Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 09:55

Market Beat: Εβδομάδα με τους θεσμικούς να γίνονται… αυθόρμητοι εκ των πραγμάτων

Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν ανάγκη να «ανακαλύπτουν» τις επιπτώσεις της πολιτικής δραστηριότητας στις διακυμάνσεις των δεικτών, ειδικά αυτές τις μέρες που η πολιτική ρητορική δυναμώνει λόγω της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν ανάγκη να «ανακαλύπτουν» τις επιπτώσεις της πολιτικής δραστηριότητας στις διακυμάνσεις των δεικτών, ειδικά αυτές τις μέρες που η πολιτική ρητορική δυναμώνει λόγω της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο, ως τώρα έχει φανεί πως οι εκλογές αρχίζουν να «στοιχειώνουν» το φρόνημα των επενδυτών και ειδικά των ισχυρών θεσμικών της αγοράς, ένα μήνα πριν την τέλεσή τους. Συνεπώς αυτό που θα καθορίσει την δυναμική αυτής της εβδομάδας είναι η στατιστική κληρονομιά των επιμέρους τίτλων, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, και το διεθνές κλίμα.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν αξίζει να εκληφθεί ως μια κανονική εξέλιξη, ούτε σαν απόρροια των θεμελιωδών της αγοράς. Ήταν ειδικής περίπτωσης και τα αίτια της αναταραχής με εκτίναξη του τζίρου, ήταν υπόψη των συναλλασσόμενων εδώ και καιρό, εκτός του ακριβούς περιεχομένου της έκθεσης της S&P για την ελληνική οικονομία. Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι από την Moody's στις 3 Απριλίου και τη Fitch στις 23 Μαΐου.

Η πρώτη εβδομάδα που κυρίαρχες σειρές στα ΣΜΕ του FTSE θα είναι οι σειρές Απριλίου ξεκινά, με τους traders να του έχουν δώσει τιμή εκκαθάρισης στις 432,25 δηλαδή 4,25 μονάδες πάνω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Αυτός που στις δημοπρασίες με κλιμάκωση των πιέσεων στα περισσότερα blue chip κατέληξε στις 428,00 μονάδες. Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια τέτοια προήγηση του ΣΜΕ από τον 25άρη τους τελευταίους 12 μήνες, ούτε είναι συνηθισμένο το πλήθος ανοικτών συμβολαίων σε μια μόνο σειρά  να υπερβαίνει τις 52.900 θέσεις. Ο 25άρης μπορεί να χτύπησε νεότερο υψηλό την εβδομάδα που πέρασε, σε συνέχεια ανάλογης στατιστικής εγγραφής την δεύτερη εβδομάδα του μήνα και αν το διεθνές κλίμα το επιτρέψει θα κινηθεί ακόμα ψηλότερα και μάλιστα αν ξεπεράσει τις 450 μονάδες θα βάλει υψηλούς στόχους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  Ευρώπη Κόσμος

Η τάση που αφορά στις μετοχές των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ανοδική την τρέχουσα εβδομάδα αν μειωθεί το άγχος των επενδυτών που αφορά στη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και στα σημάδια αδυναμίας στην οικονομία των ΗΠΑ. Οι επενδυτές θα περιμένουν περαιτέρω ενδείξεις ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη αδυναμία που παρουσίασαν τα οικονομικά δεδομένα και οδήγησαν σε προσδοκίες για μείωση των κερδών των επιχειρήσεων. Κάτι που θα υποστηρίξει τις απόψεις ότι οι αποτυχίες στους προσδοκόμενους στόχους μπορεί να είναι προσωρινές.Τα σχόλια της προέδρου της Federal Reserve Janet Yellen αυτή την εβδομάδα, η οποία αύξησε την πιθανότητα μιας νωρίτερα από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στα δεδομένα που σχηματίζουν το επενδυτικό κλίμα.

Αναμένονται την τρέχουσα εβδομάδα εκθέσεις σχετικά με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ και το φρόνημα, μαζί με τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών. Η αγορά, ωστόσο, παραμένει ευάλωτη σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στις εντάσεις πάνω από την Ουκρανία, δεδομένου μάλιστα ότι ο δείκτης Standard & Poors 500 έφτασε την Παρασκευή σε άλλο εντός της ημέρας νέο ρεκόρ υψηλών πριν από τον τερματισμό με απώλειες μετά από φάση αποκόμισης κερδών στο τέλος της διαπραγμάτευσης.

