυτών συνεχίζουν και έχουν αρνητικό "sentiment" πιθανότατα λόγω των υψηλών τιμών αρκετών μετοχών σε σχέση με τα χαμηλά που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Γενικά ο Απρίλης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις ξένες Αγορές που δείχνουν να έχουν μπει σε μία φάση συσσώρευσης χωρίς να μας έχουν ξεκαθαρίσει αν θέλουν να συνεχίσουν την μεγάλη τάση τους ή να δώσουν μία σημαντική διόρθωση.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η πολιτική της χαλάρωσης παραμένει ( ακόμα ) στον ορίζοντα
Οι μετοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν και ομόλογα έπεσαν μετά τη δήλωση Yellen ότι εξακολουθεί να υπάρχει « σημαντική επιβράδυνση » στην αγορά εργασίας. Η πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η αδράνεια στην παραγωγή είναι απόδειξη ότι θα χρειαστούν για «κάμποσο καιρό» τα πρωτοφανή μέτρα της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση της ανεργίας και ότι « η οικονομία εξακολουθεί να φαίνεται σε πολλούς Αμερικανούς σαν ύφεση, και φαίνεται, επίσης, με τον τρόπο που εξελίσσεται η στατιστική εικόνα σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Νωρίτερα χθες, ο δείκτης Chicago PMI από την άλλη πλευρά εξέπληξε, πέφτοντας στο 55,9, από 59,8 το Φεβρουάριο.
Προσδοκούμε μια ισχυρή ανάγνωση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ την Παρασκευή . Παρόλο που τα δεδομένα για το Μάρτιο μπορεί να έχουν επηρεαστεί ακόμη από τον καιρό.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη συνεχίζει να ολισθαίνει, προσθέτοντας πίεση πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα. Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κατώτερος των προσδοκιών μας στο 0,5% y / y το Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες μας στο 0,8% y / y . Μια μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό, αν και αυτό δεν είναι η βασική μας άποψη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Πρωταθλητές στα κέρδη αναδείχθηκαν στο πρώτο τρίμηνο τα ελληνικά ομόλογα, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων κρατικών τίτλων, χάρη στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τα σχέδια για επιστροφή της στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα. Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν κέρδη 23% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα μεγαλύτερα μεταξύ των 34 αγορών κρατικού χρέους που περιλαμβάνονται στους ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg. Το ευρύτερο «ράλι» των ομολόγων της περιφέρειας, χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, ευνοεί και τους ελληνικούς τίτλους, συνεχίζοντας και φέτος να εμφανίζουν δυναμικές επιδόσεις, πέραν των εντυπωσιακών κερδών 48% που είχαν αποφέρει στους επενδυτές για το 2013.
Καθαρά κέρδη 141,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,02% για το 2013, έναντι 505,5 εκατ. ευρώ το 2012 (µείωση 72,1%). Τα προσαρµοσµένα καθαρά κέρδη µειώθηκαν κατά 21,5% στα 396,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 3.711,1 εκατ. ευρώ, έναντι 3.971,6 εκατ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 6,6%, κυρίως λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών (ΑΕΠ έτους 2013 μειωμένο κατά 3,9%) και διαφόρων έκτακτων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Οι πωλήσεις το δ’ τρίμηνο του 2013 έφτασαν τα 1.069,2 εκατ. ευρώ επιδεικνύοντας θετική ποσοστιαία μεταβολή ύψους 4,3% και παρουσιάζοντας βελτίωση για 4ο συναπτό τρίμηνο.
«Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα», εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία του στο σεμινάριο EUROFI 2014, που πραγματοποιείται στην Αθήνα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την παραπάνω άποψη σχολιάζοντας την υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,26% και της Αlpha Bank.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για πρόοδο στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, η οικονομία λειτουργεί καλύτερα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε φοιτητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του, στο πλαίσιο της «Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, οι κίνδυνοι που έχει αναλάβει η Γερμανία μέσω των εγγυήσεων για την Ελλάδα βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο.
«Η σημερινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο 13 ετών εγκατάλειψης των 6.200 στρεμμάτων, που κατελάμβανε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στην ίδια θέση θα αναπτυχθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 7 δισ. ευρώ». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+1,52% μετά την ανακήρυξη της από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε..
