Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 10:14

Market Beat: Εβδομάδα με επιστροφή του Risk On Risk Off

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι βέβαιο πως θα έχει τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Καθώς σε αυτή, εκτός της εκπνοής των σειρών Μαρτίου, όπου εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένονται εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι βέβαιο πως θα έχει τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Καθώς σε αυτή, εκτός της εκπνοής των σειρών Μαρτίου, όπου εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένονται εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο. Όπως η κατάθεση νομοσχεδίων σχετικών με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την αγορά, αλλά επίσης στο τέλος της θα έρθει η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία και η ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας στους δείκτες που κατασκευάστηκαν από την εταιρία FTSE και αφορούν στην Ευρώπη. Οι αλλαγές για τους τίτλους του 25άρη που συμμετέχουν σε αυτούς και θα ισχύσουν από τις 24 Μαρτίου θα καθορίσουν το ύψος των κεφαλαίων που πιθανά θα εισρεύσουν  εξαιτίας των αλλαγών που θα ευνοήσουν Τραπεζικά blue chip κύρια.

Η ισχύς των ειδήσεων που αναμένονται είναι υπολογίσιμη, αλλά η κατεύθυνση στην οποία ωθούν τις τιμές στο ταμπλό δεν είναι η ίδια και συνεπώς ο συνδυασμός τους με το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ανεβάσει τη μεταβλητότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το stress των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Οι βασικοί δείκτες μαζί με την πλειονότητα των δεικτοβαρών μετοχών  έδειξαν να αναγνωρίζουν την ισχύ της αντίστασης που προσεγγίστηκε και προσπεράστηκε «στιγμιαία» την περασμένη Τετάρτη. Αυτό έγινε με την εμφάνιση πτώσης που πήρε διαστάσεις την Παρασκευή, αλλά με μικρό για την εβδομάδα όγκο και τζίρο. Φυσικά ήταν η πρώτη σαφώς καθοδική συνεδρία με ομαδικές πιέσεις και κανένα κλαδικό δείκτη με άνοδο, σε μια αγορά που έχει ήδη προσφέρει κατ’ επανάληψη καλές αποδόσεις το τρέχον έτος και ο δισταγμός των επενδυτών στο ξεπούλημα θέσεων δικαιολογημένος. Αυτό δεν διασφαλίζει την αποτροπή κινήσεων πανικού μέσα σε αυτή τη βδομάδα. Ειδικά αν το διεθνές κλίμα εξακολουθήσει να προτρέπει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε αποφυγή των κινδύνων και σε αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών λύσεων. Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σε πρώτη ζήτηση τις αξίες που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία. Ήδη με το που ξεκίνησε η αποχώρηση κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια και η είσοδος τους σε ασφαλή λιμάνια, οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας έπεσαν σημαντικά κατά 13 και 11 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αποδόσεις των Πορτογαλικών ανέβηκαν κατά 2 και των ελληνικών κατά 40 και βρέθηκαν πάλι πάνω από το 7,20% ενώ είχαν υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 7%.

Οι επενδυτές στα παράγωγα κατά τη διαπραγμάτευση των futures του 25άρη την Παρασκευή έδωσαν τιμές εκκαθάρισης που αντιστοιχούν σε θετική απόσταση μιάμιση μονάδας στο ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Προσδοκούν συνεπώς σήμερα μια ανοδική αντίδραση τουλάχιστον κατά την διάρκεια των συναλλαγών στο πρώτο μέρος. Αλλά το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά εξακολουθεί να παραμένει κατάλληλο για την γρήγορη εναλλαγή στο  Risk On Risk Off. Γιατί οι εκκρεμότητες με την τρόικα διατηρούνται με τους ελεγκτές να αλλάζουν τα εισιτήρια της αποχώρησης τους. Η Κριμαία, με δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίζουν την εγκυρότητα του οι Ουκρανοί του Κιέβου και η Δύση, αποφάσισε με πλειονοψηφία 95,5% να προσχωρήσει στη Ρωσία. Ενώ από την Κίνα γίνονται κινήσεις που απελευθερώνουν σε ένα βαθμό την ημερήσια διακύμανση του γουαν έναντι των άλλων νομισμάτων.  