Η Fed ήταν στο επίκεντρο την εβδομάδα που πέρασε, γιατί η κεντρική τράπεζα έκανε σαφές ότι τα μέλη της FOMC θα βασίζονται πλέον σε ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να αποφασιστεί πότε να αυξήσουν τα επιτόκια, εγκαταλείποντας το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ως σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της αντοχής της οικονομίας.

Το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ και την κατανάλωση, την Παρασκευή. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters έχουν προβλέψει οριακά κέρδη από τον προηγούμενο μήνα. Η τελική ανάγνωση σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο τέταρτο τρίμηνο θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Για την εβδομάδα ο S&P500 κέρδισε +1,4% και εμφανίζει άνοδο +1,0%, έναντι του τέλους του 2013. Ενώ ο Dow ενισχύθηκε επίσης κατά +1,5% με πτώση -1,7% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε κατά +1,2% με επίδοση +2,8% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +1,0% με επίδοση έτους +2,6%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +0,7% με κέρδη +1,7% για το 2014. Η τιμή του χρυσού έπεσε 48 δολάρια, ο δείκτης HUI βούτηξε -8,6% και στο τρέχον έτος κερδίζει +19,4%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,74% και στο 2014 είναι κάτω κατά 29 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας πήραν μια μονάδα αυτή τη βδομάδα, στο 3,61%, χάνοντας φέτος 23bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς ομολόγου αναφοράς είναι στα 71bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 34bp, στο 4,26% και είναι κάτω κατά 187bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας ανέβηκαν 1bp στο 3,41% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 71bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας σκαρφάλωσαν κατά 2bps στο 3,36%, μειωμένες φέτος κατά 80bps. Των γερμανικών bund ενισχύθηκαν 9 bps στο 1,63% υποχωρώντας το 2014 κατά 30bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης κέρδισαν 4bps στο 2,16% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 53bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν 31bps στο 6,92% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 150bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,75% και έχουν πέσει στο 2014 27bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -0,7% και η ετήσια επίδοσή του είναι -12,7%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +3,2% και από το τέλος του 2013 χάνει -2,2%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε άνοδο +2,5% και στο 2014 κερδίζει  +1,4%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +3,1% και έχει φέτος άνοδο +10,6%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +0,88% και στο 2014 αποδίδει +14,45%. Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +5,4% και έχει μείωση -8,0% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού σημείωσε άνοδο +5,5% και χάνει -6,3%, το 2014. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε +0,8% και χάνει φέτος -3,8%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία γλύστρισε κατά -0,3% και από το τέλος του 2013 κερδίζει +2,8%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη παρουσίασε άνοδο κατά +2,2% και για το 2014 εμφανίζει πλέον πτώση -3,2%.

Τεχνική ανάλυση

Στα options της αγοράς παραγώγων δεν θα λέγαμε πως αποτυπώνεται πρόοδος ανάλογη των ΣΜΕ και μάλιστα ακόμα και στην εβδομάδα εκπνοής η άνοδος του μέσου όγκου ήταν λίγο πάνω από 100%, για την ακρίβεια 113%, όταν ο όγκος στη σειρά Απριλίου εμφάνισε άνοδο 870% και η μεταβολή των ανοικτών θέσεων στη βδομάδα ήταν 825%. Το πλήθος των ανοικτών θέσεων στα calls Απριλίου είναι στα 1517 συμβόλαια και στις 430 μονάδες ήταν 146 συμβόλαια, στις 440  ήταν 123 και στις 450 ήταν 1003. Το πλήθος των ανοικτών θέσεων στα puts Απριλίου είναι στα 1208 συμβόλαια και στις 405 μονάδες ήταν 200 συμβόλαια, στις 410  ήταν 698 και στις 440 ήταν 121.  Συνεπώς η διακύμανση για τον 25άρη, σύμφωνα με τα στοιχήματα στα δικαιώματα προαίρεσης κατά την συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών, θα έχει ελάχιστο τις 410 και ανώτερο τις 450 μονάδες.

