Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν να δίνει το στίγμα της πρώτης αύξησης του βασικού επιτοκίου μετά από την κρίση του 2008.
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν να δίνει το στίγμα της πρώτης αύξησης του βασικού επιτοκίου μετά από την κρίση του 2008.
Ειδικότερα,ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,70% στις 16.222,17 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,59% στις 4.307,60 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,61% στις 1.860,77 μονάδες.
Η Γέλεν μίλησε για περίπου μία ώρα, αλλά η αγορά κράτησε λίγες λέξεις: Η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η Γέλεν επίσης επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική στην οικονομία, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη εδώ, γεγονός που επιβάλει τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για το επ΄μενο διάστημα. "Η αισιοδοξία που εξέφραζε τον Ιανουάριο η Fed ίσως να ήταν υπερβολική", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ταμπλό, συνέχισε και σήμερα την πτωτική της πορεία η Oracle, καταγράφοντας απώλειες 0,8%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο χρήσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 2,57 δισ. δολάρια ή 52 σεντς ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 70 σεντς ανά μετοχή.
Η Nu Skin Enterprises υποχώρησε κατά 5,83%, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει να της επιβληθεί πρόστιμο από τις κινεζικές αρχές για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.
Στον αντίποδα, κέρδη 3,5% σημείωσε η Hewlett-Packard, με τη Γενική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα να κρίνεται κρίσιμη για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας.
Αντίδραση βγήκε και στην Cigna, η οποία κέρδισε 3,3%, μετά τη συνεχή πτωτική της πορεία από την αρχή του έτους. Η μετοχή, από την έναρξη του 2014 έχει χάσει πάνω από 8%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 81,1 δισ. δολάρια μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το δ' τρίμηνο του 2013, ή στο 1,9% του ΑΕΠ και έναντι των 96,4 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Για το σύνολο του 2013, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 2,7% το 2012.