Οι επενδυτές στο ΧΑ, τόνισαν με τη δυναμική που επέβαλλαν τη Δευτέρα, ότι η πτώση έχει τις ίδιες πιθανότητες με την άνοδο και μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση και ενώ στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τα πράγματα έχουν αλλάξει την ίδια «δήλωση» ζωγράφισαν στο ταμπλό.
Οι επενδυτές στο ΧΑ, τόνισαν με τη δυναμική που επέβαλλαν τη Δευτέρα, ότι η πτώση έχει τις ίδιες πιθανότητες με την άνοδο και μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση και ενώ στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τα πράγματα έχουν αλλάξει την ίδια «δήλωση» ζωγράφισαν στο ταμπλό.
Σήμερα δεν αναζητάμε το βαθμό συσχέτισης του ΧΑ με τις υπόλοιπες αγορές σε φάση αφομοίωσης θετικών ειδήσεων. Ανησυχία υπάρχει γιατί οι διεθνείς αγορές ανέδειξαν την δειλία των επενδυτών, που την προκάλεσε η πτώση στην Wall Street, γιατί επέστρεψαν οι υποβόσκουσες εντάσεις στην κατάσταση της Ουκρανίας. Κάποιοι απέδωσαν την ολίσθηση της Wall Street στις ειδήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν το δυνατόν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η τρέχουσα εβδομάδα με δυο συνεδρίες διαφορετικών ρυθμών και ίδιου τελικού αποτελέσματος υπογραμμίζει στατιστικά την διάθεση για συσσώρευση που δεν επιβάλλεται από τη συναίνεση των συναλλασσόμενων αλλά είναι η κατάληξη μαχών μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Οι θεσμικοί στο ΧΑ κράτησαν μια στάση που διαφοροποιεί την ατμόσφαιρα συναλλαγών από εκείνη που επικράτησε στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι ανησυχίες για την πορεία της ουκρανικής κρίσης επανήλθαν στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να επηρεάζονται αρνητικά από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,60% στις 16.269 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,43% στις 4.174 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,70% στις 1.853 μονάδες.
Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας κατά της Ρωσίας εξετάζουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης στην απομόνωση της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Η απομόνωση της Ρωσίας, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας.
Πάντως, τις απώλειες συγκράτησαν οι προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία μετά από μία "κοιλιά" λόγω καιρικών συνθηκών δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς και επαναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε αποκτήσει πριν το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα στις αρχές του έτους.
Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι απώλειες του 13% της King Digital Entertainment, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άντληση 500 εκατ. δολαρίων στην αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της. Η δημιουργός του παιχνιδιού Candy Crush Saga και οι μέτοχοι Apax Partners και Index Ventures πούλησαν 22,2 εκατομμύρια μετοχές έναντι 22,50 δολαρίων τη μία.
Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της βιομηχανίας άνθρακα, μετά την υποβάθμιση του από την UBS σε neutral από buy προηγουμένως, λόγω των εκτιμήσεων για υπερπροσφορά την επόμενη διετία. Η Peabody υποχώρησε κατά 2,8% και η Consol Energy κατά 1,8%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,2% τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στα 229,4 δισ. δολάρια. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως οι παραγγελίες θα παρέμεναν αμετάβλητες.
Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για αναχρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την αναχρηματοδότηση σπιτιών όσο και την ζήτηση και αγορά, υποχώρησε κατά 3,5% κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου.
Ευρώπη
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης θεώρησαν ότι επήλθε χαλάρωση των εντάσεων στην Ουκρανία και τα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βοήθησαν την αγορά να συνεχίσει το ράλι ανάκαμψης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.
Οι Ισπανικές μετοχές κατάφεραν να ξεπεράσουν την ευρύτερη αγορά, με τις Banco Santander και BBVA, που και οι δύο ανέβηκαν 2,1%, μια άνοδος που σημειώθηκε αφού η Τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας ήταν σε καλό δρόμο. Διαπίστωσε ότι το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1,2% το 2014, πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Η ενίσχυση της διάθεσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού , τα δεδομένα των ΗΠΑ έδειξε ότι οι παραγγελίες για μακροχρόνια μεταποιημένων αγαθών ανέκαμψαν τον περασμένο μήνα και αποστολές έσπασε από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης . Η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα εν τω μεταξύ επιταχύνθηκε τον Μάρτιο στο ταχύτερο ρυθμό από ό, τι τον προηγούμενο μήνα , καθησυχάζοντας τους επενδυτές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με ισχυρή έκθεση στην αμερικανική οικονομία ενισχύθηκαν, με την Luxottica (κατασκευάστρια για τα γυαλιά ηλίου Ray Ban) να κερδίζει 2,9% και διαφημιστική Publicis μέχρι 2,4%.