Με αυτά κατά νου εκτιμάμε πως αυτή τη βδομάδα η συμβουλή προς τους συναλλασσόμενους είναι να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.  Αφού το Risk On Risk Off θα πατιέται πιο συχνά από τη δεύτερη βδομάδα, που έδωσε τοπικές κορυφές που αντιστοιχούν σε υψηλά σε βάθος πολλών ετών, αλλά παράλληλα σηματοδότησε και την απομάκρυνση από αυτά με γρήγορα βήματα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  Ευρώπη Κόσμος

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου περιλάμβανε, μια επέτειο σημαντική για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά και την πλήρη επιβεβαίωση της ύπαρξης δύο πόλων που παράγουν σημαντικές ανησυχίες στους επενδυτές. Στις 9 Μαρτίου του 2009 ξεκίνησε το Βull Market  που στην επέτειο των πέντε χρόνων του, οι μετοχές πέφτουν, αφού πρώτα έστειλαν τον S&P 500 τον βαρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη του κόσμου 173% ψηλότερα και με Ρ/Ε στο 17 πολύ κοντά στο επίπεδο που ήταν κατά την κορύφωσή του το 2008.

Αν ήταν δυνατό να συνεχιστεί η άνοδος για άλλη μια εβδομάδα, τότε αυτή η ανοδική περίοδος θα ξεπεράσει την φάση ανόδου  που κράτησε από το 1982 ως τις 1987 και θα γίνει η πέμπτη μακρύτερη στην ιστορία σύμφωνα με το Bespoke Investment Group LLC. Οι μετοχές των ΗΠΑ όμως έκλεισαν την Παρασκευή εμφανίζοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε επτά εβδομάδες, γιατί αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται η ισχυρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά τις αγορές έχει επίσης στοιχειώσει η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Οι αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ξυπνήσουν πολύ νωρίτερα από το σύνηθες σήμερα, για να μάθουν τι επακολούθησε της αναγγελίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Δεκάδες Ρώσοι θα εμπλακούν, λόγω της σταδιακής κατάληψης από την Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας, με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων πιθανά από σήμερα. Αλλά το ερώτημα των αγοραίων είναι άλλο. «Ποιος θα υποφέρει περισσότερο;» με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί. Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και συνεπώς θα δημιουργηθεί μια κατάσταση αμοιβαία εξασφαλισμένης οικονομικής καταστροφής.

Για την εβδομάδα ο S&P500 έχασε -2% και εμφανίζει απώλειες -0,4%, έναντι του τέλους του 2013. Ενώ ο Dow υποχώρησε επίσης κατά -2,4% με πτώση -3,1% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε κατά +1,0% με επίδοση +3,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έπεσε -1,8% με επίδοση έτους +1,6%. Ο δε Nasdaq100 βούτηξε κατά -2% με κέρδη +1,0% για το 2014. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 43 δολάρια, ο δείκτης HUI ενισχύθηκε +6,5% και στο τρέχον έτος κερδίζει +30,6%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 13 μονάδες βάσης στο 2,66% και στο 2014 είναι κάτω κατά 37 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας έπεσαν επίσης αυτή τη βδομάδα, στο 3,60% χάνοντας φέτος 24bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης και είναι στα 71bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 2bp, στο 4,60% και είναι κάτω κατά 153bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας μειώθηκαν 2bps στο 3,40% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 72bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 2bps στο 3,34%, μειωμένες φέτος κατά 81bps. Των γερμανικών bund υποχώρησαν 11 bps στο 1,55% υποχωρώντας το 2014 κατά 38bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης έπεσαν 9bps στο 2,12% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 57bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκαν 40bps στο 7,23% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 119bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν πτώση κατά 13 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,66% και έχουν πέσει στο 2014 36bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κουρεύτηκε -6,2% και η ετήσια επίδοσή του είναι -12,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -3,2% και από το τέλος του 2013 χάνει -5,2%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε πτώση -3,50% και στο 2014 χάνει  -1,1%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -1,4% και έχει φέτος άνοδο +7,3%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -1,66% και στο 2014 αποδίδει +13,44%. Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -2,8% και έχει μείωση -12,7% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -2,5% έφθασε να χάνει -11,2%, το 2014. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -2,8% και χάνει φέτος -4,6%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία γλύστρισε κατά -0,5% και από το τέλος του 2013 κερδίζει +3,0%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη παρουσίασε πτώση κατά -2,6% και για το 2014 εμφανίζει πλέον πτώση -5,3%.

