Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 07:00

«Ετοιμες οι τράπεζες να στηρίξουν τη στρατηγική εξωστρέφειας»

Την ανάγκη η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας να μην είναι ευκαιριακή, αλλά να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λειτουργώντας ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισαν κυβέρνηση και φορείς του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΣΕ με τίτλο «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Οραμα και Πραγματικότητα», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα, με χορηγούς επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και τον ιστότοπο www.naftemporiki.gr.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την ανάγκη η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας να μην είναι ευκαιριακή, αλλά να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λειτουργώντας ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισαν κυβέρνηση και φορείς του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΣΕ με τίτλο «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Οραμα και Πραγματικότητα», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα, με χορηγούς επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και τον ιστότοπο www.naftemporiki.gr.

Η τοποθέτηση, ωστόσο, των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος ήταν καθοριστική. Φάνηκε να λειτουργεί ως το «πράσινο φως» για το πρωτίστως ζητούμενο, την επανέναρξη χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, καθώς υπάρχουν οι πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ευθύνη στην κρίσιμη αυτή περίοδο. «Πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αύξησή τους αν αυτό είναι δυνατόν, η προστασία των συμπολιτών μας, ακόμη και αν οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί σε σχέση με παλαιότερα», τόνισε.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως για τρία ευρώ που παράγονται στην Ελλάδα το ένα συνδέεται άμεσα με εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας. Η κα Σακελλαρίδη πρόσθεσε ότι η μείωση του κόστους εργασίας υπερκαλύφθηκε από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος ενέργειας, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να παραμένουν μη ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι αναζητούν έξοδο από αυτή την κατάσταση ή αναστέλλουν λειτουργία παραγωγικών μονάδων. «Με βάση την κόπωση που δείχνουν οι εξαγωγές το τελευταίο διάστημα, κρίνεται απαραίτητη», όπως είπε η κα Σακελλαρίδη, «μια κατάλληλη στρατηγική σε όλα τα στάδια της εξωστρέφειας».

Κομβικό ρόλο, όσον αφορά τη εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, καλούνται να παίξουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Χρήστο Μεγάλου. «Οι τράπεζες θα είναι σύντομα σε θέση να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις» επισήμανε. Ταυτόχρονα, βεβαίως, τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές. Από εκεί και πέρα, στόχος είναι η μείωση του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις ξένες.

Υπογράμμισε, ωστόσο, και τη μεγάλη σημασία αποκατάστασης και της εμπιστοσύνης της χώρας, συνολικά, για την έξοδό της, ξανά, στις αγορές. «Σκοπός μας», πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου, «είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που μας ωθεί στο να ρίξουμε το βάρος στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα, η ανάπτυξη να μην είναι συγκυριακή και εισαγόμενη και να αναβαθμισθεί η εγχώρια παραγωγική δυνατότητα του τόπου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank χαρακτήρισε τους Ελληνες εξαγωγείς αιχμή του δόρατος της μετάβασης του μοντέλου της οικονομίας μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Βλέποντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ανακτήσει το σύνολο της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι σαφής η στροφή στη νέα παραγωγική βάση με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι οι δράσεις του υπουργείου εκτελούνται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ότι σύντομα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν γίνει βήματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θεώρησε κρίσιμο να οικοδομηθεί νέα κουλτούρα εξαγωγών για το μέλλον.

«Οχι εξαγωγές ανάγκης, ευκαιριακές πωλήσεις στο εξωτερικό, αλλά μακροπρόθεσμη στρατηγική εξωστρέφειας με εξαγωγές ως στρατηγική επιλογή της επιχείρησης αλλά και της χώρας γενικά» είπε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για στοίχημα αλλαγής του οικονομικού προτύπου για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει και οι εταίροι μας να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται, «χωρίς επιφυλάξεις και υποσημειώσεις». «Η ψυχολογία», πρόσθεσε, «μετράει στην οικονομία και θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να διαμορφωθεί θετικό κλίμα και ψυχολογία». Κατά τον κ. Χατζηδάκη, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις ώστε η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων να γίνεται συντομότερα και φθηνότερα.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, έκανε γνωστό ότι με το νέο ΕΣΠΑ, που ετοιμάζεται, το πρόγραμμα που αφορά την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα απορρόφησης κονδυλίων με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, περιβάλλον, ενέργεια, δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία, logistics και λιανικά καταστήματα θα ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διοικητικών πράξεων προς όφελος των εξαγωγών, ενώ έδωσε έμφαση στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την προσαρμογή σε σύγχρονους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαπίστωσε ότι χάθηκε το αξιακό κριτήριο τα τελευταία χρόνια και αναδείχθηκε το κριτήριο της κατανάλωσης και της ψεύτικης ευμάρειας. Σε ό,τι αφορά τον τομέα δράσης του, επανέλαβε τη σημασία της συνέχισης των έργων στους αυτοκινητόδρομους κόστους 8 δισ. ευρώ και προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει κλείσει ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια από το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξη, Νότης Μηταράκης, στάθηκε, εξάλλου, στην προσπάθεια του ίδιου του ιδιωτικού τομέα, που έφερε λαμπρό αποτέλεσμα στις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι 12 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις αναμένονται την επόμενη διετία. Αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης των προϊόντων με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης και επεσήμανε ότι στόχος είναι να ανοίξουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερες αγορές στο μέλλον για τα ελληνικά προϊόντα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, χαρακτήρισε μονόδρομο τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποτελούν παράλληλη αποσπασματική δραστηριότητα.

