Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 11:09

Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους

ΟΡΙΑΚΗ άνοδο κατά 0,18% σημειώνει αυτή την ώρα (11:08) ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χ.Α. έχοντας φθάσει τις 2.348,52 μονάδες.

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 3,45 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πακέτα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται κατά 1,16%.

Η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει αμετάβλητη στα 19,72 ευρώ. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας τάχθηκε υπέρ μιας «ήπιας απελευθέρωσης» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διασφαλίζει επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό και χαμηλά τιμολόγια, τάσσεται. Δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί μοντέλο στρατηγικού επενδυτή για τη ΔEH, ενώ για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA εμφανίζεται να τηρεί αποστάσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τον πρώτο λόγο τον έχει ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας που είναι και πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής».

«Δεν υπάρχει ζήτημα στρατηγικού επενδυτή», ξεκαθάρισε ο κ. Σιούφας, και δίνοντας ένα στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στον τομέα υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και κεντρικός πόλος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα και στο μέλλον. Εκείνο που μας απασχολεί έντονα είναι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της και η διαρκής αναβάθμισή της για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας γενικότερα».

Σχόλια αναλυτών

«Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε ένα προσεκτικό άνοιγμα με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Η πιθανότητα πτωτικών τάσεων παραμένει περιορισμένη», επισημαίνει στο πρωινό της σχόλιο η Marfin.

Αναφέρει επίσης ότι η μετοχή της EFG Eurobank έχει υποχωρήσει κατά 1% σε εβδομαδιαία βάση χωρίς κάποιο νέο, ενώ ο υπόλοιπος κλάδος κέρδισε 1,8% στο αντίστοιχο διάστημα. Η Marfin εκτιμά ότι η υποαπόδοση δεν δικαιολογείται με βάσει των ισχυρών θεμελιωδών της εταιρείας και γι΄ αυτό το λόγο είναι πιθανό να δούμε μια διόρθωση αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust, τεχνικά ο γενικός δείκτης δεν έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα τάσης. Διατήρησε τα επίπεδα ασφαλείας των 2.300 μονάδων χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και με συναλλακτικό όγκο που από εβδομάδα σε εβδομάδα συρρικνώνεται.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες, ίσως φέτος διαφοροποιηθεί από την πτωτική συμπεριφορά που παραδοσιακά παρατηρείται αυτή την εποχή, καθώς η αγορά δεν έχει το απαραίτητο «απόθεμα» που θα οδηγούσε τους πωλητές σε αθρόες πωλήσεις και σημαντικές μειώσεις θέσεων που θα ωθούσαν το γενικό δείκτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.