Επίσης, βοήθησε στη γέννηση θετικού συναισθήματος, η εντύπωση ότι χαλάρωσαν την Τετάρτη οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε άνοδο 0,7% στις 1.319,38 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς έχει αυξηθεί 3,3% από τα μέσα Μαρτίου. Ο DAX κέρδισε +1,18% ο CAC +0,94% ενώ ο FTSE100 εμφάνισε οριακά κέρδη +0,01% στο κλείσιμο.
Χ.Α.
Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές πρόσημων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,21% στις 1.331,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.340,26 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.322,00.
Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 151,32% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 183,80 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 22,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,31% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16%. Στα 164,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών του, στην οποία αν προσθέσει κανείς και τα 36,2 εκατ. των τριών Warrants προκύπτει τo μέγεθος των 200,7 εκατ. ευρώ. Με αποτέλεσμα από τα 206,1 εκατ. της συνολικής αξίας να περισσεύει το ποσό των... 5,4 εκατ. ευρώ για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Στο ταμπλό ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι της Τιτάν με άνοδο 4,35% σε νέα υψηλά πολλών ετών, της Αlpha Bank στο +4,3% με τζίρο 60,55 εκατ. ευρώ, στο +12,74% το warrant της Alpha με τζίρο 18,6 εκατ. ευρώ, με τους δύο τελευταίους τίτλους να καλύπτουν το 38,5% του συνολικού τζίρου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η μετοχή του Κέκροπα που έκλεισε με κέρδη 20,2% (μετά το +30% της Δευτέρας) με 8600 τεμάχια, ενώ άνοδο 9,15% σημείωσε το Warrant της Πειραιώς στο 0,9780 ευρώ με τζίρο 14,4 εκατ. Σήμερα είχαμε και την "αναγέννηση" της πολύ ελκυστικά αποτιμημένης μετοχής της Reds που ενισχύθηκε κατά 4,84% με 82.700 τεμάχια.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν τοι μετοχές των ΕΛΙΧΘ (-20%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (-16,4%), ΣΙΔΜΑ (-15,5%), Μινέρβα (-9,9% και με 20 τμχ), ΙΝΤΕΤ (-9,7%) και ΝΕΛ (-8,7%). Ξεχωριστή αναφορά φυσικά στον τίτλο της Πειραιώς που υποχώρησε κατά 5,9% στη τιμή του 1,90 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει συναλλαγές αξίας 28,8 εκατ. ευρώ ήτοι το 24% του συνόλου τους. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+3,00%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Πετρελαίου – Αερίου (-2,51%).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές κινούνται σε ρυθμούς ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, με τους επενδυτές να αποτιμούν πέραν των μεγεθών και την πρόοδο της αναδιάρθρωσης των ισολογισμών των εταιριών. Τα αποτελέσματα θα περάσουν από το μικροσκόπιο των επενδυτών, καθώς θα πρέπει να διαγνωστούν τα περιθώρια ισχυροποίησης τους και οι δυνατότητες χρηματοδότησης τους από τον τραπεζικό κλάδο, εξέλιξη που θα κρίνει και την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών.
Τεχνική ανάλυση
Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Πάνω στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 428 με 424 μονάδων λαμβάνει τιμές ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δοκιμάζοντας την ανοδική συνοχή του καναλιού, που διέπει τον δείκτη από τα τέλη Ιανουαρίου. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του καναλιού, στις 424 μονάδες, θα δημιουργήσει συνθήκες καθοδικής κίνησης προς τη ζώνη στήριξης των 415 με 410 μονάδων. Η διακράτηση του σχηματιζόμενου καναλιού θα πρέπει να γίνει με ανοδική ανάταση προς τις 440 μονάδες και όχι με την υπάρχουσα πλάγια αδύναμη κίνηση, καθώς θα εγείρει περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις αδυναμίας προσθέτοντας πόντους στην εκδήλωση μιας έντονης πτωτικής κίνησης προς τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 414 μονάδες περίπου.