Τεχνική ανάλυση

Για  την πρόβλεψη της τάσης του 25άρη καλό είναι να παρουσιάσουμε τις παρατηρήσεις μας επί της στατιστικής εικόνας που εμφανίζουν οι μετοχές του. Αν κατατάξουμε αλφαβητικά τα blue chip, σε υποσύνολο των οποίων κατευθύνεται το 75% του συνολικού τζίρου σχεδόν καθημερινά,  με κριτήριο ποιών το υψηλό εβδομάδας έγινε και υψηλό τριετίας τουλάχιστον, θα βρούμε 15 από τα 25. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σε 11 από αυτά η απόσταση του κλεισίματος της Παρασκευής, που έγινε στο χαμηλό ημέρας για τους ΓΔ και FTSE, είναι ήδη μεγάλη σε σχέση με το ποσοστό που δείχνει την απομάκρυνση των δεικτών από την κορυφή του Μαρτίου. Αυτό για τη στήλη αποτελεί έμμεσο τεχνικό μήνυμα πως στο πρόσφατο υψηλό οι τιμές αναγνώρισαν σκληρή οροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυναμική τους στην αρχή αυτής της εβδομάδας.

Για την εβδομάδα ο ΓΔ σημείωσε υψηλό στις 1367,16 μονάδες και ο 25άρης στις 439,60 την Τετάρτη 12/3. Επίπεδα τιμών που ο ΓΔ είχε να δει από τις 16 Μαΐου του 2011 και ο δείκτης των blue chip και των παραγώγων από τις 17/8 εκείνης της χρονιάς. Αυτά είναι γνωστά στους τακτικούς αναγνώστες.

Ο ΓΔ αυτή τη βδομάδα λοιπόν των υψηλών σχεδόν  τριετίας, υποχώρησε -1,66% αλλά από το υψηλό έπεσε ήδη -3,53% και ο 25άρης υποχώρησε -2,08% και από το υψηλό αποστασιοποιήθηκε κατά -3,49%. Παρουσιάζουμε  παρακάτω τα blue chip που εμφάνισαν νέα υψηλά αυτή τη βδομάδα, με το ποσοστό της πτώσης την Παρασκευή, με τη μεταβολή για την εβδομάδα και μαζί και την απόσταση από την κορυφή.

Ο ΓΔ έχασε στις 14/3 -2,04% και στη βδομάδα -1,66% ενώ από το τοπικό υψηλό -3,5%.

Ο 25 έχασε στις 14/3 -1,98% και στη βδομάδα -2,08% ενώ από το τοπικό υψηλό -3,5%.

•    Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχασε -3,00% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +1,04%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -5,37%
•    Η ΔΕΗ έχασε -1,53% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -6,31%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -9,10%
•    Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχασε –3,47% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε –1,27%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -5,80%
•    Η ΕΥΔΑΠ έχασε –2,11% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +0,91%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -2,86%, ήτοι λιγότερο από τους δείκτες
•    ΕΥΠΡΟ -1,15% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +0,12%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -2,49% ήτοι λιγότερο από τους δείκτες
•    ΕΧΑΕ -3,55% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +0,79%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -4,78% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΙΝΛΟΤ -3,70% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -0,43%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -6,77%, ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΦΦΓΚΡΠ 0,00% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +1,58%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -3,12% ήτοι κοντά στο μέσο όρο
•    ΜΙΓ -4,31% την Παρασκευή, στη βδομάδα κέρδισε +1,46%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -7,22% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΜΟΗ -2,77% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -2,48%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -3,16% ήτοι κοντά στο μέσο όρο
•    ΜΠΕΛΑ -0,15% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -1,48%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -7,64% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΜΥΤΙΛ -1,70% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -1,42%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -5,08% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΟΠΑΠ -0,66% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -3,66%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -5,68% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΟΤΕ -3,11% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -3,26%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -5,53% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο
•    ΤΕΝΕΡΓ -1,54% την Παρασκευή, στη βδομάδα έχασε -2,40%, ενώ από το τοπικό υψηλό απομακρύνθηκε -6,09% ήτοι περισσότερο από το μέσο όρο