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι η στήλη είχε εντοπίσει ως αντίσταση για τον δείκτη των blue chip τα επίπεδα τιμών που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο και δη στις 30 Αυγούστου του 2011. Όταν υψηλό ημέρας ήταν οι 448,92 μονάδες, τιμή που ακόμα δεν έχει σημειώσει φέτος ο δείκτης των θεσμικών. Για την ώρα κινείται σταθερά σε ένα ανοδικό κανάλι που σχηματίστηκε από τις 20 Ιουνίου του 2013 ως τώρα και μάλιστα βρίσκεται κοντά στην άνω γραμμή. Κατά συνέπεια εκείνοι που προσδοκούν μια πτώση θα είναι ευχαριστημένοι αν υπάρξει συνέχεια στην κάθοδο που ξεκίνησε την Τρίτη στις 18/3 μετά την εγγραφή του μέγιστου στις 445,52 και την Παρασκευή με διάφορες αφορμές σχετικές με αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων τον έφεραν στις 428,00. Επίπεδα που ήταν +0,21% πάνω από το ελάχιστο εβδομάδας και -3,93% κάτω από το προαναφερθέν max. Τεχνικά ο δείκτης έχει περιθώρια για πτώση ως τις 420 μονάδες χωρίς αλλαγή στην μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική δυναμική, με διάρκεια εννέα μηνών ως τώρα. Οι traders των παραγώγων σπάνια πέφτουν έξω στις προσδοκίες τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση και σήμερα, θα δοκιμαστεί ένα στοίχημα τους για μεγάλη άνοδο.     

Η εβδομάδα στο ΧΑ

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου είναι πάντοτε ξεχωριστή, καθώς είναι η πρώτη φορά στο έτος που σε παγκόσμια βάση εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα. Αυτή τη χρονιά εκτός της εκπνοής, οι επενδυτές περίμεναν εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο και συγκεκριμένα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν μήνες. Μετά δε από την συμφωνία, θα ακολουθούσαν, η κατάθεση νομοσχεδίου σχετικού με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την αγορά, αλλά επίσης στο τέλος της θα ερχόταν η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία και η ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας στους δείκτες που κατασκευάστηκαν από την εταιρία FTSE και αφορούν στην Ευρώπη. Παράλληλα, στο διεθνές επίπεδο υπήρξαν ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, την πορεία της Κινέζικης ανάπτυξης, και μια ταραχή την Τετάρτη και Πέμπτη μετά την αλλαγή, από πλευράς Fed, στην καθοδήγηση των αγορών σχετικά με το μέλλον των βασικών επιτοκίων.

Θα λέγαμε ότι το Risk On Risk Off τοπικά και διεθνώς πατήθηκε την τρίτη βδομάδα του Μαρτίου πιο συχνά από την προηγούμενη.

Η Δευτέρα ήταν η μέρα που ήταν διαρκώς πατημένο το κουμπί του Risk On, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Βάση της παγκόσμιας ανοδικής αντίδρασης ήταν η ανακούφιση που προκάλεσε η διαπίστωση ότι η Μόσχα, δεν προτίθεται να κινηθεί επιθετικά σε άλλες περιοχές εκτός Κριμαίας. Ο δείκτης των παραγώγων εκείνη τη μέρα εκτινάχθηκε κατά +3,81% κλείνοντας στις 440,4 μονάδες. Δηλαδή στα επίπεδα που τον οδήγησαν και την Πέμπτη οι θεσμικοί. Άρα το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων την Τρίτη, Τετάρτη, και Πέμπτη, ήταν ουσιαστικά μηδενικό ως προς τους δείκτες ΓΔ και 25άρη. Ήταν την Τρίτη που σημειώθηκαν νεότερα υψηλά για το έτος και σε βάθος 34 μηνών.  Μετά όμως, το  Risk On - Risk Off πατήθηκε εναλλάξ και το κλείσιμο έφερε στο δείκτη των θεσμικών μεταβολή +0,45%. Την Τετάρτη μόνο οι Τράπεζες και οι εταιρίες Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών μαζί με την ΕΕΕ κράτησαν άμυνα στις πιέσεις που ασκήθηκαν στην πλειονότητα των κλαδικών δεικτών και ο FTSE έχασε περίπου όσα κέρδισε την Τρίτη. Οι δυο αυτές μέρες είχαν μεγαλύτερους τζίρους από τις άλλες δυο και τις μικρότερες μεταβολές, που τις διαμόρφωναν οι κινήσεις στο τελευταίο ημίωρο και στις δημοπρασίες. Η τέταρτη συνεδρίαση δεν είχε εναλλαγές στο πάτημα του κουμπιού στο  αλλά μια μόνο.

