Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο, αφήνοντας κατά μέρος το αρνητικό διεθνές κλίμα και δίνοντας την τελευταία ώρα το βάρος στα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών και σχολιαστών για την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης.
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο, αφήνοντας κατά μέρος το αρνητικό διεθνές κλίμα και δίνοντας την τελευταία ώρα το βάρος στα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών και σχολιαστών για την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,08% στις 1.363,30 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.365,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.349,90. Μειωμένη και σήμερα συναλλακτική δραστηριότητα που διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 56 εκατ. τεμάχια.
Οι διορθώσεις που έχουν συντελεστεί όλη αυτήν την εβδομάδα περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακό κυρίως επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι η τάση και οι στόχοι της αγοράς δεν έχουν αλλάξει. Τουναντίον μάλιστα, παρατηρείται επανατοποθέτηση σε τίτλους μετά απο περιορισμένης έκτασης διόρθωση, με τους επενδυτές να βλέπουν τα χαμηλότερα επίπεδα ως ευκαιρία επανεπένδυσης των κερδών.
Πέραν των ανοιχτών ζητημάτων που προεξοφλείται ότι θα κλείσουν θετικά, ακόμη πάντως προβληματίζει το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζεται σε συγκεκριμένους τίτλους, καθώς πολλές μετοχές της μεσαίες και της μικρής κεφαλαίοποίησης παραμένουν ακόμη στην αφάνεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα της χρήσης του 2013 θα διαπιστώσει ότι δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες που και έχουν ενισχύσει τα μεγέθη τους και έχουν περιορίσει τους κινδύνους που προκλήθηκαν από την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Ο τζίρος ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με αυτό που μας συνήθισε στις τελευταίες συνεδρίασεις το ΧΑ, αφού σήμερα δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στα τρία τραπεζικά χαρτιά, που έχουν αύριο τo "rebalancing" του FTSE, και στον ΟΤΕ. Ως γνωστόν σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, το Investability Weight των τριών μετοχών, δηλαδή το βάρος της κεφαλαιοποίησής τους που συμμετέχει στον δείκτη, είναι 16% για την ΕΤΕ και την Alpha Bank και 19% για την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, οι τρεις μετοχές τοποθετούνται στην κατηγορία Mid Cap από την κατηγορία Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της Παρασκευής 21 Μαρτίου.
Χαρακτηριστική η απουσία σημαντικών πακέτων η αξία των οποίων ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν 2,8 εκατ. τμχ του ΠΕΙΡΤΠ στη τιμή του 0,90 ευρώ και έγινε ταυτόχρονα με την λήξη της συνεδρίασής τους.
Στον FTSΕ25 που υποχώρησε κατά 0,25% στις 739,76 μονάδες η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 76,44 εκατ. ευρώ με τις Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να απορροφούν τα 57 εκατ. ευρώ. Στο "ισοζύγιο" των προσήμων 13 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό, με καλύτερη επίδοση το 1,99% της Πειραιώς και χειρότερη το -2,50% των ΕΛΠΕ που συμπλήρωσαν πέντε αρνητικές στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαμε τέταρτη σερί θετική παρουσία με κλείσιμο στις 1.305,09 μονάδες (υψηλά 2014 σε τιμή κλεισίματος), ενώ η αξία των συναλλαγών του υποχώρησε κάτω και των 2,5 εκατ. ευρώ. Με 14-6 υπερίσχυσαν οι ανοδικές μετοχές του. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η Αττικής (διαπραγματεύεται σε ιστορικά κατώτατα) με άνοδο 4,6% και 3 εκατ. τεμάχια περίπου, ενώ συνέχισαν την πολύ καλή εικόνα τους οι μετοχές των Ιντρακόμ, Ελληνικά Καλώδια και Αβαξ.
Στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι μετοχές των Ναυτεμπορική με άνοδο 24,3% στη τιμή του 0,1890 ευρώ με 29.000 τεμάχια και ανεκτέλεστο αγορών, Τηλέτυπος (19,8%), Πήγασος (18,8%), Χατζηκρανιώτης στο +11,7% με 63.800 τμχ, ΕΤΕΤΠ στο 1,3200 ευρώ (5,6% και 2,12 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ) και ΕΛΤΟΝ Χημικά στο 1,20 ευρώ, με άνοδο 4,4% και 27000 τεμάχια.