Σε αυτή την ομάδα δεν βρίσκονται τα τραπεζικά blue chip γιατί τα υψηλά δωδεκαμήνου είναι πολύ - πολύ μακριά για τις ΕΤΕ και ΠΕΙΡ καθώς απέχουν από αυτά πάνω από -60% ενώ η ΑΛΦΑ είναι -6,43% χαμηλότερα, γιατί διαφέρει η στατιστική της προϊστορία. Στις μετοχές με μεγάλες μεταβολές στην εβδομάδα στις καθοδικές ξεχωρίζουν οι μεταβολές εκείνων που έχουν αρνητικό πρόσημο και για το σύνολο του μήνα.  Ήτοι η ΕΕΕ, που έχασε την Παρασκευή -2,71% στην εβδομάδα -5,75% και τον Μάρτιο -5,18%.  Μαζί  της για τον μήνα τις μεγαλύτερες απώλειες από -4% και πάνω εμφανίζουν οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ αν και τη βδομάδα που πέρασε οι μεταβολές τους ήταν +0,29% και -0,51% αντίστοιχα, δηλαδή  πολύ μικρότερες από τις μεταβολές των βασικών δεικτών και άρα πιέστηκαν την πρώτη βδομάδα.

Η εβδομάδα στο Χ.Α.

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν από εκείνες που οι βασικοί δείκτες αφού σημείωσαν νεότερα υψηλά για το τρέχον έτος, το τελευταίο δωδεκάμηνο αλλά και τους τελευταίους 34 μήνες, υποχώρησαν στο τέλος αποφασιστικά. Ο χαρακτηρισμός αποφασιστικά ταιριάζει στη δυναμική της τελευταίας συνεδρίασης, καθώς στο ΧΑ την Παρασκευή μόνο επικράτησαν γενικευμένες πιέσεις, με αποτέλεσμα κανένας κλάδος να εμφανίσει κέρδη.

Στις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι τιμές ήταν σταθεροποιητικός και μάλιστα η τελευταία και πτωτική εμφάνισε το μικρότερο τζίρο από τις υπόλοιπες, στις οποίες οι θεσμικοί έδιναν «μάχες» για το πρόσημο της μεταβολής στο κλείσιμο. Οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις σφραγίστηκαν από τις αντιδράσεις των θεσμικών σε γεγονότα που είχαν άμεση σχέση με τον τραπεζικό κλάδο.  Αυτό προέκυψε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημοσιεύσει τον πίνακα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως αυτές υπολογίστηκαν από τα stress tests που άσκησαν μια σειρά ξένοι οίκοι αξιολόγησης. Η ενέργεια αυτή ήταν αποτέλεσμα του αδιεξόδου που είχε προκύψει με τους ελεγκτές της τρόικας και αποτελούσε μέρος μια σειράς διαφωνιών που φάνηκε ότι υπήρχαν, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Γρήγορα οι διοικήσεις των τραπεζών απάντησαν στην παρουσίαση των αναγκών τους, με διαφορετική για την καθεμιά λύση και οι θεσμικοί, κινήθηκαν με βάση την αξιολόγηση αυτών κατά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές όμως, θα λέγαμε πως εξέλαβαν θετικά αυτή την εξέλιξη. Στα μέσα της εβδομάδας το ΤΧΣ ξεκαθάρισε πως δεν θα ήταν άμεση η διενέργεια ΑΜΚ για την Eurobank, ενώ η αγορά γνώριζε, πως υπήρχαν ενδιαφερόμενα funds που ήθελαν να συμμετέχουν, εάν έγκαιρα υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο  που θα επέτρεπε την διεξαγωγή της. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η αγοραστική διάθεση των ξένων θεσμικών εμφάνισε σημάδια κόπωσης, που στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις μεταμορφώθηκαν σε διάθεση για αποφυγή του κινδύνου που συνεπάγεται η τοποθέτηση σε μετοχικές αξίες.

Εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα που άρχισαν να επηρεάζουν το πνεύμα των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν κάτω από τα σύννεφα που άπλωσε η κρίση στην Ουκρανία και η αυξανόμενη ένταση, καθώς πλησίαζε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Κριμαίας. Με τους Ρώσους να πραγματοποιούν γυμνάσια στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικάνους να προειδοποιούν για κυρώσεις. Οι ξένοι αναλυτές περιέγραφαν την κατάσταση ως επιστροφή του ψυχροπολεμικού κλίματος που είχε να εμφανιστεί μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ.