Σήμερα
Η διαπραγμάτευση στις ασιατικές αγορές ήταν με μικρούς όγκους και ασταθής με το τέλος του τριμήνου και μήνα να πλησιάζει γρήγορα. Μόνο ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο ξέφυγε με άνοδο +1,01%, καθώς οι επενδυτές ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που αναμένεται να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και να δοκιμάσει την πίστη της αγοράς στην πολιτική του Ιάπωνα πρωθυπουργού γνωστή ως Abenomics.
Οι αγορές ανέδειξαν την δειλία των επενδυτών που την προκάλεσε η πτώση στην Wall Street γιατί επέστρεψαν οι υποβόσκουσες εντάσεις στην κατάσταση της Ουκρανίας.
Κάποιοι απέδωσαν την ολίσθηση της Wall Street στις ειδήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν το δυνατόν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Dow . DJI έκλεισε κάτω 0,60% ο S & P 500 . SPX υποχώρησε -0,70%. Η τεχνολογία χτυπήθηκε βαριά και ο Nasdaq έπεσε -1,43% σε χαμηλά που είχε να δει σε έξι εβδομάδες.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πρακτικά αμετάβλητος όπως και τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια σε όλη την περιοχή .
Οι αποδόσεις στην Ευρώπη μειώνονται ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχει υπαινιγμός για ριζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Μερικοί από τους πιο συντηρητικούς στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο αντισυμβατικά μέτρα για να αποκρούσει τον αποπληθωρισμό. Το ενιαίο νόμισμα έπεσε στα 1,3783 δολάρια , αλλά έμεινε εκτός της κορυφής της εβδομάδας στα επίπεδα των 1,3875 δολαρίων. Η μεγαλύτερη απώλεια ήρθε έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.
Το αμερικανικό δολάριο ήταν σταθερή έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Στα εμπορεύματα , η τιμή spot του χρυσού ήταν 1.302,93 δολάρια η ουγγιά μετά το χαμηλό 5 - εβδομάδων των 1.298,29 δολαρίων την Τετάρτη.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κρατούσε στα 100,31 δολάρια το βαρέλι έχοντας κερδίσει ένα δολάριο την Τετάρτη. Brent για παράδοση Μαΐου ήταν κάτω 8 σεντς στα 106,95 δολάρια το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Συνεδρίαση για δύο, η χθεσινή, στον απόηχο των επιτυχημένων ιδιωτικών τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές σε Alpha Bank και Πειραιώς, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την μερίδα του λέοντος που απέσπασαν οι δύο Τραπεζικοί τίτλοι και τα warrants των δύο Τραπεζών, σε ενδιαφέρον και συναλλαγές.
Το warrant και η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκαν έντονα ανοδικά λόγω του χαμηλού discount, της υψηλής υπερκάλυψης και της μη δυνατότητας συμμετοχής σε εγχώριους επενδυτές, ενώ διαμετρικά αντίθετη πορεία ακολούθησε ο τίτλος της Πειραιώς, σε σχέση με το warrant της Τράπεζας.Η επιτυχής κατάληξη των ΑΜΚ για Alpha Bank και Πειραιώς, μπορεί να θεωρηθεί "ψήφος εμπιστοσύνης" των ξένων χαρτοφυλακίων για την Ελληνική οικονομία και τις Ελληνικές Τράπεζες, εξέλιξη που αναμένεται να βοηθήσει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, την ώρα που οι παρουσιάσεις των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό (Εθνική) συνεχίζονται.
Από την άλλη, εντείνεται η ροή των αποτελεσμάτων χρήσης 2013, που δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Βραχυπρόθεσμα και εν όψει δύσκολων ψηφοφοριών στην Βουλή, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα, χωρίς να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.
Οι πρώτες στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζονται στις 1318 και 1280 μονάδες, ενώ ισχυροποιείται η ζώνη αντίστασης στις 1380 - 1400 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η αδυναμία πιστοποίησης της διάσπασης των 1360 μονάδων για πάνω από τρεις θετικές συνεδριάσεις, έχει προκαλέσει στον Γενικός Δείκτη ένα καθοδικό retracement προς τη κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 1325 με 1320 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει το δρόμο κατάβασης προς τις διαδοχικές στηρίξεις των 1305, 1280 και 1265 μονάδων.
