Ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
Ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ. Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί, κατά τα συμφωνημένα, για αποπληρωμή του χρέους της χώρας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατ. Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο και στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ», είπε ο κ. Σαμαράς σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι προβλέπεται μέριμνα για τους άστεγους και ειδικότερα έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται για φαγητό, στέγαση κλπ.
Σχετικά με τα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου κατά 3,9% «και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι με το μέτρο αυτό θα ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ΜμΕ και θα δοθεί ώθηση στην απασχόληση. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθεσε, θα οδηγήσει «σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».
Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε ότι εντός του 2014 θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, βιβλίο, ψωμί κλπ δεν έκανε γνωστές, παρατήρησε ωστόσο πως η συμφωνία προβλέπει «πολλές σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και μειώνουν τις τιμές».
«Δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας»
Ανακεφαλαιώνοντας τα θετικά σημεία της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μονιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία όταν «άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας».
«Αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ και το επιτύχαμε. Πετυχαίνουμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενείς πλεόνασμα πιο νωρίς και το καταφέραμε», συμπλήρωσε.
«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «ολοκληρώνεται μία μεγάλη περίοδος δοκιμασιών και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα γιατί οι θυσίες αποδίδουν και τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά».
«Τελειώσαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε, τα σχετικά κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν, ενώ το απόγευμα θα ανακοινωθεί από τους εταίρους, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και σημείωσε πως αυτή η επιθεώρηση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα.
Εξειδικεύοντας οικονομετρικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα κατανέμεται ως εξής:
Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τα εκκρεμή μισθολογικά αιτήματα δικαστικών λειτουργών και ένστολων, ανέφερε ότι δεν έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι.
Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ειδικά για τους δικαστικούς, για τους οποίους έχουν καθαρογραφεί οι σχετικές αποφάσεις, το κόστος ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Για τους ένστολους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις, υπολογίζοντας, πάντως, ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών και λίγο κάτω από 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος. Το κόστος που θα προκύψει για τους ένστολους, θα καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.
Σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την τρόικα, να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα σε 250 ευρώ από 1.000 ευρώ για τα απλά βιβλία και σε 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία. Συμφωνήθηκε, επίσης, με βάση την ελληνική πρόταση, να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσοι διακρατούν το ακίνητο για διάστημα 20-25 ετών.
Στα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επήλθε συμβιβασμός και εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων για ένα μεταβατικό διάστημα.
Άλλος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, τον οποίο επίσης επικαλείται το ΑΜΠΕ, υποστήριξε πως η τρόικα «έκανε σε όλα πίσω» και δεν «πήρε τίποτα απ' ό,τι ζητούσε».
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.
Επίσης, δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.
Με τηλεδιάσκεψη η έγκριση των δόσεων
Η έγκριση των δόσεων προς τη χώρα αναμένεται να δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, το προσεχές διάστημα.
Η εκταμίευση των ποσών θα γίνει αφού κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.
«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται» σημείωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».
Ειδικότερα, σημείωσε πως πως χάρη στο πλεόνασμα αυτό «μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη».
Πρόσθεσε πάντως πως «δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».
Κλείνοντας, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει. Όπως είπε, «κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους "βάρβαρους" είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο».
Αλ. Τσίπρας: «Ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε για το φόνο»
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «δεν είπε τίποτε για το φόνο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχεια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο. Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του».
Για ταύτιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τη «μιζέρια και την καταστροφολογία», έκανε λόγο στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
«Τελικά, ο κ. Τσίπρας είναι η μιζέρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου εξηγώντας στην απάντησή του ότι «και πλεόνασμα υπάρχει, που διανέμεται στους πολίτες και δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Την ώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας ονειρεύεται το Μνημόνιο. Γιατί χωρίς Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει».
ΔΗΜΑΡ: Επιβεβλημένη πολιτική και όχι κίνηση φιλανθρωπίας η διανομή του πλεονάσματος
«Η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας, όπως την αντιλαμβάνεται και την παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά πολιτική επιβεβλημένη», παρατήρησε η ΔΗΜΑΡ λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.
Το κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην ανάγκη να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα», υπέκυψε στις πιέσεις, περικόπτει δραστικά το ποσό που θα διατεθεί και προσανατολίζεται να το διανείμει και με πελατειακά κριτήρια.
ΚΚΕ: Αντιλαϊκή η συμφωνία με τρόικα
Την πλήρη αντίθεσή του στη συμφωνία με την τρόικα εκφράζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικα είτε και χωρίς αυτούς.
Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η Ε.Ε.».
Π. Καμμένος
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή τις ανακοινώσεις του και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.
Ο κ.Καμμένος χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «πρωθυπουργό της κυβέρνησης των φτερών» και είπε ότι «δεν απάντησε σήμερα στους 360.000 υποψήφιους συνταξιούχους, που αναμένουν την έγκριση της σύνταξής τους». Αναρωτήθηκε εάν τελικά, «λέει ψέματα ο ίδιος ή ο Όλι Ρεν, που δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης».
«Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αγοράζει ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη έναντι 303 εκατομμυρίων δολαρίων» δήλωσε ο ίδιος.