Παράλληλα μακροοικονομικά δεδομένα από την Κίνα υπογράμμιζαν την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης εκεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο χαλκός, το μέταλλο που συνδέεται άμεσα με την βιομηχανική παραγωγή, να εμφανίζει καθημερινά απώλειες που τον οδήγησαν στο χαμηλό τετραετίας. Η αγορά της Αθήνας παρά τα όσα σημειώσαμε, ως το πρωί της Παρασκευής είχε σημειώσει νέο ρεκόρ υψηλών και εμφάνιζε +0,4% κέρδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και ο 25άρης απώλειες -0,10%.

Η μελέτη της στατιστικής εικόνας του ΧΑ αξίζει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη πως τα blue chip ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΑΚΤΩΡ,ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΜΙΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και ΤΙΤΚ σημείωσαν υψηλό εβδομάδας που έγινε και υψηλό δωδεκαμήνου. Ωστόσο η απόσταση πολλών μετοχών του 25άρη από τα υψηλά είναι μεγαλύτερη από -5%. Φαινόμενο  που υπογραμμίζει τη ταχύτητα με την οποία διόρθωσαν οι τιμές αρκετών blue chip αμέσως μετά την κορύφωσή τους, που τα έστειλε μαζί με τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο καλοκαίρι του 2011.

Ακόμα και μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Παρασκευή υπάρχουν μετοχές με κέρδη και τα μεγαλύτερα για την εβδομάδα εμφάνισαν οι ΦΡΙΓΟ +5,85%, ΕΤΕ +5,78%, και ΟΛΠ +4,1%. Με μικρότερη άνοδο κόντρα στην πτώση κατά -2,08% του 25άρη συναντάμε τις ΕΛΠΕ +2,43%, ΦΦΓΚΡΠ +1,58%, ΜΙΓ +1,46%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,04%. Αλλά δεν τελειώνουν με αυτές τα ανοδικά blue chip, γιατί υπάρχει και η ομάδα με εβδομαδιαία άνοδο που δεν έφτασε καν το +1% και αυτές είναι ΕΥΔΑΠ +0,9%, ΕΧΑΕ +0,8%, ΑΛΦΑ +0,3%, και ΕΥΠΡΟ +0,1%. Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες και έντονο καθοδικό momentum  συναντάμε την ΣΩΛΚ -7,34%, ΔΕΗ -6,31%, ΤΙΤΚ -6,12%, ΕΕΕ -5,75%, ΟΠΑΠ -3,66%, ΟΤΕ -3,26%, ΤΕΝΕΡΓ -2,4% , ΜΟΗ -2,5%. Αυτές οι μετοχές έχασαν παραπάνω από το μέσο όρο και τον 25άρη, ενώ υπήρξαν και καθοδικές μετοχές με απώλειες μικρότερες του FTSE ήτοι ΜΠΕΛΑ -1,5%, ΜΥΤΙΛ -1,4%, ΕΛΑΚΤΩΡ -1,3%, ΠΕΙΡ -0,5% και ΙΝΤΡΑΛΟΤ -0,4%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κατέφυγαν σήμερα κοντά στα χαμηλά ενός μήνα με μικρές πτωτικές μεταβολές στις περισσότερες, καθώς οι δυτικές χώρες έχουν κάνει νέες προειδοποιήσεις για περισσότερες κυρώσεις για τη Μόσχα, μετά από το δεδομένο πως στην Κριμαία οι πολίτες ψήφισαν με συντριπτική πλειονοψηφία να αποσπαστεί από την Ουκρανία για να ενταχθεί στη Ρωσία, όπως αναμενόταν.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας οδήγησε τις απώλειες με πτώση -0,3% και σύρθηκε σε χαμηλό ενός μήνα, ενώ τα futures μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν 0,5% σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1% για να μείνει κοντά σε το χαμηλό ενός μήνα της Παρασκευής, μετά από κατηφόρα 2,9%την περασμένη εβδομάδα , η μεγαλύτερη πτώση του σε περισσότερο από έξι μήνες.
Η εστίαση των αγορών είναι σχετικά με το τι είδους δράσεις η Ρωσία και η Δύση θα πάρουν την επόμενη μέρα.

Υποστηρίζεται από τη Μόσχα ότι οι ηγέτες στην Κριμαία αναγνώρισαν 96% ψήφους υπέρ της εγκατάλειψης της Ουκρανίας και προσάρτηση στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που οι δυτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν παράνομο με άμεσες κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε Μόσχα, στη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μια μετατόπιση κεφαλαίων από στοιχεία του ενεργητικού υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική, αν η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας κλιμακωθεί σε βαθμό που θα θεωρηθεί πως διαταράσσει την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, σημείωσαν οι παράγοντες της ασιατικής αγοράς.