Χαρακτηριστική είναι εδώ και μέρες η αίσθηση κόπωσης της Αγοράς με τα καλά νέα να "καίγονται" γρήγορα και πέριξ των 1350 με 1380 μονάδων, ενώ υπάρχει διάχυτη και μια μερική προεξόφληση σε επερχόμενες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης μιας και έχουν προβληθεί ιδιαιτέρως από τον επενδυτικό τύπο. Όσο δε, παραμένει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 1360 μονάδων δίχως το κατάλληλο καταλύτη επιτυχημένης ανοδικής διαπέρασης του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων τόσο η αναμονή από τους επενδυτές θα "βαραίνει τα χέρια τους", καθώς ο χρόνος αρχίζει και μετράει αντίστροφα προς τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρκετά εβδομαδιαία διαγράμματα Δεικτοβαρών τίτλων, όπου εμφανίζουν αρνητικές καθοδικές αποκλίσεις σε σχέση με τις ανάλογες διαδοχικές ανοδικές τοπικές κορυφές. Τεχνικό γεγονός, που εάν δεν αναιρεθεί, μας προϊδεάζει για ένα πιθανό επερχόμενο "κατέβασμα" χαμηλότερα των 1280 μονάδων.
Ξένοι αναλυτές
S&P: Διευθύνοντας την «Ανίερη Συμμαχία» : Η πρώτη εμφάνιση της πρόεδρου Yellen
Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ( FOMC ) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν η πρώτη συνάντηση που η Janet Yellen ήταν η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Διοικητών της Fed. Ίσως εξίσου σημαντικό γεγονός, ήταν ότι για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια ο Μπεν Μπερνάνκι δεν ήταν στο πηδάλιο επί της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, αυτή η συνεδρίαση της FOMC με αλλαγή φρουράς προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς και τον έλεγχο κάθε λέξης κάθε κίνησης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι παρατηρητές της Fed, συλλογικά υπερ- αναλύουν τέτοια γεγονότα. Όπως με κάθε είδηση μεγάλου μεγέθους, η κοινή γνώμη προσπαθεί να εκμαιεύσει πάρα πολλά νοήματα από πολύ περιορισμένου εύρους σήματα. Η FOMC ανέφερε ό, τι είχε διαπιστώσει πως η πραγματικότητα βάδιζε σύμφωνα με τις προβλέψεις της: προσδοκά να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια κάτω από τα κανονικά επίπεδα, ακόμη και μετά την μείωση της ανεργίας σε φυσιολογική επίπεδα. Η καθοδήγηση προς τα εμπρός όμως έχει εγγενείς περιορισμούς, επειδή οι κεντρικές τράπεζες και οι συμμετέχοντες στην αγορά, ενώ χρειάζονται ο ένας τον άλλον, έχουν διαφορετικούς στόχους : οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να διαχειριστούν την οικονομία, ενώ οι επενδυτές να βγάλουν λεφτά.
Παρά τις προβλέψεις μας για σταθερή ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η ανάπτυξη Χρηματοοικονομικών Κινδύνων από την οικονομία της Κίνας μπορεί να είναι αιτία επιδείνωσης στην οικονομική δραστηριότητα.
Δύο μεγάλες μηχανές ανάπτυξης της περιοχής αναμένεται να στραφούν σε χαμηλότερες ταχύτητες. Αλλά το βασικό αναπτυξιακό σενάριο φαίνεται σχεδόν το ίδιο. Για την περιοχή στο σύνολό της, προβλέπουμε το 2014 και το 2015 αύξηση του ΑΕΠ στο 5,4 %. Αυτό είναι πανομοιότυπο με την πραγματική ανάπτυξη για το 2013 και σε γενικές γραμμές είναι αμετάβλητο από την προηγούμενη πρόβλεψη μας τον Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες - Κίνα και την Ιαπωνία - βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, αν και για αυτό υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. Ωστόσο, αναμένουμε η ανάπτυξη στις πιο ανοικτές στο εμπόριο οικονομίες που εξαρτώνται από την Τίγρη του Χονγκ Κονγκ, την Κορέα , την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη να παρουσιάσουν βελτίωση φέτος και του χρόνου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν αποκτήσει καλύτερους ρυθμούς. Αντίθετα , οι απόψεις μας σχετικά με τα σενάρια κινδύνου έχουν αλλάξει σημαντικά από τον τελευταίο γύρο των προβλέψεων μας. Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας φαίνεται να έχουν μετακινηθεί στο χρονικό ορίζοντα που αφορά στις προβλέψεις μας, καθώς οι αρχές φαίνεται να θέτουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση των διαδεδομένων προβλημάτων ηθικού κινδύνου στην πιστωτική αγορά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο νέο έλεγχο του προσεχούς Ιουνίου μετά τις εκλογές μετατέθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά κενά του 2014, της διετίας 2015-16, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και βέβαια τα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η συμφωνία με την τρόικα και η εξασφάλιση της δόσης από το μηχανισμό στήριξης απλά ανακουφίζουν το υπουργείο Οικονομικών, που καλύπτει έτσι τα ποσά που απαιτούνται για τις λήξεις των ομολόγων του Μαΐου. Επονται στη συνέχεια οι λήξεις του Αυγούστου, που φτάνουν σε 4 δισ. ευρώ, αλλά νωρίτερα τον Ιούνιο θα μεσολαβήσει ο νέος έλεγχος από την τρόικα.