Αρχικά πατήθηκε το Risk Off και μετά τις 14:20 το Risk On με τους ίδιους ρυθμούς και στη μια και στην άλλη κατεύθυνση, που ήταν κατώτεροι των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Η οριακή μεταβολή των βασικών δεικτών στο τέλος,  τους έκανε την Παρασκευή το πρωί να κερδίζουν μέσα στη βδομάδα σημαντικό ποσοστό, αλλά ακολούθησε η συνεδρίαση με το κουμπί πατημένο μόνο στο  Risk Off.

Η βουτιά των τιμών πήρε γενικευμένο χαρακτήρα και επέφερε πτώση πάνω από 2% σε ΓΔ και 25άρη και έτσι εξατμίστηκαν τα κέρδη τους για τη βδομάδα.  Σε μια συνεδρίαση που οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας στους δείκτες που κατασκευάστηκαν από την εταιρία FTSE και αφορούν στην Ευρώπη ανέβασαν το τζίρο.

Με πιέσεις που αφορούσαν σχεδόν το σύνολο των κλάδων ο γενικός δείκτης οδηγήθηκε κατά -2,4% χαμηλότερα και έκατσε στις 1330,7 μονάδες ενώ ο 25άρης με μεταβολή -2,67% προσγειώθηκε στις 428 μονάδες. Παρόλα αυτά σε εβδομαδιαία βάση κατάφεραν να κρατήσουν κέρδη της τάξης του +0,9%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ και κατάφεραν οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να προκαλέσουν απώλειες της τάξης του -6% στις εταιρείες Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και στα Ταξίδια Αναψυχή. Πτώση πάνω από 3% εμφάνισαν οι εταιρείες στις Πρώτες Ύλες Τροφίμων Ποτών και Τηλεπικοινωνιών.

Από στατιστικής πλευράς καταγράφηκαν ακρότητες όσο αναφορά τις μεταβολές των επιμέρους τίτλων. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε στα blue chip  η ΤΙΤΚ +10% με τα κέρδη της τελευταίας συνεδρίασης ακολούθησε η ΕΤΕ +9,56% παρά την πτώση κατά -3,8% την Παρασκευή. Ακολούθησαν οι ΠΕΙΡ +6,8%, ΑΛΦΑ +5,6%, ΕΥΠΡΟ +4,5%, και πάνω από 3% ήταν τα κέρδη για την ΤΕΝΕΡΓ και τον ΟΛΠ. Στον αντίποδα μεγάλες απώλειες εμφάνισε η ΟΠΑΠ -6,35% και ακολούθησε η ΙΝΛΟΤ -4,3%. Την ομάδα των τίτλων με υπολογίσιμη πτώση συμπληρώνουν ΦΡΙΓΟ -3,5%, ΟΤΕ -3% ενώ πάνω από -1% έχασαν ΜΥΤΙΛ, ΜΙΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Την εβδομάδα σφράγισε η σταθερότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα ο FTSEM  να έχει κερδίσει 3,91% 4 φορές περισσότερο από την άνοδο των βασικών δεικτών. Η εβδομάδα του Risk On - Risk Off έλαβε τέλος με μια συνεδρίαση ακριβώς αντίστροφη εκείνης με την οποία ξεκίνησε αφήνοντας για την επόμενη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές στις 07:15 έχασαν μέρος από τα κέρδη που σημείωσαν νωρίτερα σήμερα μετά την δημοσίευση του flash PMI της HSBC για την Κίνα αφού ο δείκτης των διευθυντών προμηθειών στην βιομηχανία ( PMI) υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλό των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η προκαταρκτική ανάγνωση του μειώθηκε στο 48,1 ενώ η τελική ανάγνωση του Φεβρουαρίου ήταν 48,5. Η προσωρινή μέτρηση του δείκτη το Μάρτιο έδειξε επίσης πως υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες για τέταρτο συνεχή μήνα στο 46,9 - το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2013, ενώ η παραγωγή έπεσε στο 47,3, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφανίζει κέρδη +0,2%, μετά την ανακοίνωση των δεδομένων για την Κίνα, ενώ είχε φθάσει στο +0,50%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας πήγε κόντρα στην τάση και κερδίζει 1,85%.