Η τιμή για το χρυσό γρήγορα αυξήθηκε σε υψηλά έξι μηνών στα 1.391,76 την περασμένη Πέμπτη με άνοδο την περασμένη εβδομάδα 3% και η τελευταία τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.381,84.

Το ιαπωνικό γιεν που χρησιμοποιείται συχνά για carry trade, επίσης, διαπραγματεύεται κοντά στην κορυφή του από τον περασμένο μήνα και μισό, με το δολάριο να αγοράζει  101,45 γεν, όχι μακριά από τα χαμηλά για φέτος στα 100,80 γεν.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3907 δολάρια,.

Το γουάν έχει αποδυναμωθεί μετά όσα ανακοίνωσε το Πεκίνα το Σάββατο για το διπλασιασμό στο εύρος της ημερήσιας διακύμανσης του γουάν σήμερα.

Wall Street Journal

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας , η κεντρική τράπεζα της Κίνας, θέτει ένα επιτρεπτό ποσοστό διακύμανσης στην ημερήσια τιμή του γουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο καλείται parity rate. Μέχρι τώρα οι Κινέζοι είχαν δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να ωθήσουν την αξία του γουάν το πολύ κατά 1% σε κάθε κατεύθυνση, σε καθημερινή διαπραγμάτευση . Το Σάββατο , η κεντρική τράπεζα είπε ότι αποφάσισε να διευρύνει την εν λόγω ζώνη συναλλαγών , επιτρέποντας το νόμισμα να κινηθεί προς τα επάνω ή προς τα κάτω κατά 2 % σε καθημερινή βάση.

Η ανακοίνωση της διεύρυνσης ήρθε αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες έχει σχεδιάσει μια πτώση στην τρέχουσα αξία του γουάν. Για να διώξει τους κερδοσκόπους του γιουάν που τοποθετούσαν στοιχήματα για συνεχή αύξησή του και να εισαγάγει μεγαλύτερη αμφίδρομη αστάθεια στην εμπορία του, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της διακύμανσης του νομίσματος. Η PBOC έχει πετύχει την πρόσφατη κίνηση στην ισοτιμία προς τα κάτω, αναθέτοντας σε μεγάλες κρατικές κινεζικές τράπεζες να αγοράζουν επιθετικά δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής αρκετοί αναλυτές σχολίασαν στο διαδίκτυο την δυναμική του ΧΑ και ξεχωρίσαμε:
Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

«Ιδιαίτερη κρίσιμη ημέρα η 16η Μαρτίου για Ελλάδα και Ουκρανία, καθώς στην πρώτη περίπτωση φαίνεται να λήγει η προθεσμία συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διεξάγεται το παράνομο δημοψήφισμα της Κριμαίας για την απόσχιση από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η σημαντική διαφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και τη τρόικας για τον τρόπο διανομής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, σχεδόν δύο μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, παραπέμπει σε μια λύση, εφόσον βέβαια αυτή επιτευχθεί, πολιτικής απόφασης. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, είναι οι καθυστερήσεις για την ουσιαστική διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί ορισμένες φορές απρόοπτες αρνητικές εξελίξεις μπορεί να ματαιώσουν ή/και να αναβάλλουν θετικές προθέσεις ξένων εταιρών που θα είχαν υλοποιηθεί

Όσον αφορά το παράνομο δημοψήφισμα της Κριμαίας, η Ρωσία για να επιθυμεί τη διενέργειά του φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ένα θετικό αποτέλεσμα περιμένοντας από αυτό μια άτυπη νομιμοποίηση. Είναι λογικό λοιπόν να υποθέσει κανείς ότι σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας με τη Ρωσία, θα υπάρξει όξυνση της γεωπολιτικής έντασης και νέες πιέσεις στις Αγορές, χωρίς να μπορεί να κανείς να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

«Μετά και τα νέα υψηλά 34 μηνών, την περασμένη Τετάρτη, η Αγορά έδειξε μια άκρως φυσιολογική "κόπωση", η οποία με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την κατάλληλη αφορμή και εκτονώθηκε σε διόρθωση.

