Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 14:11

Βρίσκει ανοδικό ρυθμό το Χ.Α.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν ότι τελικά επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης έδωσαν την ώθηση που έλειπε το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, με το Χ.Α. να κινείται με κέρδη.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν ότι τελικά επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης έδωσαν την ώθηση που έλειπε το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, με το ΧΑ να κινείται με κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, στις 14:07 κινείται με κέρδη 0,65% στις 1.373,75 μονάδες, με τον τζίρο ιδιαίτερα αυξημένο στα 77 εκατ. ευρώ, ενώ τα 11,3 εκατ. εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων.

Πειραιώς (-1%) και Alpha Bank (+0,14%) συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, έχοντας διακινήσει στους τίτλους τους περί τα 21 εκατ. τεμάχια, από τα 37 εκατ. συνολικά. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή προσφορών για το ομολογιακό της πρώτης, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εντυπωσιακή υπερκάλυψη. Εντός της ημέρας αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση.

Η εγχώρια αγορά ξεπερνά ένα ακόμη σκόπελο, αυτό της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, που συγκρατούσε την πορεία της εντός του ανοδικού καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, η συμφωνία με την τρόικα αυτήν την ώρα καθαρογράφεται το κείμενό της, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο εν όψει της υπογραφής της.

Η συμφωνία, όπως έχουμε αναφέρει, ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Eurobank ενισχύεται κατά 5,15% και η Εθνική κατά 3,08%.

Ισχυρή παραμένει η παρουσία της Σωληνουργίας Κορίνθου, της Ελλάκτωρ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και της ΓΕΚ Τερνα, ενώ πιέσεις ασκούνται σε ΦΦΓΚΡΠ, Eurobank Properties και Τιταν.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ιδιαίτερη κίνηση επιδεικνύει η μετοχή του Ικτίνου, η εξαγωγική εταιρεία που από το 0,85 τον Ιούνιο του 2011, βρίσκεται σήμερα στο +1,70% και στα 1,79 ευρώ, έχοντας διακινήσει 216 χιλ. τεμάχια μέχρι τώρα.  Θετική και η παρουσία των Πλαστικών Θράκης, της Σιδενόρ και της Φουρλής.