Ως υπερβολικά αισιόδοξα χαρακτηρίζει ορισμένα σενάρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με την ανάπτυξη των χωρών που ζήτησαν από το Ταμείο πολύ μεγάλα δάνεια, έρευνα ανεξάρτητων ελεγκτών.
Ως υπερβολικά αισιόδοξα χαρακτηρίζει ορισμένα σενάρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με την ανάπτυξη των χωρών που ζήτησαν από το Ταμείο πολύ μεγάλα δάνεια, έρευνα ανεξάρτητων ελεγκτών.
Ως εκ τούτου αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο Ταμείο να μην παραβιάζει τους ούτως ή άλλως αυστηρούς κανόνες που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών με τις οποίες υπογράφει δανειακές συμβάσεις, σύμφωνα πάντα με το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.
«Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό… είχαν την τάση να είναι αισιόδοξες στις περιπτώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζονταν από πολύ μεγάλη χρήση των πόρων του ΔΝΤ» αναφέρει στην έκθεση που συνέταξε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.
Το Γραφείο ανέλυσε τις οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου από το 2002 έως το 2011. Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που συνοδεύονταν από πολύ υψηλά δάνεια, το ΔΝΤ τροποποιεί τους κανόνες του, ώστε να δίνει δάνεια που αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσιο ποσό από τη συμμετοχή της χώρας (quota) στο Ταμείο, σε ένα μόνο έτος.
Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 85% των συνολικών δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στο παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις οικονομικές προβλέψεις του για να υπολογίσει το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους μίας χώρας και να αποφασίσει πόσα χρήματα μπορεί να δανείσει και ποια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας απαιτούνται.
Το Γραφείο Αξιολόγησης διαπίστωσε, επίσης, ότι το Ταμείο υπερεκτιμούσε την ανάπτυξη και υποεκτιμούσε τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια περιφερειακών ή παγκόσμιων υφέσεων, ή κατά τη διάρκεια κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες - αν και ο ιδιωτικός τομέας έκανε τα ίδια λάθη.
Στις άλλες περιπτώσεις, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ήταν γενικά μεροληπτικές και ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπιστεύονταν τις προβλέψεις του. Οι ελεγκτές συνέστησαν στο ΔΝΤ να κάνει καλύτερη δουλειά στις προβλέψεις του, μαθαίνοντας από την εμπειρία, και να ενισχύσει τη διαφάνεια, περιγράφοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς κάνει τις προβλέψεις του.
Σε δήλωση που διένειμε, μαζί με την έκθεση, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το προσωπικό του Ταμείου συμφώνησαν με το μεγαλύτερο μέρος των συμβουλών του Γραφείου.
Πηγή: ΑΜΠΕ