Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 08:33

Nissan: Νέα μοντέλα για την αύξηση των πωλήσεων στην Ευρώπη

ΠΕΝΤΕ νέα μοντέλα προγραμματίζει να κυκλοφορήσει στην αγορά της Ευρώπης, τη χρήση που αρχίζει τον Απρίλιο του 2005, η Nissan Motor Co., η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, προκειμένου να αντιστρέψει την πορεία των πωλήσεων στην τρίτη σε μέγεθος αγορά που δραστηριοποιείται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Carlos Ghosn.

O Ghosn αρνήθηκε να αναφερθεί με λεπτομέρειες για τα νέα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μερικά εκ των οποίων άρχισε να πουλά στην Ιαπωνία τον μήνα που πέρασε.

«Όταν δεν έχεις καινούργια προϊόντα, είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσεις οποιοδήποτε μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ghosn, συμπληρώνοντας: «Τώρα όμως η κατάσταση με τα πέντε νέα μοντέλα μας, θα είναι εντελώς διαφορετική».

Η Nissan πρέπει να αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, όπου το μερίδιο αγοράς της είναι 2,8% και υπολείπεται των μεριδίων της Volkswagen AG και της Toyota Motor Corp., προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει ο επικεφαλής της για την αύξηση των πωλήσεων διεθνώς κατά 1/4 μέσα στην επόμενη τριετία.

«Η Ευρώπη αποτελεί μία αγορά ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Nissan, που έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από τις ιαπωνικές ανταγωνίστριές της, καθώς σχετίζεται με τη Renault», ανέφερε ο Norihito Kanai, αναλυτής της Meiji Dresdner Asset Management Co., ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ο στόχος του Ghosn μπορεί να επιτευχθεί, καθώς αυτός είναι που θα ελέγχει τη Nissan και τη Renault μαζί».

Η Nissan προβλέπει ότι οι πωλήσεις της στην Ευρώπη θα μειωθούν κατά 0,8%, φθάνοντας στα 538.000 οχήματα τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2005, καθώς οι καταναλωτές διαλέγουν νεώτερα μοντέλα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Ghosn αρνήθηκε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αύξηση των πωλήσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας για τη χρήση του 2005, η οποία όπως προαναφέρθηκε, αρχίζει τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι μετοχές της Nissan σημείωναν άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 1.221 γιεν η μία, ενώ πουλήθηκαν στα 1.212 στις 12:36' μ.μ., ώρα Τόκυο. Συνολικά το τρίμηνο που πέρασε κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 6%, έναντι μείωσης 3,8% του δείκτη Topix.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωσαν την ίδια άνοδο κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.