Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 15:25

Δ. Σιούφας: «Η αγορά λειτούργησε ομαλά»

Με εκπροσώπους 28 φορέων της αγοράς, των επιμελητηρίων, των κοινωνικών εταίρων και των καταναλωτικών οργανώσεων, συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Δημήτρης Βρεττάκος, και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς.

Σκοπός της συνάντησης –όπως είπε ο κ. Σιούφας- ήταν να γίνει μια αποτίμηση της λειτουργίας της αγοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και να συνεχιστεί η ίδια προσπάθεια κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετά.

«Κινηθήκαμε όλοι σε αυτή την περίοδο με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με πρωτοβουλίες και δράσεις για ομαλή λειτουργία της αγοράς. Και λειτούργησε ομαλά η αγορά. Το ίδιο θα κάνουμε και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεννοηθήκαμε με τους φορείς και θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιούφας.

«Η Πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει ποτέ και για κανένα θέμα. Όλα θα προκύπτουν μέσα από συνεννόηση, από διάλογο και σύνθεση απόψεων», πρόσθεσε με έμφαση.

«Ήμασταν και είμαστε αμείλικτοι για εκείνους, τους λίγους, που προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν. Το ίδιο θα γίνεται και για το επόμενο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο κ. Σιούφας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν “ολυμπιακή ακρίβεια”», επισημαίνοντας πως η συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των καταναλωτικών οργανώσεων, του υφυπουργού κ. Παπαθανασίου, των γενικών γραμματέων, των συνεργατών του και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου ανάπτυξης ήταν συνολική και εξαιρετικά σημαντική».

«Δρομολογήσαμε και δρομολογούμε μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, χτυπάμε το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο», τόνισε ο κ. Σιούφας.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε ότι υπήρξε «συμφωνία κυρίων» για συγκράτηση των τιμών. «Δεν κάναμε καμία συμφωνία. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Η λειτουργία της αγοράς έχει τους κανόνες της. Θέλουμε να υπάρχουν κανόνες, κανόνες που να τηρούνται από όλους (…) και η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη με εκείνους που θέλουν να παραβιάζουν τους κανόνες», τόνισε ο κ. υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανατιμήσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις που κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού κάθε χρόνο, «φυσιολογικές», ενώ επισήμανε πως παρόλο ότι οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα και είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν ανέβηκε αλλά υποχώρησε.