Το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας θα αποτελέσει ένα όπλο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και της εμπορικότητας της εγχώριας παραγωγής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
Το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας θα αποτελέσει ένα όπλο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και της εμπορικότητας της εγχώριας παραγωγής, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, εκτιμώντας πως η δημιουργία για πρώτη φορά ενός σήματος το οποίο θα πιστοποιεί την ελληνική προέλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών ανά τον κόσμο δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να στραφεί στα ελληνικά προϊόντα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι Έλληνες καταναλωτές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα, καθώς θα μπορούν να επιλέγουν με βεβαιότητα προϊόντα που θα είναι πραγματικά ελληνικά, χωρίς να πέφτουν θύματα ψευδεπίγραφων «ελληνοποιήσεων».
«Με το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε την εγχώρια παραγωγή μας στην εξωτερική αγορά, να δώσουμε ένα ελληνικό διαβατήριο στα προϊόντα μας και να βάλουμε μια σφραγίδα γνησιότητας, προκειμένου να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις εξαγωγές μας. Τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα μπορούν έτσι να είναι παρόντα και παρούσες στην παγκόσμια αγορά και να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη θέση τους στο ράφι και στην παγκόσμια κατανάλωση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, με τον ν. 4072/2012 η χώρα απέκτησε ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο ήταν αντικείμενο διαβούλευσης του ΥΠΑΑΝ με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αρκετούς μήνες και είναι πλέον το μοναδικό και πρωτοπόρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απόδοσης σήματος προέλευσης. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένη, καθόλου δαπανηρή για την κάθε επιχείρηση και αφορά σε κάθε κλάδο, με αρχή τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά. Σε συνεργασία με την Κομισιόν δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών με πολύ απλές διαδικασίες, ενώ το σήμα απονέμεται σε κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών, όχι σε επιχειρήσεις.
Η συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς έχει ξεκινήσει ήδη για τα ελαιοκομικά προϊόντα και θα ακολουθήσουν αυτά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα όπως το μέλι, τα όσπρια, ζυμαρικά και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων που θα κυκλοφορούν με σήμα. Ανάλογα με τον κανονισμό και τον φορέα απονομής πιστοποίησης υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός που παρακολουθεί κατά πόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ελληνικά. Και ο μηχανισμός αυτός από προϊόν σε προϊόν ή από υπηρεσία σε υπηρεσία ποικίλει και διαφοροποιεί το κόστος.
Η ΕΣΕΕ διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό εμπόριο θα συμμετάσχει σύσσωμο σε όλα τα στάδια της συμμετοχικής διαδικασίας, «ώστε να την αγκαλιάσουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές, αλλά και κυρίως για να μάθουν όλοι οι Έλληνες, ότι έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία προώθησης των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει προστιθέμενη αξία στη συνολική εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να βγούμε από την πολυετή ύφεση».
Η ΕΣΕΕ, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, δραστηριοποιείται σε ένα σημαντικό τομέα υπηρεσιών που είναι ο σχεδιασμός και η κατάρτιση του «Διεθνούς Σήματος Μεσογειακής Γαστρονομίας». Στο πλαίσιο αυτό, η Συνομοσπονδία μαζί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων - Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) άνοιξε ελληνικό και διεθνή μαθητικό διαγωνισμό και πολύ πρόσφατα βραβεύθηκαν τα τρία καλύτερα μαθητικά σχέδια επάνω σε αυτό το πολύ ειδικό και σημαντικό σήμα υπηρεσιών.