Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 08:56

Ευρώπη: Θετική η πορεία των βιομηχανιών φορτηγών αυτοκινήτων

ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ της στην Ευρώπη, αυξάνει η μεγαλύτερη παραγωγός φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο, DaimlerChrysler AG, και οι ανταγωνίστριές της, καθώς οι μεταφορικές εταιρείας συμπεριλαμβανομένης της Ryder System Inc. και της Vos Logistics Nederland BV, αντικαθιστούν τα παλαιά τους οχήματα με καινούργια και αυξάνουν τον στόλο τους.

Οι παραγγελίες στην DaimlerChrysler, την MAN AG και τη Volvo AB αυξάνονται, καθώς η οικονομία στην Ευρώπη αναπτύσσεται. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη στις 12 χώρες μέλη που συναλλάσσονται με το ευρώ, στις 25 Αυγούστου.

Η Volvo, η DaimlerChrysler και οι άλλες κατασκευάστριες φορτηγών, μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 25.000 τα τελευταία τρία χρόνια, βασίζονται στην ανάκαμψη της ζήτησης προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους φέτος. Οι κατασκευαστές οχημάτων στο διεθνές σαλόνι φορτηγών αυτοκινήτων στο Ανόβερο της Γερμανίας, θα ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους. Η έκθεση αρχίζει αύριο.

«Οι περισσότεροι κατασκευαστές φορτηγών αυτοκινήτων, ειδικά η Volvo, ανέκαμψαν μετά από μεγάλη ύφεση», ανέφερε ο Yoon-Chou Chong, ο οποίος διαχειρίζεται 5,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Aberdeen Asset Management Plc, στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της DaimlerChrysler, συμπληρώνοντας: «Εγινε μεγάλη αναδιάρθρωση κατά τη διάρκεια των ετών της ύφεσης και τώρα περιμένουμε αυτές οι εταιρείες να έχουν καλύτερες επιδόσεις, καθώς υπάρχει ανάκαψη».

Οι πωλήσεις των νέων φορτηγών, μεγαλύτερων των 16 τόνων, αυξήθηκαν 8% στη Δυτική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της European Automobile Manufacturers Association.

«Οι όγκοι των πωλήσεων μεγαλώνουν και πάλι», ανέφερε ο Michael Raab, αναλυτής της Sal Oppenheim στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Οι βιομηχανίες φορτηγών αυτοκινήτων θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση των εσόδων τους το 2004».

Οι μετοχές των εταιρειών κινήθηκαν επίσης ανοδικά. Οι μετοχές της Volvo σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 27% φέτος, τη στιγμή που οι μετοχές της MAN AG έχουν κερδίσει ποσοστό 20%. Οι μετοχές της Scania έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 21%. Από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, μόνο οι μετοχές της DaimlerChrysler, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα από τη μείωση της ζήτησης των αυτοκινήτων πολυτελείας που παράγει, Mercedes-Benz, σημείωσαν απώλειες, σε ποσοστό της τάξης του 5,3%.