Το γουάν υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, αφοί οι φορείς χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποσύρουν ζεστό χρήμα από την αγορά.

Συνολικά, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου παρέμεινε υπό καταστολή αφού οι  γεωπολιτικές εντάσεις συνέχισαν να σιγοβράζουν, μετά την δήλωση που έκανε ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ την Κυριακή, ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει μια " πολύ σημαντική " δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία, και τη Μόσχα να έχει κατά νου να κινηθεί και σε μια περιοχή σε μια άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία, τη Μολδαβία, στο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το ευρώ πέρασε πάνω από ένα πρόσφατο χαμηλό έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders συνέχισαν να αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους γύρω από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed από την πρόεδρο Janet Yellen την περασμένη εβδομάδα, η οποία έθεσε την προοπτική να αρχίσει νωρίτερα η αύξηση των επιτοκίων. Ήταν σήμερα στα 1,3788 δολάρια μετά από το χτύπημα ενός χαμηλού δύο εβδομάδων στα επίπεδα των 1,3749 δολαρίων την Πέμπτη.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του γεν  και αγοράζει  102,495 γεν, με το ιαπωνικό νόμισμα συνεχίζει να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, όσο οι επενδυτές συνεχίζουν να εκνευρίζονται από την κρίση στην Ουκρανία.

Η τιμή του χαλκού στο future τριών μηνών στο London Metal Exchange, υποχώρησε 0,8% στα 6.429,75 δολάρια ανά τόνο όταν πέρασαν στην αγορά τα δεδομένα της Κίνας, σβήνοντας τα μικρά κέρδη από την προηγούμενη συνεδρία. Η τιμή σποτ του χρυσού έπεσε στα  1.327,06 δολάρια η ουγγιά, και εξακολουθεί να παραπαίει μετά την απότομη πτώση που προκλήθηκε από τα σχόλια της Yellen την περασμένη Τετάρτη. Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε σε κάποια απόσταση πάνω από το χαμηλό της περασμένης εβδομάδας. Γατί νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ανανέωσαν τους φόβους για διαταραχή του εφοδιασμού από την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο. Το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 106,65 δολάρια το βαρέλι με τις ανησυχίες να το κρατούν ψηλότερα από τον πυθμένα έξι εβδομάδων των 105,41 δολαρίων  που σημειώθηκε την Πέμπτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής αρκετοί αναλυτές σχολίασαν στο διαδίκτυο την δυναμική του ΧΑ και ξεχωρίσαμε όταν σημείωσε ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η πετυχημένη έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελληνική οικονομία καθώς μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επί του πρακτέου σημαντική υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης σε Ελληνική Επιχείρηση από το εξωτερικό. Τα καλά νέα συνεχίστηκαν και με την υποχώρηση του τρίμηνου εντόκου γραμματίου η απόδοση του οποίου περιορίστηκε στο 3,1%.

Εκτός από την βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μια δυνητική έκδοση ομολόγων στο κοντινό μέλλον, η υποχώρηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των Επιχειρήσεων σε δυνατότερους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων πιθανόν να αυξήσει την "επενδυτική ορατότητα" και σε άλλους τύπους επένδυσης (ομολογιακά δάνεια, μετοχές, διαχείριση) καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις θα χάσουν το πλεονέκτημα που είχαν όλο αυτό το διάστημα ενισχύοντας την ρευστότητα της Αγοράς. Αν και όλα τα παραπάνω έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, η αρχή έχει γίνει και παρά το ότι ακόμα δεν έχουν διατυπωθεί από κάποιον από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, η ψυχολογία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά προεξοφλώντας στις τιμές μετοχών και ομολόγων την αλλαγή στην διατύπωση των προοπτικών της οικονομίας.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το ενδιαφέρον αναμένεται να μετατοπιστεί σταδιακά στα αποτελέσματα και στις τιμές των αυξήσεων των Τραπεζών καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πολλές εισηγμένες έχουν προγραμματίσει την ανακοίνωση των μεγεθών του δ' τριμήνου, ενώ είναι πολύ πιθανό στις συνελεύσεις της Alpha Βank και της Τράπεζας Πειραιώς να αποφασιστούν οι όροι-κίνητρα της συμμετοχής των υφιστάμενων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν προαναγγελθεί.

