Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 09:25

Κατοχύρωση κερδών στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση κερδών εκδηλώθηκαν σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο έπειτα από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 137 μονάδες ή 1,21% και έκλεισε στις 11.158,58 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε σημειώσει άνοδο κατά 212 μονάδες.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 1.128,43 μονάδες μειωμένος κατά 1,16%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Η μετοχική τιμή της KDDI απώλεσε 1,30%.

Η μετοχή της Canon υποχώρησε κατά 0,94%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι μαζί με την Toshiba θα επενδύσει το ποσό ύψους 1,82 δισ. δολαρίων σε μια κοινοπραξία για την κατασκευή επίπεδων οθονών προηγμένης τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία SED (Surface conduction Electron emitter Display).

Η κοινοπραξία που θα δημιουργήσουν οι δύο ιαπωνικοί κολοσσοί θα παράγει ετησίως 3.000 οθόνες τηλεοράσεων το μήνα 50 ιντσών. Οι οθόνες SED είναι πιο λεπτές από τις σύγχρονες επίπεδες οθόνες, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και σε αντίθεση με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων παράγουν μόνες τους φως και έτσι δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό (backlight).

Τέλος, μειώθηκε τον Αύγουστο ο αριθμός των ιαπωνικών εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση χρεοκοπίας τον αγγίζοντας τα κατώτερα του έτους. Τα στοιχεία της Teikoku Databank έδειξαν μείωση 18,2% των χρεοκοπιών τον Αύγουστο σε 1.080.