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε τη σημασία του εθνικού μάρκετινγκ, του καθορισμού business plan, αλλά πάνω από όλα την εκπαίδευση της νέας γενιάς όσον αφορά την εξωστρέφεια. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Αγγελος Κωτσιόπουλος, κάλεσε όλους τους εξαγωγείς να ασφαλιστούν ώστε να θωρακίσουν το χώρο τους.

Σαμαράς: Στόχος 50% του ΑΕΠ να βγαίνει από τουρισμό και εξαγωγές

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει υπόδειγμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, μία χώρα ευημερίας με ευκαιρίες και κοινωνική δικαιοσύνη».
Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Οραμα και Πραγματικότητας» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στόχος είναι το 50% του ΑΕΠ να βγαίνει από φορείς εξωστρέφειας, δηλαδή τουρισμό και εξαγωγές. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται η προοπτική της ανάπτυξης, ήτοι: μείωση των φορολογικών βαρών, περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αποκατάσταση ρευστότητας, δηλαδή τραπεζική πίστη με χαμηλότερα επιτόκια και μείωση της γραφειοκρατίας. «Μπορεί να αρχίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάποια στιγμή η συστηματική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Δεν θα θέσω όμως σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι παραμένει στόχος του η φορολόγηση 15% σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και οι μειώσεις του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες.

Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό των Ελλήνων επιχειρηματιών τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα δεχθεί στημένα επιχειρηματικά παιχνίδια. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που θα φέρουν, όπως είπε, νέες εξαγωγές.

Οσον αφορά την κατάληξη των συνομιλιών με την τρόικα, επανέλαβε πως κόντρα σε όσους προεξοφλούσαν μια αναπόφευκτη καταστροφή, η Ελλάδα κατάφερε πολλά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος και τη δημιουργία πλεονάσματος στον προϋπολογισμό «μεγαλύτερου από εκείνο που πίστευαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν είπε ότι έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, η θέση της στην Ε.Ε., ενώ έχει αναβαθμισθεί ο γεωπολιτικός της ρόλος. Αναφερόμενος στην κριτική στάση της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αφήνουμε να αμφισβητούν όσο θέλουν τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, αποτελέσματα που είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά στην πράξη».

Χαρακτήρισε δε κομπάρσους αυτούς που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, χωρίς να λένε τίποτα για ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. «Είναι κρίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τον πολιτικό πολιτισμό μας».
 Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σταθερότητα, την αποφασιστικότητα, την υπευθυνότητα, το σχεδιασμό και τη συνέπεια της κυβέρνησης.

«Οι συνέπειες πιάνουν τόπο. Η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, χωρίς να χάσουμε το μέτρο και το στόχο», κατέληξε.

Ανάκαμψη των εξαγωγών από 4,6% έως 6,6% προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2014. Στο ελπιδοφόρο αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ειδική εκδήλωση για τον Οδικό Χάρτη Διευκόλυνσης του Εξωτερικού Εμπορίου, που αποτέλεσε προοίμιο της χθεσινής πρώτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου του ΠΣΕ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε ότι μετράμε ήδη ένα χρόνο υλοποίησης του Οδικού Χάρτη των Εξαγωγών και τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης η οποία στοχεύει να θέσει την εξωστρέφεια στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η ίδια σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία διεθνών οργανισμών προβλέπουν ανάκαμψη των εξαγωγών εντός του 2014 μεταξύ 4,6% και 6,6%. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για υπερδιπλασιασμό της βαρύτητας της εξωστρέφειας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο δρόμο για την ανάπτυξή της». O Γιοχάνες Λούχνερ, εκτελεστικός διευθυντής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, ποσοτικοποίησε τους στόχους του «οδικού χάρτη».

«Οι εξαγωγές, είπε, αποτελούν ενθαρρυντικό στοιχείο στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό τομέα, λόγω της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την ελληνική δημόσια διοίκηση, τους εξαγωγείς και τις τράπεζες».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υστερεί η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μόνο το 22% του ΑΕΠ καλύπτουν οι εξαγωγές μας γι’ αυτό και πρέπει να διπλασιασθούν ώστε να πιάσουμε το μεσοσταθμικό της Ε.Ε. (40%).

