Με σημαντικές απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το ΧΑ, δεχόμενο τις αναταράξεις από τη λήξη των σειρών των παραγώγων και την απογοήτευση από την αμετάβλητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το ΧΑ, δεχόμενο τις αναταράξεις από τη λήξη των σειρών των παραγώγων και την απογοήτευση από την αμετάβλητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,39% στις 1.330,69 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 0,89%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.365,72 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.329,43. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 172,26% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 252,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 16,56 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η αγορά ανέμενε κάτι παραπάνω από την έκθεση του οίκου, προεξοφλώντας εδώ και αρκετές ημέρες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έβγαινε στις αγορές με το χαρτί της αναβάθμισης ανά χείρας. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, επιδεινώνοντας ένα ήδη ευμετάβλητο κλίμα λόγω της λήξης των σειρών των παραγώγων. Παράλληλα, ένα άλλο σημείο προβληματισμού ήταν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τον S&P να θεωρεί ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο μέρος, αν όχι όλο, του αποθέματος των 11,5 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής ΣΤαθερότητας.
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα μοντέλα αξιολόγησης που εφαρμόζουν οι οίκοι βασίζονται στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, τον κλάδο ή την εταιρεία που αξιολογούν. Δηλαδή δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν μελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα τμήματα αναλύσεων, κυρίως των τραπεζών. Γι' αυτό άλλωστε στο παρελθόν, οι τρεις οίκοι έχουν αποτύχει να προβλέψουν με επιτυχία κρίσιμες εξελίξεις που έκριναν ακόμη και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η έκθεση της Standard & Poor's, η οποία διατήρησε την διαβάθμιση και το outlook της ελληνικής οικονομίας σταθερά, αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση με τις εν εξελίξει διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και την αναμονή της οριστικοποίησης του αποτελέσματος του προϋπολογισμού του 2013..
Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στο ταμπλό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι βουλευτές που αυτοαναγορεύονται "αντάρτες", με αφορμή τις νέες διατάξεις για το γάλα που προωθεί η κυβέρνηση, απειλώντας τη σταθερότητα και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα εσωκλείει ότι συμφωνήθηκε με την τρόικα. Μπορεί οι εγχώριοι επενδυτές να έχουν κατά νου τον πολιτικό κίνδυνο ενόψει μάλιστα των διπλών εκλογών του Μαΐου, ωστόσο δεν παύει να προβληματίζουν ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών βουλευτών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Εμ. Χατζηδάκης, «τεχνικά οι αγοραστές κρατάνε τα ηνία της αγοράς αφήνοντας τις πωλήσεις να εκτονώνουν την υπεραγορασμένη εικόνα και εν συνεχεία επιστρέφουν καταγράφοντας νεότερα υψηλά Η διαχείριση της ανόδου γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν «τρομάζει» διαγραμματικά. Η επιτυχία των αγοραστών βρίσκεται και στις «χρυσές» εφεδρείες που υπάρχουν στα δεικτοβαρή χαρτιά (Coca Colca, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς η άνοδος δεν έχει συντελεστεί ομοιόμορφα και οι αποδόσεις μεταξύ των τίτλων απέχουν σημαντικά για το διάστημα των τριών μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αρχή του έτους. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα. Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την συνέχιση της συσσώρευσης κοντά στα υψηλά των 34 μηνών η οποία θα βοηθούσε στο δέσιμο των τιμών και την εναλλαγή ενδιαφέροντος που πιθανόν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του συνόλου των αποτελεσμάτων».
Στο ταμπλό, σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική να κλείνει με απώλειες 3,8%, την Alpha Bank με πτώση 1,6% και την Eurobank να είναι στο -4,08%. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Πειραιώς η οποία έκλεισε αμετάβλητη στα 2,05 ευρώ.
Ρευστοποιήσεις των κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων είχαμε και στους τίτλους της MIG, της Μυτιληναίος, της Σωληνουργεία Κορίνθου, της Motor Oil και της ΓΕΚ Τέρνα.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (-6,07%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+2,34%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 1,31%.
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 47 κινήθηκαν ανοδικά, 101 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.