«Βόμβα» στα θεμέλια της πολιτικής συμφωνίας Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, που προέβλεπε ότι η εκμετάλλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα γίνει μέσω πώλησης μετοχών, βάζει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η τρόικα που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε θέσει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ ΟΛΘ-0,93% μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, όπως και τον ΟΛΠ, ΟΛΠ-1,07% επανήλθε τις τελευταίες ημέρες. Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες διέρρευσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης για τη συνεργασία της Cosco με τη ZTE στο λιμάνι του Πειραιά.
Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, έχοντας τοποθετήσει 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων 1,75 δισ. ευρώ. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τις ΕΓΣ και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών.
Πρόταση για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2013 θα υποβάλει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,77% στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στις 27 Ιουνίου. Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρεία θα ανακοινωθούν στις 31 Μαρτίου 2014, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη σύναψη προγράμματος έκδοσης κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου, μετά συμβάσεων κάλυψης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 80 εκατ. ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστης και τιμή έκδοσης στο άρτιο, προέβη η Πήγασος Εκδοτική. Εκ του ανωτέρω κεφαλαίου, ποσοστό 86,3% προορίζεται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και ποσοστό 13,7% για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών αναγκών. Η εταιρεία σύναψε το ομολογιακό με την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+2,34% της Ελλάδος, την Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ-5,94% και την Alpha Bank.
Αύξηση εμφάνισε η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ το 2013 και κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 231,9 εκατ. ευρώ από 171,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση 35% στα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 231,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν σε 22,5 εκατ. έναντι 19,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1.403 εκατ. ευρώ, έναντι 1.454 εκατ. ευρώ το 2012.
Ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ, αλλά αύξηση των πωλήσεών του σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος Intralot ΙΝΛΟΤ+2,22% για την ετήσια χρήση 2013. Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012, φτάνοντας τα 1.539,4 δισ. ευρώ. Χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών ύψους 80,1 εκατ., ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.619,5 δισ., σημειώνοντας αύξηση 17,9%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οι ανησυχίες για την πορεία της ουκρανικής κρίσης επανήλθαν στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να επηρεάζονται αρνητικά από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,60% στις 16.269 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,43% στις 4.174 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,70% στις 1.853 μονάδες.
Πακέτο διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα την εφημερίδα Financial Times, η οποία επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ μελετούσε τη χορήγηση 1 δισ. δολαρίων μέσω γρήγορων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ωστόσο, αναφέρεται ότι το Ταμείο ελπίζει πλέον να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση για ένα μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% και πλέον από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.
Η αύξηση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters, η οποία αναμένεται να είναι επώδυνη για τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς το φυσικό αέριο ήταν επιδοτούμενο από το κράτος ως σήμερα, αποφασίστηκε από την μεταβατική κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Στην εκτίμηση ότι οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν οριστεί στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να «μαλακώσουν» στην περίπτωση χωρών οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προέβη την Τετάρτη ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Κομισιόν, Μάριο Μπούτι. Ο Μάριο Μπούτι ανέφερε, σε ένα συνέδριο στη Ρώμη που οργανώθηκε από το ινστιτούτο μελετών IAI,ότι η προοπτική αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει χώρες όπως η Ιταλία.
Αποκαρδιωτικά είναι τα νέα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, για την πορεία του δείκτη της ανεργίας στη Γαλλία, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εμπορικές συμφωνίες αξίας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 31.500 πρόσωπα στο 10,2%, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