Ζημίες 69,7 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για τo 2013 ο όμιλος J&P-ΑΒΑΞ, τη χρήση 2013, έναντι ζημιών 10,6 εκατ. ευρώ, το 2012.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 410,7 εκατ. ευρώ έναντι 473,7 εκατ. ευρώ, το 2012. Τα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου εμφάνισαν ζημία, ύψους 71,5 εκατ. ευρώ, το 2013, έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ, το 2012. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του ομίλου αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ και υπάρχουν προς υπογραφή πρόσθετες συμβάσεις, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Μικρότερες ζημίες ανακοίνωσε για το 2013 ο όμιλος της MIG.
Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους 203,3 εκατ. ευρώ λόγω αναπροσαρμογής της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 35 εκατ. ευρώ, επανεκτίμησης εύλογης αξίας επενδυτικών ακινήτων (ζημία 10,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 43,2 εκ. ευρώ το 2012) και απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού (ζημία 47,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 1.090,6 εκατ. ευρώ το 2012). Τα αντίστοιχα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2012 είχαν διαμορφωθεί σε ζημίες 1.298,0 εκατ. ευρώ.
Καθαρά κέρδη 347,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2013 ο όμιλος Folli Follie. Με την επισήμανση πως τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα λόγω της απόσχισης του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου και την πώλησή του στον ελβετικό Όμιλο Dufry AG η οποία έλαβε χώρα το 2013 σε δύο φάσεις, στην ανακοίνωση αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία για το σύνολο του έτους οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €934,2 εκατ., τα μεικτά κέρδη σε €470,7 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη σε €173,4 εκατ., και το EBITDA σε €194,7 εκατ.
Σε ό,τι αφορά τα συγκρίσιμα μεγέθη, οι πωλήσεις των συνεχιζομένων δραστηριοτήτων ανήλθαν στο ποσό των €887,4 εκατ., αυξημένες κατά 9,6%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη των συνεχιζομένων δραστηριοτήτων ανήλθαν στο ποσό των €166 εκατ., αυξημένα κατά 53,9%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξετάσουν τη στρατηγική της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που η Ρωσία διατηρεί την πίεσή της στο ζήτημα της Ουκρανίας. Θα προηγηθεί συνάντηση του αποκαλούμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης», που περιλαμβάνει τους επικεφαλής της γερμανικής, της γαλλικής και τη πολωνικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα σχεδόν, διεξάγεται αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας καθώς η Ατλαντική Συμμαχία επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ουρανό των βαλτικών χωρών οι οποίες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος σουηδικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, υποχώρησε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επαναφέροντας τις εκτιμήσεις περί δρομολόγησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,5%, από 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμένοντας πολύ μακρυά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Επί τα χείρω αναθεωρεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι τις προβλέψεις της για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, καθώς τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των φοροελαφρύνσεων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοστούν από το Μάιο, αναμένεται να καταστούν φανερά προς τα τέλη του 2014. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,8% ή 0,9%, καθώς - όπως είπε - η πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% «ήταν δυστυχώς υπερβολικά αισιόδοξη». Εμφανίστηκε, ωστόσο, πεπεισμένος ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς οργανισμοί εμφανίζονται ακόμη πιο επιφυλακτικοί από τη νέα κυβέρνηση, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,6% για το 2014.
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί των τελευταίων επτά ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hometrack, οι τιμές στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα νοτιοδυτικά και στην ανατολική Αγγλία. Οι τιμές στο Λονδίνο παρουσίασαν άνοδο 0,7%.
Το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ, Ο ίδιος τόνισε ότι το πικρό φάρμακο που συνέστησε η τρόικα των διεθνών δανειστών στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. «Η Πορτογαλία έχει σημειώσει εξαιρετικές προόδους. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τον ενδέκατο έλεγχο του προγράμματος, ελπίζουμε ότι θα τον εξετάσει το συμβούλιο μας σχετικά σύντομα», είπε ο Μογαντάμ.Όσον αφορά την έξοδο της Λισαβόνας από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης, ο Μογαντάμ σημείωσε: «Νομίζω ότι (η κυβέρνηση της Πορτογαλίας) το συζητά. Σταθμίζει την κατάσταση στην αγορά, μιλά με τους εταίρους της, μιλά με εμάς, οπότε πιστεύω ότι σύντομα θα λάβει μια απόφαση». Η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται πιο περίπλοκη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας μόλις ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.
«Τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (. . .). Μετά από αυτό θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους, και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι».
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