Χωρίς να υποτιμάται η σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων, το περιεχόμενο νέων της Ελληνικής Αγοράς φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων εξωτερικών καταλυτών, οι οποίοι μπορεί να αναστείλουν την δυναμική των εισροών που συνεχίζονται επί 16 συνεχόμενους μήνες, χωρίς να αλλοιώσουν ωστόσο την οπτική των επενδυτών η οποία καθημερινά κερδίζει σε μέγεθος.

Απόδειξη αυτού της διευρυνόμενου ενδιαφέροντος, εκτός από την σταθεροποίηση στην αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, είναι η αύξηση του βαθμού κάλυψης των Ελληνικών εταιρειών από ανάλυση τόσο "εντός όσο και εκτός των τειχών". Η ανάλυση είναι ο δείκτης "marketing" μιας Αγοράς, καθώς η αύξηση στην έντυπη διατύπωση άποψης δημιουργεί μεγαλύτερο πλήθος εν δυνάμει ενδιαφερομένων, προερχόμενων κυρίως από το θεσμικό χώρο. Είναι ενδεικτικό ότι για τον Τραπεζικό κλάδο υπάρχουν 14 οίκοι που παρακολουθούν επίσημα τα μεγέθη των εταιρειών, όταν πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε λιγότερους από πέντε.

Μια άλλη παράπλευρη θετική ωφέλεια αυτής της εξέλιξης είναι το άνοιγμα σε νέες ιδέες, σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά θεωρητικά υψηλότερης αξίας που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Τεχνικά η αντίσταση των 1350 μονάδων αν και διασπάστηκε προσωρινά έδειξε ότι θα χρειαστεί περισσότερα νέα, συναλλαγές και συμμετοχή για να κατοχυρωθεί σαν επίπεδο. Στο όριο των 1360 μονάδων η Αγορά "άκουσε" τις υπερτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών και παρά την διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στην απόδοση μεταξύ των Τραπεζικών και των άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, οι πωλητές υπερίσχυσαν επαναφέροντας τον Δείκτη χαμηλότερα, ο οποίος έως και τις 1280 μονάδες δεν μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ πέριξ των 1300 εκτιμάται ότι τα υπάρξει αντίδραση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οριοθετώντας το άμεσο πεδίο στήριξης της Αγοράς.

Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης, καθώς οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο θα δώσουν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης. Επιπλέον ο εξωτερικός παράγοντας ο οποίος έδωσε και το έναυσμα για την διόρθωση μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ανασταλτικά επιτείνοντας τις διακυμάνσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:


S&P Προοπτικές και εκτίμηση της εβδομάδας: Εξωτερικές Επιδράσεις  

Εξωτερικά γεγονότα παραμένουν ως οι βασικές κινητήριες δυνάμεις των αγορών  τιτλοποιημένων προϊόντων. Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και τις εντάσεις στην Ουκρανία , που οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών είναι πιθανό να συνεχιστούν. Τα spreads στην αγορά δομημένων επενδυτικών προϊόντων χρηματοδότησης, μετακίνηθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, αλλά ιστορικά απαιτούσαν πάντοτε μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής από ό, τι οι αγορές με μεγαλύτερη ρευστότητα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έκλεισε την εβδομάδα στο 2,65%, υποχωρώντας κατά 14bp και αντιστρέφοντας την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι ανάδοχοι έφεραν 15 δισ. δολάρια από νέες εκδόσεις στην αγορά, 50 % πάνω από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του προηγούμενου έτους, αλλά υστερούν από τον ρυθμό των εκδόσεων  του περασμένου έτους. Η επιβράδυνση των εκδόσεων  είναι θετική πιστωτικό φαινόμενο μέχρι στιγμής, κατά τις εκτιμήσεις μας, δεδομένου ότι οι δανειστές είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν υπερβολικά τη δραστηριότητά τους σε μια περίοδο με μέτρια αύξηση των δανείων. Με το ένα πέμπτο του χρόνου να έχει περάσει από την περασμένη Παρασκευή, η παγκόσμια έκδοση SF Δομημένων Ομολογιακών αξιών (Structured Finance) είναι κάτω κατά 21% από το 2013 , με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στα RMBS και CMBS των ΗΠΑ.

Ο κύριος στόχος των στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν για τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα είναι η στέγαση, με αναφορές στις ενάρξεις κατοικιών, στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, και μέτρηση στο φρόνημα των κατασκευαστών. Στην Ευρώπη , τα δελτία περιλαμβάνουν τιμές των κατοικιών σε Βρετανία και Ολλανδία και επιμέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Η Κίνα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την εμφάνιση του γουάν σαν ένα πιο ελεύθερο νόμισμα με την περαιτέρω χαλάρωση στα ημερήσια όρια συναλλαγών του. Η κίνηση αυτή εκφράζει την πίστη της ηγεσίας ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας , αν και επιβραδύνεται, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Άρχισαν και πάλι χθες, γύρω στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση μετέχει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς τα εργασιακά παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, ανοικτά είναι έως αυτή την ώρα και τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, προηγήθηκε, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Νέες συνομιλίες θα έχουν σήμερα, μετά το μεσημέρι, οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση στο μαραθώνιο διαβουλεύσεων, διάρκειας 14 ωρών, που ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Η απόσταση των δύο πλευρών παραμένει σε ό,τι αφορά ομαδικές απολύσεις, απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά και διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο σήμερα το βράδυ.

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλους της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου με δήλωσή του στο Bloomberg. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην τράπεζα ως anchor investors».

«Θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε για τη διεθνή αγορά ανεξάρτητα από το πού προορίζεται η παραγωγή μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,03% Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Τονίζει ακόμη ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την διαμόρφωση θεσμικών συνθηκών που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Με αύξηση του δημόσιου χρέους της κατά 15% με 20% απειλείται η Ελλάδα, ακόμα και σε ένα σενάριο ήπιου αποπληθωρισμού, προειδοποιεί η Goldman Sachs σε τελευταία έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία ο χαμηλός πληθωρισμός θα πρέπει να προβληματίζει την Αθήνα, αφού κινδυνεύει να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα. Οπως εξηγεί η Goldman Sachs, όσο χαμηλότερος είναι ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία χρέους/ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, μέσω των επιπτώσεων στο ονομαστικό ΑΕΠ. Εφόσον τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού που επικρατούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν αποδειχτούν παρά μόνο αποτέλεσμα της εμπροσθοβαρούς διαδικασίας προσαρμογής (όπως πιστεύει σε αυτή τη φάση ο οίκος), τότε οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις προβλέπονται μικρές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου, ίσως και τον επόμενο μήνα, είναι οι JPMorgan Chase & Co και η HSBC Hondings, καθώς οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε. αναμένεται α τιμωρήσουν τους χρηματοοικονομικούς ομίλους που δεν θέλησαν να συμμετέχουν σε διακανονισμό στο θέμα της χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων. Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει πρόστιμο στις δύο τράπεζες καθώς και στην Credit Agricole και τον όμιλο ICAP, προτού αποχωρήσει από το πόστο του, στις 31 Οκτωβρίου.

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών παρουσίασαν οι τιμές κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα - ρεκόρ, με το Λονδίνο να παραμένει επικεφαλής της ανόδου. Η εταιρεία έρευνας ακινήτων Acadata ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν κατά 1% από τον Ιανουάριο φτάνοντας στις 257.951 στερλίνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2012.

Ανάμικτες αντιδράσεις προκαλεί η πρόσφατη «επίπληξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, το οποίο πέρυσι σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 200 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά, η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι το γερμανικό πλεόνασμα καταγράφεται και επισήμως ως «οικονομική ανισορροπία» που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα οι επιπλήξεις αφορούσαν μόνο χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένα εμπορικό πλεόνασμα πάνω από 6% του ΑΕΠ θεωρείται «ανισορροπία» και επισύρει κυρώσεις, όπως συμβαίνει και με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού άνω του 3%.

Στο 93,9% του  Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της αυξήθηκε το 2013 το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ισπανίας. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά τις περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό παρέμεινε υποδεέστερο του ορίου που είχε θέσει η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Μαριάνο Ραχόι (94,21% του ΑΕΠ).

Επταπλάσια κέρδη, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα πρέπει να μεταφερθεί σε κυβερνητικά ταμεία, κατέγραψε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) το 2013. «Η Deutsche Bundesbank κατέγραψε κέρδη 4,6 δισ. ευρώ το 2013, μετά από κέρδη 664 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Bundesbank, μεταφέρθηκαν στο ακέραιο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