Αυτό είναι που δίνει την προοπτική στις ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με εκτίμηση της Κομισιόν, να αναπτυχθούν κατά 1/3 σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής κατά 5%-10% στο ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα εμπόδια που υφίστανται οι επιχειρήσεις, όπως το σύνθετο περιβάλλον που περιορίζει, όπως είπε ο ίδιος, τη σύσταση επιχειρήσεων και την αδειοδότησή τους.

Την ίδια ώρα η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και η περιορισμένη στήριξη των επιχειρήσεων επηρεάζουν τους εξαγωγείς. Παράλληλα σοβαρά προβλήματα απορρέουν και από τη χρονοβόρα διαδικασία των εξαγωγών. Στην Ελλάδα χρειάζονται 15-16 ημέρες, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 10-12 ημέρες.

Οπως είπε ο ίδιος, από κάθε μέρα μείωσης του χρόνου εξαγωγής υπάρχει 1% πρόσθετη αξία στις εξαγωγές. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των τελωνείων, ο κ. Λούχνερ διαπίστωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια συντελείται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση που καλύπτει ολόκληρο το σύστημα, αν και όπως σημείωσε χρειάζεται χρόνος και όχι εφησυχασμός.

Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής και Τελωνειακής Ενωσης - DG ΤAXUD της Ε.Ε. Αντώνης Καστρισιανάκης σημείωσε ότι η πρόσβαση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές είναι καθοριστική για το βιοτικό μας επίπεδο. Εδωσε έμφαση στο θέμα διαχείρισης και των εισαγωγών από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς επηρεάζει την εξαγωγική μας ικανότητα.

Είπε, δε, ότι αύξηση κατά 10% του χρόνου καθυστέρησης που απαιτείται για μια εξαγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εμπορίου από 5% έως 25%. Επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις αυτές αποκλείουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις ξένες αγορές.

Προέβλεψε ότι στο άμεσο μέλλον το 90% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης, το 1/3 αυτής της ζήτησης θα βρίσκεται στην Κίνα, έτσι η πρόσβαση στις ξένες αγορές είναι ζωτικής σημασίας.

Συμμετοχές

Στις εργασίες του Διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ, που τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων με μεγάλο χορηγό τη Eurobank, οι επιβεβαιωμένες συμμετοχές έφθασαν τις 300. Συνεχίζεται σήμερα, με κεντρικό καλεσμένο και ομιλητή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις σημερινές εργασίες, περισσότεροι από 20 ομιλητές, μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρέσβεις, στελέχη Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε.Τ.Επ. κ.ά.) και φορέων στήριξης της εξωστρέφειας, καθώς και επιφανείς Ελληνες επιχειρηματίες, θα παρουσιάσουν - συζητήσουν τη θεματολογία του συνεδρίου.

Μόλις 30 εκατ. απορρόφηση

Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Ελλάδα παρουσίασε ο εκπρόσωπός της Γκουίντο Κλάρι, μιλώντας στο συνέδριο του ΠΣΕ. Οπως είπε, προσφέρεται προστιθέμενη αξία καθώς επηρεάζει το ύψος των πιστωτικών ορίων που παρέχουν οι ξένες τράπεζες και επιτρέπει, αντί της δέσμευσης μετρητών, να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης, όπως π.χ. ομόλογα.

Παρά ταύτα, από το συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα, από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε άρχισε να «τρέχει» επί της ουσίας, έχουν απορροφηθεί μόλις 30 εκατ. ευρώ για 50 επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό γι’ αυτό και εξετάζονται μέτρα βελτίωσης της διαχείρισης του προγράμματος.

Εκτελωνισμός μέσα σε 10'

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η πληροφορία, στο πλαίσιο του συνεδρίου, που έδωσε ο γενικός διευθυντής τελωνείων Κωνσταντίνος Νηχωρίτης ότι σε δοκιμαστικό στάδιο βρίσκεται, σε ορισμένα τελωνεία της χώρας, όπως το τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος», εφαρμογή η οποία θα επιτρέπει στο προσεχές διάστημα και ανάλογα με τη φύση ενός εμπορεύματος τον εκτελωνισμό του σε 10’ το πολύ!

Αυτό αφορά το 95% των εμπορευμάτων, ενώ για το υπόλοιπο 5% η διαδικασία δεν θα ξεπερνάει τα 90 λεπτά. Οι χρόνοι αυτοί, πάντως, δεν αφορούν και στην προτελωνειακή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Νηχωρίτη, αν κι έχουν μειωθεί τα τελωνεία στη χώρα, εντούτοις θα υπάρξει και νέα μείωση κατά 20%, ώστε να διατηρηθούν μόνο οι απαραίτητες τελωνειακές αρχές, ενώ θα ηλεκτρονικοποιηθεί πλήρως το περιβάλλον των τελωνείων.

Σήμερα, με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί έχει μειωθεί το κόστος τελωνείων κατά 50% και του χρόνου θα φτάσει το ποσοστό αυτό στο 75%. Ενώ το 2012 ο συναλλασσόμενος σταματούσε σε εννέα θέσεις εργασίας, σήμερα τα βήματα είναι μόνο τρία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - [email protected]