Εκρηκτική ήταν η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τον δείκτη όχι μόνο να «σβήνει» τις απώλειες από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά να κλείνει σε νέα υψηλά 34 μηνών.
Εκρηκτική ήταν η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τον δείκτη όχι μόνο να «σβήνει» τις απώλειες από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά να κλείνει σε νέα υψηλά 34 μηνών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,50% στις 1.365,09 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1367,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1325,80. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 109,07 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Από τους βασικότερους καταλύτες της σημερινής ανόδου μετατρέπεται η διαφαινόμενη, έστω και με δυσκολίες, συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά από... έξι μήνες διαπραγματεύσεων.
Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank. Η εξέλιξη είναι πολλαπλά θετική, καθώς εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, η παρουσία των οποίων δίνει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τον κλάδο και την Ελλάδα γενικότερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές η αναδυόμενη αγορά του ΧΑ υπερτερεί των άλλων, την ώρα που η κρίση στην Κριμαία και οι αναταράξεις στην Τουρκία δίνουν ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις. Την ίδια ώρα, άλλες αναδυόμενες βρίσκονται στο "έλεος" των αποφάσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, με το ευρώ του ΧΑ και πάλι να φαντάζει σαν ασφαλές καταφύγιο. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα θα πρέπει να προστεθεί και η πιθανότητα της αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικά νέα ήδη.
Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Κατασεκυών-Υλικών (+6,46%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,81% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,14%.
Το καθολικό πρόσημο του FTSE25 ήταν θετικό, ενώ 12 εκ των 25 μετοχών ενισχύθηκαν από 4% έως 7,8%. Στην πρώτη σειρά η Τιταν με κέρδη 7,83% (κόντρα σε όλες σχεδόν τις αναλύσεις των ειδικών που δίνουν τιμή στόχο κυρίως μεταξύ 15 με 18 ευρώ), η Εθνική με άνοδο 6,56%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 6,4% και η Eurobank Properties με 6,03%. Mε απόδοση κάτω του 1,5% τέσσερις τίτλοι (ΕΥΔΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ και ΣΩΛΚ). Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,81% στις 440,42 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών του στα 104,7 εκατ., ένα μέγεθος που καλύπτει το 90% του συνολικού.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκαν στα 6,80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,40 εκατ. ευρώ αφορούσαν την μετοχή της Αττικής και τα 2,60 εκατ. ευρώ της Eurobank. Δηλαδή για τις υπόλοιπες 18 περίσσεψαν μόλις 800.000 ευρώ.
Από πλευράς αποδόσεων πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της Κυριακίδης, η οποίες σημείωσαν άνοδο 17,3% και 30.000 τμχ με τους παράγοντες του κλάδου να κάνουν λόγο για κέρδη μαμούθ στο 2013.
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 109 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.