Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2004 15:11

Φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τους νέους αγρότες

Ζητήματα που αφορούν στην πολιτική γης εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν φοροελαφρύνσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους, για τη μεταβίβαση γης σε νέους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Διευρύνουμε και αξιοποιούμε τα υπάρχοντα κίνητρα -φορολογικά και άλλα- για να μπορέσουν νέοι αγρότες να αποκτήσουν αγροτική γη και να μεγαλώσουν τη γη τους, γι’ αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», τόνισε ο κ. υπουργός.

Επιπρόσθετα, η «Αγρογή», μια ανώνυμη εταιρεία που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλάζει σκοπό και καλείται να καταγράψει το ταχύτερο δυνατόν, και να προτείνει, την αξιοποίηση της αγροτικής γης στη χώρα, σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης και πρόσθεσε:

«Συμφωνήσαμε επίσης, για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται για να ξεκινήσουμε από το τέλος αυτού του χρόνου και από την αρχή του επόμενου, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αναδασμών που θα μας επιτρέψει να λύσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα στη χώρα, το οποίο αφορά το μέγεθος των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων». «Το μέγεθος και η δομή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσιτουρίδης διευκρίνισε ακόμη πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας. «Η δασική νομοθεσία εδράζεται σ’ έναν πρόσφατο νόμο. Η δασική νομοθεσία εφαρμόζεται. Καταγράψαμε, στο διάστημα της νέας διακυβέρνησης, τα όποια προβλήματα υπήρξαν από την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, και είμαστε εδώ να δώσουμε τις προσφορότερες δυνατές διοικητικές λύσεις», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.