ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ μικρότερων εταιρειών, που παράγουν όλα τα είδη των φαρμάκων, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η τέταρτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, Novartis AG, αντί των συγχωνεύσεων με τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της, καθώς η αγορά ύψους 400 δισ. δολ. σταθεροποιείται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Daniel Vassela.
Ο ηλικίας 51 ετών γιατρός, που ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε εταιρείες που κατασκευάζουν φθηνότερες αντιγραφές φαρμάκων, καθώς οι μεγάλες χάνουν την αποκλειστικότητα και μετά την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων του τμήματος της Novartis, Sandoz, σε ποσοστό της τάξης του 47% πέρυσι. Επίσης, βασίζεται στις πωλήσεις καθιερωμένων φαρμάκων, όπως του Diovan για τις καρδιοπάθειες και του Gleevec (χάπι για τη λευχαιμία), καθώς καθυστερεί η έγκριση της κυκλοφορίας του αναλγητικού Prexige στην αγορά.
Η Novartis έχει δαπανήσει περίπου 10 δισ. δολ. για 39 αγορές από το 1997, καθώς οι μεγαλύτερες ανταγωνίστριες φαρμακοβιομηχανίες, δαπάνησαν περισσότερα από 300 δισ. δολ. σε εξαγορές.
Ο Vasella έθεσε τέλος στις συνομιλίες με την ανταγωνίστρια Aventis τον Απρίλιο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ήταν αντίθετη για την εξαγορά της από ξένο επενδυτή, μπλοκάροντας συγχρόνως την προσπάθεια να αποκτήσει τον έλεγχο της ανταγωνίστριας Roche Holding AG, όπου οι μέτοχοι της οικογένειας απέτρεψαν την αύξηση του μεριδίου 33,3% της Novartis.
Μία συγχώνευση της Roche με τη Novartis θα δημιουργούσε την τρίτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, με περισσότερες από 30 δισ. δολ. πωλήσεις ετησίως και έσοδα περίπου 7,5% του συνόλου της αγοράς φαρμάκων διεθνώς.
Οι μετοχές της Novartis έχουν κερδίσει φέτος ποσοστό 6,2%, έναντι αύξησης 4,6% του δείκτη Bloomberg Europe Pharmaceutical Index. Οι μετοχές ανέκαμψαν, μετά από απώλειες 9,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, περίοδος διαπραγματεύσεων με την Aventis.