Με απώλειες έκλεισε σήμερα το ΧΑ, καθώς δεν κατάφερε να παρακάμψει την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκαλούν οι πολιτικές ζυμώσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα μηνύματα δεν είναι όσο ενθαρρυντικά ανέμενε η αγορά.
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το ΧΑ, καθώς δεν κατάφερε να παρακάμψει την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκαλούν οι πολιτικές ζυμώσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα μηνύματα δεν είναι όσο ενθαρρυντικά ανέμενε η αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,27% στις 1.314,99 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.325,42 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.308,05. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,74% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 110,76 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 28,40 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Το ταμπλό δείχνει να κινείται στους ρυθμούς της επικείμενης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι αντιδράσεις από τους βουλευτές της κυβέρνησης προφανώς δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία περίοδο μάλιστα που απαιτείται η διατήρηση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι τράπεζες πραγματοποιούν το δικό τους αγώνα δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς σχολίασαν στο naftemporiki.gr ότι η πολιτική κοινότητα είτε ως αφορμή είτε ως ουσιαστικός λόγος θα επηρεάσει και την αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κάτι που συνηθίζεται άλλωστε.
Παράλληλα, η αγορά αναμένει την ψήφιση του σκέλους του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις τράπεζες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Επίσης στις 4 Απριλίου αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική, δεδομένης και της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί την περασμένη Παρασκευή για την αξιολόγηση της Standard & Poor's.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης αναζητεί την επιβεβαίωση της στήριξης στις 1.300-1.295 μονάδες, ενώ για τον FTSE25 ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των 420-419 μονάδων. Με απώλειες 1,31% και κλείσιμο στις 424,20 μονάδες ο FTSE 25, την ώρα που η μετοχή της Πειραιώς απορρόφησε το το 31% του τζίρου του FTSE25, ήτοι 43,1 εκατ. ευρώ. Η γενικότερη εικόνα δεν αλλάζει αφού 10-15 τίτλοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς, γεγονός που αποδεικνύει την ρηχότητά της και την απουσία κάθε επενδυτικής αναζήτησης.
Επιβεβαίωσαν για ακόμη μία συνεδρίαση τη διαχρονικότητά τους οι τίτλοι των ΟΛΘ, Σαράντης και Aegean Airlines δείχνοντας σταθερότητα έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. τόσο με τις επιχειρηματικές κινήσεις και τα εξ αυτών επιτεύγματά τους όσον και με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις τους.
Μόλις δύο μετοχές του FTSE25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, η MIG (2,04%) και ο ΟΤΕ (0,41%), ενώ άλλες δύο, η ΕΕΕ και η Alpha Bank, παρέμειναν αμετάβλητες. Περισσότερο, όμως, πιέσθηκαν οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ (-3,90%), Frigoglass (3,56%), Πειραιώς (3,16%), Jumbo (3,08%), Ελλακτωρ (3,05%).
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο τζίρος ήταν και πάλι πολύ πτωχός, οριακά χαμηλότερα των 2,5 εκατ. ευρώ και με πέντε μετοχές να ενισχύονται στις τιμές τους. Στη πρώτη σειρά ο Σαράντης με άνοδο 5,87% στα 7,75 ευρώ και σε υψηλά 6ετίας. Ακολούθησαν οι Ιατρικό, ΕΛΒΑΛ, ΟΛΘ ενώ οριακά θετικά κινήθηκε η Eurobank.
Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε ιδιαίτερα η μετοχή της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ με άνοδο 6,53% και 73.400 τμχ, απόρροια του εξαιρετικού απολογισμού της εταιρείας για την παρελθούσα χρήση.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-2,75%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+2,04%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 94 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.