Τεχνικά οι αγοραστές κρατάνε τα ηνία της Aγοράς αφήνοντας τις πωλήσεις να εκτονώνουν την υπεραγορασμένη εικόνα και εν συνεχεία επιστρέφουν καταγράφοντας νεότερα υψηλά. Η διαχείριση της ανόδου γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν "τρομάζει" διαγραμματικά.

Η επιτυχία των αγοραστών βρίσκεται και στις "χρυσές εφεδρείες" που υπάρχουν στα Δεικτοβαρή χαρτιά (Coca Colca, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια), καθώς η άνοδος δεν έχει συντελεστεί ομοιόμορφα και οι αποδόσεις μεταξύ των τίτλων απέχουν σημαντικά για το διάστημα των τριών μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αρχή του έτους. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα. Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την συνέχιση της συσσώρευσης κοντά στα υψηλά των 34 μηνών, η οποία θα βοηθούσε στο "δέσιμο" των τιμών και την εναλλαγή ενδιαφέροντος που πιθανόν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του συνόλου των αποτελεσμάτων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: S&P Προοπτικές και εκτίμηση της εβδομάδας:

Η απόφαση της Fed και οι δηλώσεις της Janet Yellen ήταν οι κύριοι άξονες που διαμόρφωσαν τη δυναμική της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ανησυχίες γύρω από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και σχετικά με την όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία παραμένουν. Στις πρώτες ώρες της Δευτέρας, η Κίνα δημοσιεύει την  έκθεση για τον flash PMI που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες ενδείξεις για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Markit. Η μετατόπιση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ανατολικής Ουκρανίας και ο αντίκτυπος των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ δημιουργούν επίσης αβεβαιότητα ως την έναρξη της εβδομάδας. Ενδείξεις ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βοήθησε να ανεβούν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έκλεισαν την Παρασκευή στις 2,75%, αυξημένη κατά 10bp και κατέληξε στο μέσο του εύρους της διακύμανσής της από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο τομέας της κατοικίας στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης των πωλήσεων και αύξηση των τιμών, αλλά δεν είναι σαφές το πόσο σχετίζονται αυτές οι εξελίξεις με τον καιρό ή είναι μέρος των κανονικών διακυμάνσεων για την εποχή. Οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών και ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών και οι δύο υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, και η αύξηση των τιμών έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένουν θετικές. Την τρέχουσα εβδομάδα, ανακοινώνονται ο S & P / Case Shiller και η έκθεση FHFA που παρέχουν στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών. Περιμένουμε ένα +0,2 % από μήνα σε μήνα στον S & P / Case- Shiller δείκτη τιμών κατοικιών. Οι αναλυτές θα εξετάσουν τις εκθέσεις για τις νέες και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών για σημάδια που θα υπογραμμίζουν περαιτέρω αδυναμία στην αγορά ακινήτων.

Το Διαδίκτυο συμπλήρωσε την 25η επέτειο από την εμφάνισή του αυτό το μήνα, και συνεχίζει να μετασχηματίζει την κοινωνία και τα επιχειρηματικά μοντέλα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ήδη προκαλέσει μειωμένη ζήτηση στην σφαίρα των λιανικών πωλήσεων, κατά την εκτίμηση μας. Η επίδραση στον τομέα της διατροφής είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη όσο στο λιανικό εμπόριο, αλλά θα μπορούσε να εισαγάγει τον ανταγωνισμό που θα επηρεάσει τις τιμές των δωματίων μακροπρόθεσμα.