«Πολύ μεγάλο πρόβλημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την αξιοπιστία των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, μία ημέρα μετά τη δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσαν γερμανικές εφημερίδες και ευρωβουλευτές εναντίον της χώρας μας, για συστηματική παραποίηση των στατιστικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα κράτη μέλη έθεσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με αφορμή τις πρόσφατες αναθεωρήσεις των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ερωτηθείς από Γερμανό ευρωβουλευτή για το πώς σχολιάζει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών δεδομένων από την Ελλάδα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και ότι δεν είναι δυνατόν να μην είναι σίγουρη η Ε.Ε. ότι τα στοιχεία που της δίδονται είναι αληθή.
Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικής υφής προβλήματα σε σχέση με ορισμένες δαπάνες, όπως οι αμυντικές, όμως δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών δεδομένων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ.
Στη συνέχεια - και με αφορμή τις παλαιότερες αναθεωρήσεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ- έθεσε το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητων από τις εθνικές κυβερνήσεις αρχών που θα αναλάβουν την ευθύνη της παροχής υπεύθυνης πληροφόρησης προς τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.
Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή
Η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων των τελευταίων ετών προκάλεσε σήμερα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και των προκατόχων του Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, και διένειμε ο κ. Αλογοσκούφης, εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στους δείκτες του δημοσίου χρέους και του δημοσίου ελλείμματος. Συγκεκριμένα, αναμένεται για το 2004 έλλειμμα 5,3% επί του ΑΕΠ ενώ είχε υπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να φτάσει το 1,2%. Επίσης, το χρέος αναμένεται να φτάσει το 112,1% επί του ΑΕΠ ενώ είχε υπολογιστεί στο 97,7%.
Ωστόσο, και μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ «με το σπαθί της» και με βάση τους κανόνες που ίσχυαν τότε και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί ο τρόπος με τον οποίο εισήλθε στην ΟΝΕ.
Όσο για την έκπληξη που δημιούργησε στην Ευρώπη η δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων ο υπουργός σημείωσε ότι είναι ευθύνη μας να αποκαταστήσουμε την τρωθείσα αξιοπιστία της οικονομίας μας και να αντιμετωπίσουμε εκείνους που είναι εναντίον της ΕΕ και του ευρώ, εννοώντας χώρες ή μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου που λαμβάνουν ανάλογες θέσεις.
Πηγή: AΠΕ