Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 15:08

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ άνοδο σημειώνουν σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς ο τυφώνας Ιβάν πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού όπου παράγεται περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής αργού και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες απέσυραν χιλιάδες εργαζομένων από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις τους και ανέστειλαν μέρος της παραγωγής τους, χωρίς να είναι σαφής ο βαθμός κατά τον οποίο επηρεάζεται η συνολική παραγωγή πετρελαίου εκεί.

Στις 14:23 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου είχε φθάσει τα 44,54 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 1,53% ή 67 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει τα υψηλότερα του κανονικού επίπεδα της παραγωγής της, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Δεδομένου ότι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες-μέλη του καρτέλ αντλούν στα όρια της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, η σημερινή δέσμευση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλι αλ Ναϊμι σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ θα εξακολουθεί να διοχετεύει στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πάνω από το επίσημο πλαφόν των 26 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters