Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 18:46

11.000 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ μέχρι το 2008

Με τη διοίκηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του Ταμείου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος και ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα, Σπύρος Ευσταθόπουλος.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας σημείωσε ότι «το Ταμείο είναι σήμερα πανέτοιμο να επιτελέσει την αποστολή του», ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν εγκριθεί και οι πρώτες αιτήσεις.

«Το τραπεζικό σύστημα –ανέφερε ο κ. υπουργός- ύστερα από διαρκείς διαβουλεύσεις έχει αποδεχθεί ουσιαστική συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και έχουν ενημερωθεί τα Επιμελητήρια και οι οργανώσεις των μικρομεσαίων για να κάνουν γνωστά τα σχετικά προγράμματά του. Είναι ένα καλό ξεκίνημα και πιστεύω ότι από τη συστηματική συνεργασία με όλο το χώρο, το Ταμείο Εγγυοδοσίας μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων και κυρίως εκείνων που παρουσιάζουν δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά έχουν προβλήματα, ιδιαίτερα στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων».

Ο κ. υπουργός δήλωσε ακόμη πως τα περισσότερα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, ενώ γνωστοποίησε πως άλλες δυο μεγάλες τράπεζες θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες ότι μπαίνουν στο σύστημα. Όπως είπε ο κ. Σιούφας, ήδη περίπου 15 συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ζητήσει να μπουν στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας και από τη διοίκηση του Ταμείου εξετάζονται τα αιτήματα αυτά, ώστε να υπάρξει συνεργασία και με τις τράπεζες αυτές.

Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει εγγυοδοσίες ύψους 1,2 δις. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2008, θα μπουν στο πρόγραμμα περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις.

Ο κ. Σιούφας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη απαλλαγής του συστήματος χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και κάθε μορφής αντικινήτρων.

«Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πρώτη προτεραιότητα τουλάχιστον και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά δεν θέλουμε να γίνουν εκπτώσεις, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Δεν θέλουμε το ΤΕΜΠΜΕ εργαλείο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων. Θα κάνετε τη δουλειά σας με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά, παράλληλα πρέπει να απογειωθεί το ΤΕΜΠΜΕ», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο θέλω, είναι να προχωρήσουν τα δάνεια. Τουλάχιστον ένα δάνειο από κάθε τραπεζικό υποκατάστημα».

Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, Δημήτρης Αλέπης εξήγησε ότι «οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες πρέπει να αποταθούν για την ένταξή τους στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ σε υποκατάστημα της Τράπεζας με την οποία συνεργάζονται. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και καθόλου γραφειοκρατική. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα πάρει την απάντηση από την Τράπεζα στην οποία έχει αποταθεί».